EBRD: Στηρίζει την πράσινη στρατηγική της εταιρείας Α. Χατζόπουλος Α.Ε. στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμβάλλει στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυκλική Οικονομία, υποστηρίζοντας την Α. Χατζόπουλος Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία εξειδικεύεται στην παραγωγή ευρείας γκάμας λύσεων εύκαμπτης συσκευασίας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών, καλλυντικών, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Το δάνειο σηματοδοτεί την δεύτερη επένδυση που υλοποιείται εντός του Ελληνικού Πλαισίου Συγχρηματοδότησης της EBRD με τον Ελληνικό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα NextGenerationEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δάνειο 7ετούς διάρκειας ύψους 10 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει μέρος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας την παραγωγή περισσότερο βιώσιμων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων μέσω της απόκτησης νέων μηχανημάτων και ενός προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) που έχει ως επίκεντρο την κυκλική οικονομία. Το δάνειο αποτελείται από 3,75 εκατ. ευρώ που παρέχονται από την EBRD και 6,25 εκατ. ευρώ που διοχετεύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας.

Τα σύγχρονα μηχανήματα θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ το πρόγραμμα Ε&Α θα συμβάλει στην επίτευξή του φιλόδοξου στόχου της εταιρείας για μετάβαση του συνόλου των λύσεων συσκευασίας που παράγει σε ανακυκλώσιμες από το 2025 και έπειτα.

Η Α. Χατζόπουλος Α.Ε. θα κατευθύνει μέρος του δανείου προς την ενίσχυση της Ε&Α, συμβάλλοντας με καινοτόμες, βιώσιμες λύσεις εύκαμπτης συσκευασίας στην επιτάχυνση της ανακυκλωσιμότητας και της κυκλικότητας των πλαστικών. Αυτό συνάδει με τον στόχο της EBRD για πράσινες επενδύσεις που θα αποτελούν περισσότερο από το 50% των συνολικών ετήσιων επενδύσεών της Τράπεζας έως το 2025.

Η κα. Andreea Moraru, Επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, τόνισε «Η επένδυσή μας υποστηρίζει μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση να επιτύχει φιλόδοξους στόχους ESG σε μια εποχή αυξανόμενης ζήτησης για βιώσιμες λύσεις συσκευασίας παγκοσμίως, προωθώντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση και συμβάλλοντας στη μετάβαση της εταιρείας σε ένα πιο πράσινο μέλλον, σε συμφωνία με τους στόχους της κυκλικής οικονομίας. Το δεύτερο έργο εντός του Ελληνικού Πλαισίου Συγχρηματοδότησης της EBRD με τον Ελληνικό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί σημαντικό γεγονός για την επιτυχή υλοποίηση του φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, στηρίζοντας μια εταιρεία με εξαγωγικό προσανατολισμό να παραμείνει ανταγωνιστική σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης της EBRD, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της πρώτης. Προβλέπει και αυτή ευνοϊκούς όρους, με χαρακτηριστικότερο το χαμηλό επιτόκιο, σε μια χρονική περίοδο που τα επιτόκια, διεθνώς, ακολουθούν ανοδική πορεία. Η εταιρεία “Α. Χατζόπουλος Α.Ε.” με τους πόρους που διασφάλισε θα μπορέσει να υλοποιήσει μια επένδυση, η οποία θα ενισχύσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα και παράλληλα θα την καταστήσει πιο “πράσινη”.

Οι επενδυτές αναγνωρίζουν τα οφέλη του “Ελλάδα 2.0”, γι’ αυτό και αυξάνεται, διαρκώς, το ενδιαφέρον για το χρηματοδοτικό εργαλείο και κατ’ επέκταση ο ρυθμός υλοποίησής του».

«Η σημερινή υπογραφή της EBRD με την εταιρεία A. Χατζόπουλος A.E., με αξιοποίηση και των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καταδεικνύει τη σημαντική συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης στην ενδυνάμωση της ελληνικής εξαγωγικής βιομηχανίας, επενδύοντας και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της και αντιμετωπίζοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις», πρόσθεσε ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης κ. Νίκος Μαντζούφας.

Ο κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος, Πρόεδρος της Α. Χατζόπουλος Α.Ε., σχολίασε: «Είμαστε χαρούμενοι που επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την EBRD. Η υπογραφείσα συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο και αποφασιστικό βήμα για την εταιρεία μας, επιτρέποντας την εκπλήρωση των στόχων που έχουμε θέσει στα πλαίσια της εταιρικής μας υπευθυνότητας. Ταυτόχρονα, η επιδιωκόμενη επένδυση συμβάλει στο τελικό στάδιο εκσυγχρονισμού της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας λύσεις κορυφαίας ποιότητας, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα σύμφωνα με το παγκόσμιο αίτημα για πλήρη ανακυκλωσιμότητα στην εύκαμπτη συσκευασία».

Η EBRD συνεργάζεται με την Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζοντας την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την επακόλουθη διάθεση των κονδυλίων στην πραγματική οικονομία. Το πρόγραμμα της Τράπεζας συνδυάζει κεφάλαια στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, με ιδία χρηματοδοτική συμμετοχή της EBRD αλλά και τη χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές και εμπορικές τράπεζες επιτυγχάνοντας σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Συνολικά κεφάλαια έως 1 δις αναμένονται να διατεθούν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2025.

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει περισσότερα από 5,8 δισ. ευρώ σε 91 έργα στον εταιρικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και τους κλάδους της ενέργειας και των υποδομών της ελληνικής οικονομίας.