«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Bασικός εισηγητής στην 3η Συμπληρωματική Συνάντηση για την Ανθρώπινη Διάσταση του OSCE

Ως βασικοί εισηγητές συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος και ο   Marc Van Den Reeck, Επικεφαλής Διεθνών Συνεργασιών και Πρώην Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα στην 3η Συμπληρωματική Συνάντηση για την Ανθρώπινη Διάσταση του Οργανισμού Ασφάλειας & Συνεργασίας στην Ευρώπη (OSCE) με θέμα την «Προστασία των Δικαιωμάτων των Θυμάτων Εμπορίας», που πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Ιουλίου στη Βιέννη.

Ο ΟΑΣΕ, είναι ένας Οργανισμός 57 χωρών που καλύπτει τη γεωγραφική περιοχή από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ και αποτελεί ένα forum πολιτικού διαλόγου σε θέματα που άπτονται της διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρώπινης διάστασης.

Η συγκεκριμένη Συνάντηση ως βασικό θέμα είχε την «Προστασία των Δικαιωμάτων των Θυμάτων Εμπορίας» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συνεχίζοντας την αδιάλειπτη και πολυετή ενεργό παρουσία και συνεργασία του με Διεθνείς Οργανισμούς, και τη σταθερή συμμετοχή του στις ετήσιες συναντήσεις του Alliance για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του ΟΑΣΕ, κλήθηκε να συμμετέχει με παρέμβαση σε ειδική συνεδρία με θέμα την «Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων».

Η Συνάντηση διοργανώθηκε από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, των θεσμικών οργάνων, εκτελεστικών δομών και διεθνών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών για να συζητηθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων για την ανθρώπινη διάσταση και συγκεκριμένα ο τρόπος καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων στον κυβερνοχώρο.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οργάνωση της κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα που ασχολείται με τη φροντίδα των παιδιών και παιδική προστασία και ο εθνικός φορέας των ευρωπαϊκών γραμμών έκτακτης ανάγκης για παιδιά, 116111 και 116000. Το ενδιαφέρον μας και η εμπλοκή μας στην καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι σημαντικό και προφανές. Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την αρχή του πόλεμου, τόσο εσωτερικά όσο και διασυνοριακά. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά, ενώ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σχεδόν 2.400 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών.

Έχουμε οργανώσει 2 αποστολές στην Ουκρανία με την αποστολή 30 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας και τη μεταφορά οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα, όπου στεγάζονται σε σπίτια του Οργανισμού μας και τους παρέχουμε ολιστική υποστήριξη. Επίσης, έχουμε εθελοντική συμμετοχή στη δημιουργία ατομικών προφίλ (με ρητή συγκατάθεσή τους φυσικά) με χρήσιμα δεδομένα για διευκόλυνση στην παρακολούθηση, έρευνα και διάσωση εάν το άτομο εξαφανιστεί. Τα τηλεφωνικά μας κέντρα εργάζονται ως γραφεία πληροφοριών κατά της εμπορίας ανθρώπων από το 2014, ενώ διαθέτουμε Ουκρανούς και Ρώσους διερμηνείς σε ετοιμότητα και εκπαιδεύουμε το προσωπικό του τηλεφωνικού μας κέντρου για να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες του πολέμου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Magnolia στην Ουκρανία, ως μέλη του ευρωπαϊκού δικτύου “Missing Children Europe” και σε παγκόσμιο επίπεδο με το παγκόσμιο δίκτυο Child Helpline International, με ενεργή συνδρομή σε περιπτώσεις εξαφανίσεων αλλά και συμβουλευτικής υποστήριξης σε παιδιά και έφηβους.

Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της συνάντησης και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει  ως καταλύτης για την πολιτική συμμετοχή των δημοσίων αρχών στον χειρισμό του θέματος. Στο “Χαμόγελο”, είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε, ακολουθώντας τις αρχές μας για ολιστική προσέγγιση και υποστήριξη χωρίς διακρίσεις», κατέληξε ο Πρόεδρος του Οργανισμού.

Κατά την παρέμβασή του, ο Οργανισμός κατέθεσε συγκεκριμένες Προτάσεις, όπως την καταγραφή και εποπτεία όλων των οργανώσεων που δρουν στο πεδίο, την αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη εργαλείων που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν αποτελεσματικά, όπως οι ευρωπαϊκές γραμμές 116000 και 116111, αλλά και την αξιοποίηση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την ολιστική διαχείριση κρίσεων.

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στην Συνάντηση του ΟΑΣΕ, ο Πρόεδρος και ο Επικεφαλής Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού είχαν την ευκαιρία και την τιμή να συναντήσουν τον Πρέσβη Κωνσταντίνο Κόλλια στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ, και να συζητήσουν μαζί του την πολυετή και ολιστική δράση του Οργανισμού, αλλά και τη συμβολή του στη διαχείριση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε και  στην πρόσκληση που έλαβε από τον ΟΑΣΕ για να συμμετάσχει με παρέμβαση στην εν λόγω Συνάντηση.  Μεταξύ άλλων, ο Κ. Γιαννόπουλος ενημέρωσε τον Πρέσβη κο Κόλλια για τις συγκεκριμένες Προτάσεις που κατέθεσε στον ΟΑΣΕ,  αλλά και για τη διαθεσιμότητα του Οργανισμού να συνδράμει κάθε προσπάθεια της χώρας μας, και των διεθνών οργανισμών, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών ένοπλων συγκρούσεων. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστό τις αρχές του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων της Ουκρανίας που διαμένουν στην Ελλάδα διαχρονικά και μακροπρόθεσμα. Ο Οργανισμός παραμένει ενεργός στα μέτωπα καταπολέμησης της Βίας, των Εξαφανίσεων, της Υγείας και της Φτώχειας σε ευρωπαϊκό και φυσικά εθνικό επίπεδο.