CR Index: Διακρίθηκαν οι επιχειρήσεις για την Εταιρική Υπευθυνότητα και την Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt, με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν οι 17 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2022, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης & κριτηρίων ESG σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη CR Index και το CRI Pass.

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) ανέδειξε και επιβράβευσε, για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά, τις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά στο υπεύθυνο επιχειρείν, εφαρμόζοντας τα κριτήρια ESG που σχετίζονται με τις επιδόσεις τους σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα και σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, μετά από 14 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, έχει πλέον υποστηρίξει περισσότερες από 80 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από 12 διαφορετικούς κλάδους, που αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της χώρα μας, να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και μετρήσιμα υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους.

Ο CR Index αποτελεί τον πρώτο ESG Δείκτη στην Ελλάδα που από το 2008, αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους, την εταιρική διακυβέρνηση και την αγορά, βάσει 100 διεθνών κριτηρίων, που σήμερα είναι προαπαιτούμενα στους σημαντικότερους ESG δείκτες και πρότυπα. Ο CRI Index παρέχει στις επιχειρήσεις ένα χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο, που παρουσιάζει τα δυνατά σημεία, αλλά και σημεία που επιδέχονται βελτίωση, παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία και σύγκριση ανά κλάδο και συμβάλει στη βελτίωση των ESG Ratings, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αξιοπιστία των εταιρειών σε επενδυτές-τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και η κ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι πραγματοποίησαν και τη βράβευση των εταιρειών.

Επίσης, ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο οποίος αναφέρθηκε στις υπεύθυνες επενδύσεις. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Φέτος στην Ελλάδα τα δύο πρώτα βραβεία DIAMOND κατακτήθηκαν από την Pfizer και την Εθνική Τράπεζα, με την τελευταία να λαμβάνει την κορυφαία διάκριση του θεσμού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Παρακάτω όλες οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

  • DΙΑΜΟND: Pfizer, Εθνική Τράπεζα
  • PLATINUM: GENESIS Pharma, Novartis
  • GOLD: Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Υγεία, Ιατρικό
  • SILVER: Druckfarben, LIDL, ΔΕΣΦΑ, Johnson & Johnson Medtech
  • BRONZE: ΕΥΔΑΠΕθνική Ασφαλιστική

Τo βραβείo για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

  • Best Progress PLATINUM Award: Novartis
  • Best Progress GOLD Award: Υγεία

Το βραβείο για την καλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία:

  • Best New Entry: Johnson & Johnson Medtech

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

  • Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Εθνική Τράπεζα
  • Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΕΥΔΑΠ
  • Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Genesis Pharma
  • Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: LIDL

Η διάκριση CRI Pass απονεμήθηκε στην PRESSIOUS ARVANITIDIS,  στην ΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ και στη DHL.  Το CRI Pass φέτος διεξάγεται για 8η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στον χαιρετισμό του τόνισε: «Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες  οικονομικές επιδόσεις και επιπλέον ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση. Αυτό αποτελεί και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεύθυνων επιχειρήσεων».

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε ότι «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν οι Ελληνικές Εταιρείες στην εφαρμογή των κριτηρίων ESG, όπως άλλωστε είναι και το νέο slogan του CRI -INVEST IN YOUR ESG FUTURE, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία των κατάλληλων Assessment tools και της εκπαίδευσης των διοικητικών στελεχών και μέλων Δ.Σ στα νέα δεδομένα, ώστε να εξασφαλιστεί η Βιωσιμότητά τους».

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι που προλόγισαν την εκδήλωση αναφέρθηκαν από κοινού στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των ESG δεικτών και την ενσωμάτωση των αρχών εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας στην επιχειρηματική στρατηγική. Το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συνδράμουν εμπράκτως και δυναμικά στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, στη συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία και ενθαρρύνουν δράσεις προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, τόνισε: «Καθώς οι δείκτες ESG αποκτούν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, η ενσωμάτωση των αρχών εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας στην επιχειρηματική στρατηγική, προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ο κ. Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε ότι «το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκηρύσσει δράσεις που συμβάλουν προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως χρηματοδοτούμενες μέσα από το ΕΣΠΑ».

Η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι «το EU Taxonomy είναι ένας μηχανισμός για να ευνοηθούν χρηματοδοτικά επωφελείς δράσεις, και ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί ένα σημάδι για να στραφούμε όλοι προς ένα βιώσιμο μοντέλο δραστηριότητας με μεγαλύτερο σεβασμό στους φυσικούς πόρους και με μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής μας».

Τέλος, η κ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό που υπάρχει αφύπνιση στα θέματα ESG και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως ρυθμιστικός φορέας συμμετέχει ενεργότατα σε όλα τα forum σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνδράμει δυναμικά στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που απαιτεί η νομοθεσία».

Χορηγοί επικοινωνίας της τελετής βράβευσης CR INDEX 2021-2022 ήταν το adbusiness , το Capital.gr, τo CSR & ESG Review, το CSRNews.gr, το FORBES και το ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Αργυρός Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος ΟΤΕ, ενώ την εκδήλωση υποστήριξαν το PRC Group/The Management House, το Κέντρο Αειφορίας (CSE), η Palladian Communications Specialists και η Nova – Wind. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε η δημοσιογράφος Μαρία Ακριβού.