Τον Ιούνιο 2022, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε τη χαρά να συμμετάσχει ως συνδιοργανωτής, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα eLearning – eCreativity 2022 «ο Οδυσσέας στη χώρα του διαδικτύου», από το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.) του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET) και «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το συνέδριο υλοποιήθηκε από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης.
Μέσα από τις εργασίες, τις προσεγμένες ομιλίες και τα πρωτοποριακά πρακτικά εργαστήρια του συνεδρίου, αναδύθηκαν και αναλύθηκαν πολλές και σημαντικές, θεωρητικές και μεθοδολογικές, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Η ανάγκη για καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της αποκλίνουσας σκέψης και της πρωτοβουλίας στα παιδιά, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ασφαλούς και δημιουργικής πλοήγησης στον ψηφιακό κόσμο αλλά και η αξία του κιναισθητικού βιώματος και της επαφής με τα φυσικά υλικά, η σημασία του αναστοχασμού για τους ενήλικες που πλαισιώνουν τα παιδιά, οι προσπάθειες για ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, ήταν μόνο μερικές από τις έννοιες που ξεχώρισαν στη διάρκεια του συνεδρίου.
Ως φορέας συνδιοργάνωσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Οργανισμού, κ. Κώστα Γιαννόπουλο, καθώς επίσης από μία μεγάλη ομάδα του επιστημονικού προσωπικού του. Ο οργανισμός συμμετείχε ενεργά με χαιρετισμό του κ. Γιαννόπουλου, καθώς επίσης με συμμετοχή του ιδίου, μαζί με την κα. Άννα Μπαστάκη (ιδρύτρια του Μινωϊκού Θεάτρου) και τον κ. Μάνο Κοντολέων (πεζογράφος, διηγηματογράφος και κριτικός) σε μία ιδιαίτερη, κλειστή συνεδρία προς μεταπτυχιακούς φοιτητές με τίτλο «Διαδρομές Ζωής και Δημιουργικότητα», η οποία προσέγγισε την έννοια της δημιουργικότητας με τη μεθοδολογική προσέγγιση της βιογραφίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε με κεντρική ομιλία με θέμα «Το Χαμόγελο του Παιδιού: Στοχεύοντας στην παιδική ευημερία στον πραγματικό και στον ψηφιακό κόσμο», από τη Δ. Θανοπούλου, Υπεύθυνη Συντονισμού της Ακαδημίας Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Smile Academy του οργανισμού. Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Ιδρυτής και Διευθυντής του Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α., κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο Δ.Σ. του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστα Γιαννόπουλο.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι το συνέδριο λειτούργησε ως έναυσμα για την υλοποίηση πλήθους δράσεων στην Κρήτη, σε συνδιοργάνωση του Εργαστήριου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.) και του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Συγκεκριμένα, επ’ ευκαιρία του συνεδρίου βρέθηκε για ακόμη μία φορά την Κρήτη, ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Από τις 28 Μαΐου έως και τις 9 Ιουνίου 2022, ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» επισκέφθηκε το Ηράκλειο, το Αρκαλοχώρι, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία, όπου υλοποίησε εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» για παιδιά Δημοτικού, για γονείς/κηδεμόνες και για εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με τα τοπικά νοσοκομεία και με την στήριξη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας – Ε.ΚΕ.Α., καθώς επίσης με την Αιγίδα των κατά τόπους Δήμων. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, αυτές υλοποιήθηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Η συμβολή των τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην προστασία των παιδιών, των νέων και των ατόμων σε κίνδυνο στην Ελλάδα-SMILE NET» η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020» με MIS 5129741.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ιδιαίτερα χαρούμενο και υπερήφανο για τη συμμετοχή του σε αυτή την τόσο ποιοτική σειρά δράσεων στην Κρήτη, η οποία αποτελεί επιστέγασμα της συνεργασίας του οργανισμού με το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.) του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), καθώς οι τρεις φορείς εργάζονται μαζί ήδη από τον χειμώνα του 2022, με την υποβολή πρότασης για την από κοινού δημιουργία προγράμματος που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής πολιτειότητας των παιδιών, μέσα από την καλλιέργεια μιας ολιστικής αντίληψης εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και συμβουλευτικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών, γονέων, κηδεμόνων, εθελοντών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας των παιδιών.
Μάλιστα, το συνέδριο αποτέλεσε ευτυχή συγκυρία για να μπορέσουν να συναντηθούν για πρώτη φορά ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ο «Οδυσσέας στη χώρα του Διαδικτύου» από το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.) του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος συνεχάρη τον Ιδρυτή και Διευθυντή του Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α., κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη και πρότεινε να επεκταθεί η ένωση δυνάμεων των δύο φορέων, μέσα από τη διάθεση του Κινητού Εργαστηρίου «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάτω από την Επιστημονική Επιμέλεια του Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α., για την υλοποίηση δράσεων, τόσο σε ό,τι αφορά το αξιόλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οδυσσέας στη χώρα του Διαδικτύου» του εργαστηρίου, όσο και για όποια άλλη εκπαιδευτική δράση πρόκειται να σχεδιάσει μελλοντικά το εργαστήριο, για μικρούς και μεγάλους.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αίσθηση υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία και συνύπαρξη του οργανισμού με αξιόλογους ανθρώπους και φορείς στη διάρκεια του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου eLearning – eCreativity 2022 «ο Οδυσσέας στη χώρα του διαδικτύου», αλλά και με την πρόθεση να βοηθήσει στη διάχυση των σημαντικών εννοιών και γνώσεων που αναδύθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, τις επόμενες ημέρες προγραμματίζει να μοιραστεί σημαντικά αποσπάσματα από τις εργασίες του συνεδρίου, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα που διαχειρίζεται ο οργανισμός.