LR-HELMEPA: Ενίσχυση του πνεύματος ναυτικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 αναφορών στην Πλατφόρμα Εθελοντικής Αναφοράς Συμβάντων (VIRP), το Lloyd’s Register (LR) και η HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) ανέδειξαν τη σημασία της καλλιέργειας πνεύματος ασφάλειας στη θάλασσα σε μια τελετή που έλαβε χώρα στα Ποσειδώνια 2022.

Το VIRP της HELMEPA επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να αναφέρουν ανώνυμα ατυχήματα, περιστατικά και παρ’ ολίγον συμβάντα (near miss) στα πλοία τους, ενισχύοντας τo πνεύμα ασφάλειας στη θάλασσα βοηθώντας παράλληλα τη διάδοση των διδαγμάτων (lessons learned) από περιστατικά υψηλού δυνητικού ρίσκου που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και το πλοίο.

Με τη στήριξη του Lloyd’s Register Foundation (LRF), το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση του πνεύματος ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η HELMEPA γιορτάζει την 40η επέτειο από την ίδρυσή της. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί ένα από τα παγκόσμια hotspots για θαλάσσια ατυχήματα και συμβάντα, εκ των οποίων εκτιμάται ότι το 75% έως 96% εξακολουθούν να οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τους εμπλεκόμενους φορείς της, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να εδραιωθεί ευρύτερα πνεύμα ναυτικής ασφάλειας.

Η υποστήριξη του LRF για τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στην ενίσχυση της πληροφόρησης και τη διάδοση «χρήσιμων διδαγμάτων και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των μελών της HELMEPA που συμμετέχουν στο VIRP, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια προσομοίωσης για ναυτικούς και επαγγελματίες της θάλασσας καθώς και ευρεία εκστρατεία ευαισθητοποίησης με τίτλο «Με Ασφάλεια στη Θάλασσα» για τους τομείς της αλιείας και των σκαφών αναψυχής.

Σε συνεργασία με το Lloyd’s Register και το Lloyd’s Register Foundation, περίπου 180.000 ναυτιλλόμενοι και κάτοικοι παράκτιων περιοχών σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν ενημερωθεί για τους στόχους και τις δράσεις του έργου της HELMEPA, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ναυτικών, της ναυτιλιακής βιομηχανίας και παράκτιων κοινοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας.

Η Philippa Charlton, Chief Marketing Officer, Lloyd’s Register, δήλωσε:

«Η συνεργασία για έναν πιο ασφαλή κόσμο είναι ο σκοπός που μας οδηγεί στον LR. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη HELMEPA και γιορτάζουμε σήμερα την ενίσχυση του πνεύματος ασφάλειας μέσα από την Εθελοντική Πλατφόρμα Αναφοράς Συμβάντων (VIRP). Αυτά τα απτά αποτελέσματα της συνέργειάς αυτής αποτελούν φόρο τιμής στην εξαιρετική δουλειά που κάνει η HELMEPA στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα».

Ο Δρ Tim Slingsby, Διευθυντής Δεξιοτήτων και Εκπαίδευσης, Lloyd’s Register Foundation, είπε:

«Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στη θάλασσα είναι κεντρικής σημασίας για τον σκοπό του Lloyd’s Register Foundation ως παγκόσμιο φορέα με κοινωφελή σκοπό. Είμαστε απίστευτα περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη HELMEPA και είμαστε μέρος του πρωτοποριακού της έργου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ της HELMEPA και του εμπορικού μας εταίρου Lloyd’s Register αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη του κοινού μας στόχου να δημιουργήσουμε έναν πιο ασφαλή κόσμο».

Η κα Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, δήλωσε:

«Η καλλιέργεια πνεύματος ασφάλειας στη θάλασσα είναι απαραίτητη για την ευημερία εκατοντάδων χιλιάδων ναυτικών καθώς και των κοινοτήτων των λιμένων, της αλιείας και των σκαφών αναψυχής της Ανατολικής Μεσογείου. Χάρη στην πολύτιμη και συνεχή υποστήριξη του εταιρικού μας μέλους LR καθώς και του Lloyd’s Register Foundation, καταφέραμε να προσεγγίσουμε, να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε περίπου 2.000 ναυτικούς και επαγγελματίες της ναυτιλίας, ψαράδες και ιστιοπλόους σε Ελλάδα και Κύπρο, μαζί με τους εταίρους μας στο έργο CYMEPA και Dynamarine, ενισχύοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα”.