Η διάσκεψη της Βόννης για την κλιματική αλλαγή ετοιμάζει το έδαφος για την COP 27

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στη Γερμανία για την ετήσια διάσκεψη της Βόννης για την κλιματική αλλαγή, ενόψει της επόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP27) που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

 

Κατά τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τον μετριασμό, την προσαρμογή, τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, τη χρηματοδότηση, τις απώλειες και τις ζημίες. Η πρόοδος αυτή δρομολογεί σημαντικές εργασίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν στην COP27. Στην τελική της δήλωση, η ΕΕ χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στο δεκαήμερο της διάσκεψης και κάλεσε τα μέρη να συνεχίσουν να επιδιώκουν σύγκλιση στα διάφορα ζητήματα πριν από το Σαρμ Ελ Σέιχ.

 

Η επερχόμενη αιγυπτιακή προεδρία της COP27 έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ, η οποία προσβλέπει στη συνέχιση της καλής συνεργασίας. Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γλασκόβη (COP26), πάνω από 190 χώρες ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εγχειρίδιο κανόνων της συμφωνίας του Παρισιού και συμφώνησαν να διατηρήσουν ζωντανούς τους στόχους του Παρισιού. Οι χώρες αυτές συμφώνησαν να επανεξετάσουν, έως το τέλος του 2022, τις δεσμεύσεις τους όπως χρειάζεται προκειμένου να μπούμε σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 °C. Στην COP27, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση και στη μετατροπή των δεσμεύσεων σε συγκεκριμένες δράσεις.