Δήμος Κατερίνης: Ανάμεσα στους 20 νικητές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους για τη στήριξη πρωτοποριακών έργων

Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τους 20 νικητές της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (NEB) για έργα που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία μικρών και μεσαίων δήμων για τη μεταμόρφωση συγκεκριμένων περιοχών. Τα έργα ενσωματώνουν τις αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους —βιωσιμότητα, αισθητική και ένταξη— σε έναν από τους τέσσερις τομείς δράσης, δηλαδή την ανακαίνιση κτιρίων και δημόσιων χώρων, τη διατήρηση και τον μετασχηματισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προσαρμογή και τη μετατροπή κτιρίων για εξασφάλιση οικονομικά προσιτής στέγης και την ανάπλαση αστικών ή αγροτικών χώρων.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Μέσα από πάνω από 80 αιτήσεις απ’ όλη την Ευρώπη επιλέξαμε 20 σπουδαία έργα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους αναπτύσσεται σε τοπικό επίπεδο. Η πολιτική συνοχής είναι ιδανική για τη στήριξη των μικρών πόλεων και κωμοπόλεων και την παροχή κινήτρων στις δημόσιες αρχές να δρομολογήσουν περισσότερα έργα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους σε περιφερειακό επίπεδο.»

Οι νικητές προέρχονται από 15 κράτη μέλη: Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.

Από την Ελλάδα βραβεύτηκε η πρόταση του δήμου Κατερίνης για τη βιώσιμη ανάπλαση του κέντρου της πόλης με χρήση φυσικών υλικών, υδατοπερατών επιφανειών και δενδροφυτεύσεων.

Μια ομάδα επιστημόνων με πλούσια πείρα σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα θα συνδράμει τους νικητές, προκειμένου να κάνουν πράξη τα έργα που έχουν σκεφτεί για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους. Οι γνώσεις και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτή τη διαδικασία θα τροφοδοτήσουν μια «εργαλειοθήκη» που θα απευθύνεται σε άλλους δήμους, καθώς και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων έργων ή την αναπαραγωγή υφιστάμενων έργων NEB. Στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων με τίτλο «Στήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» υποβλήθηκαν 87 προτάσεις από 18 διαφορετικά κράτη μέλη. Η Επιτροπή επέλεξε τους 20 νικητές μεταξύ των προτάσεων με την υψηλότερη βαθμολογία, επιδιώκοντας μια δίκαιη κατανομή περιοχών όσον αφορά τη γεωγραφική ισορροπία, το μέγεθος των δήμων και τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Τα έργα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους εκτείνονται από τη βιώσιμη ένταξη των ευάλωτων κοινοτήτων και την ανάπλαση βιομηχανικών χώρων ως την προώθηση δυναμικών τοπικών κοινοτήτων την αντιστοίχιση της ψηφιοποίησης με τους δημιουργικούς κλάδους σε κέντρα τέχνης και πολιτισμού,  διασυνοριακές δραστηριότητες και  έργα που εστιάζουν στα νησιά και τις γειτονιές. Οι συμμετέχοντες δήμοι έχουν πληθυσμό από 700 έως πάνω από 85.000 κατοίκους.