Acer: Μοιράζεται τα ορόσημα βιωσιμότητας της αποστολής Earthion στην Acer Green Day

Καθώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα γίνονται όλο και πιο πιεστικά, η Acer προτρέπει περισσότερους συνεργάτες και προμηθευτές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων με τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία. Με τον αυξανόμενο αριθμό φυσικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, απαιτείται εποικοδομητική και συλλογική δράση για την αντιμετώπιση αυτών των πιεστικών ζητημάτων.

Οι συντονισμένες ενέργειες είναι απαραίτητες, καθώς μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το Thomson Reuters Foundation[2], οι προσπάθειες σε περιβαλλοντικά θέματα το 2022 θα πρέπει να διπλασιαστούν για να μειωθεί η ρύπανση από άνθρακα που έχει συσσωρευτεί την τελευταία δεκαετία, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το ανώτατο όριο θέρμανσης των 1,5 βαθμών Κελσίου και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και στους κατοίκους του. Κατανοώντας τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, η Acer καλεί περισσότερες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο “πράσινο” κίνημα και μοιράζεται την πρόοδο των προσπαθειών της για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, που ολοκληρώθηκαν μαζί με τους συνεργάτες, τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους της στην Acer Green Day με την ελπίδα να εμπνεύσει και άλλους να κάνουν το χρέος τους για τη Γη.

Η Acer ξεκίνησε να ενσωματώνει πρακτικές βιωσιμότητας στις δραστηριότητές της πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Από το 2008, η εταιρεία εισήγαγε την Εφοδιαστική Αλυσίδα CDP για τη δημιουργία αναφορών αποκάλυψης των επιπέδων άνθρακα, με σκοπό τον προσδιορισμό των κινδύνων και τη δημιουργία ευκαιριών και λύσεων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της, ενώ από φέτος επεκτείνει τη δραστηριότητα σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες προμηθευτών. Το 2013, άρχισε να αυξάνει σημαντικά το ανακυκλωμένο περιεχόμενο της συσκευασίας των φορητών υπολογιστών της. Το 2017, η Acer ξεκίνησε το Project Humanity για να ενώσει όλους τους εργαζομένους παγκοσμίως στη δημιουργία ενός πλαισίου βιωσιμότητας για φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες και να εμφυσήσει μια “πράσινη” φιλοσοφία στην εταιρική κουλτούρα, με συνολική συμμετοχή[3] πάνω από το 70% των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Με δέσμευση για ESG (Environmental, Social & Governance), η Acer ξεκίνησε το πρόγραμμα Earthion το 2021 και άρχισε να συνεργάζεται στενά με προμηθευτές και συνεργάτες, ώστε να φέρει φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες στο οικοσύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με πρωταρχικό στόχο την ενέργεια και τη σχεδίαση προϊόντων, το σχεδιασμό συσκευασίας, την παραγωγή, τα logistics και την ανακύκλωση. Από τη σχεδίαση μέχρι την κατασκευή, η Acer γνωρίζει καλά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πίσω από αυτές τις διαδικασίες. Η κινητήρια δύναμη πίσω από το Earthion είναι η πεποίθηση κάθε μέλους ότι η αμοιβαία συνεργασία τους μπορεί να δημιουργήσει αποτελεσματικά θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, η σειρά συσκευών Vero της Acer κυκλοφόρησε το 2021 για να προσφέρει στους καταναλωτές πιο “πράσινες” επιλογές. Τα προϊόντα Vero σκοπεύουν να ενσωματώσουν φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλωμένα υλικά, ενώ έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και να μειώσουν την κατανάλωση υλικών, ώστε να μειωθεί τελικά η συνολική σπατάλη.

Υπεύθυνα συστήματα κατασκευής και logistics

Προκειμένου να καταπολεμήσει τον αντίκτυπο των διαδικασιών παραγωγής στο περιβάλλον, η Acer έχει κάνει πιο εντατική τη συνεργασία της με τους εταίρους Compal και Quanta, για τη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Από τη μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών στη γραμμή παραγωγής έως την ενσωμάτωση αλλαγών προς τη βιωσιμότητα στο σύστημα παραγωγής των προμηθευτών, η Acer εργάζεται από κοινού με συνεργάτες και προμηθευτές, ώστε να δημιουργήσει πιο υπεύθυνες διαδικασίες παραγωγής και logistics.

Η εξάλειψη της περίσσειας ταινίας ασφαλείας που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία συσκευασίας παλετών ήταν μία από τις αλλαγές που έγιναν για να συμβάλει στη μείωση των μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στο σύστημα logistics. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση και δοκιμή για την επαλήθευση των επιπέδων ασφαλείας της συσκευασίας, η Acer κατάφερε να αφαιρέσει τις περιττές ταινίες ασφαλείας από τις αποστολές οθονών, κάτι που αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 5.500 km ταινίας το 2023, που ισοδυναμεί με απόσταση περίπου από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Η ανάπτυξη ενός λογιστικού συστήματος εκπομπών άνθρακα για τις μεταφορικές δραστηριότητες της Acer ήταν ένα άλλο κρίσιμο βήμα προς την “πράσινη” πολιτική της, ειδικά καθώς οι βιομηχανίες μεταφοράς εμπορευμάτων και logistics συμβάλλουν σχεδόν στο 10%[4] των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το σύστημα παρέχει μια ενοποιημένη προσέγγιση για τη μέτρηση και την αναφορά των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Acer από τις μεταφορές και τελικά θα εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο.

Σειρά Vero και φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές

Η Acer λάνσαρε τη σειρά Vero ξεκινώντας από το Aspire Vero, το πρώτο της “πράσινο” laptop κατασκευασμένο από 30% πλαστικό PCR στο πλαίσιο του και 50% πλαστικό PCR στα πλήκτρα του keyboard, για να ελαχιστοποιήσει τη ρύπανση από την παραγωγή καινούριου πλαστικού και να μειώσει την παραγωγή απορριμμάτων. Η συσκευή σχεδιάστηκε επίσης για να απλοποιήσει τη διαδικασία επισκευής και αναβάθμισης, ώστε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στην απόδοση και την ποιότητα. 

Η σημερινή ανακοίνωση του Acer Chromebook Vero 514 σηματοδοτεί τη νεότερη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο Vero, το οποίο έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει εμπορικά laptop, οθόνες, προβολείς, desktop, αξεσουάρ και άλλα, προωθώντας την υιοθέτηση ανακυκλωμένων συσκευών στη γκάμα προϊόντων της.

Η συσκευασία του Aspire Vero έχει επίσης σχεδιαστεί από την αρχή, σύμφωνα με ένα σύστημα που καλύπτει πολλαπλές σειρές προϊόντων, μεγέθη συσκευών και εξαρτήματα συσκευασίας. Το Aspire Vero έλαβε βραβείο στα Red Dot Brands & Communication Design awards για το σχεδιασμό της συσκευασίας, αφού το εξωτερικό κουτί είναι κατασκευασμένο από 80-85% ανακυκλωμένο χαρτοπολτό και η χρήση πλαστική σακούλα μειώνεται, χρησιμοποιώντας χάρτινες θήκες για την προστασία του adapter. Επιπλέον, η τσάντα του φορητού υπολογιστή και το προστατευτικό φύλλο πάνω από το πληκτρολόγιο είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένο PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Η υπόλοιπη συσκευασία είναι 100% ανακυκλώσιμη και το εσωτερικό του διαχωριστικό είναι επαναχρησιμοποιήσιμο, καθώς με λίγα μόνο απλά βήματα, οι χρήστες μπορούν να το μετατρέψουν σε ρυθμιζόμενη βάση φορητού υπολογιστή.

Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ βιωσιμότητας, χρήσης ανακυκλωμένων υλικών και  ανθεκτικότητας του προϊόντος ήταν πάντα μια πρόκληση. Η Acer έχει εργαστεί επιμελώς με τους σχεδιαστές και τους συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων οι Golden Arrow, Shin Shin, Sun Young, Quanta και Wistron, για να βρει καινοτόμους τρόπους για την εφαρμογή πιο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, χωρίς να θυσιάζεται η αντοχή και η ανθεκτικότητα. Καθώς η Acer πλησιάζει προς τον στόχο της να ενσωματώσει έως και 30% πλαστικό PCR στις βασικές της συσκευές έως το 2025, συνεχίζει να αναζητά νέα και πιο “πράσινα” υλικά για μελλοντική ανάπτυξη προϊόντων.

Λύσεις smart city που βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων

Ευθυγραμμισμένη με την αποστολή της να αναπτύξει πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, η Acer εργάζεται σε λύσεις smart city, που μειώνουν τη σπατάλη πόρων και δημιουργούν πιο αποτελεσματικούς και βιώσιμους τρόπους ζωής. Σε πολλές πόλεις, η Acer έχει εφαρμόσει μια έξυπνη λύση στάθμευσης στο δρόμο και φόρτισης EV, η οποία βοηθά τους οδηγούς να βρουν χώρους για να μειώσουν αποτελεσματικά το χρόνο αδράνειας στο δρόμο και την κατανάλωση ενέργειας, μειώνοντας έτσι την κυκλοφορία και τις εκπομπές άνθρακα. Η Acer έχει επίσης αναπτύξει έξυπνες λύσεις για την εξοικονόμηση νερού, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και τη βελτίωση των συνολικών συνθηκών του περιβάλλοντός μας.

 

Στόχος: 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035

Ο Όμιλος Acer εντάχθηκε στην πρωτοβουλία RE100 το 2021 και έχει δεσμευτεί να προμηθεύεται 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035. Εκτός από τη δημιουργία της πλατφόρμας «Earthion» και την υιοθέτηση του παγκόσμιου συστήματος CDP, οι επιχειρήσεις της Acer άρχισαν να χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια ήδη από το 2011, με ορισμένες τοποθεσίες να εγκαθιστούν ακόμη και ηλιακούς συλλέκτες για να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Από το τέλος του έτους 2020, τα γραφεία της Acer σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 45% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τον Όμιλο Acer είναι ανανεώσιμη.

Η Acer πιστεύει ότι η βιωσιμότητα αποτελεί μια παγκόσμια προσπάθεια που θα χρειαστεί πολλά χέρια για να κάνει πραγματική διαφορά. Η εταιρεία έχει στόχο όχι μόνο να παρέχει στους καταναλωτές την ευκαιρία να επιλέξουν προϊόντα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά θέλει επίσης να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο ταξίδι της στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και κυκλικής οικονομίας.

Στην Acer Green Day, η εταιρεία ξεκίνησε επίσης το “21-Day Challenge” ως μέρος της αποστολής της Earthion, ώστε να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να αναλαμβάνουν “πράσινες” ενέργειες καθημερινά και να τις κάνουν συνήθεια. Αυτή η πρόκληση έχει πλέον επεκταθεί για να συμπεριλάβει υπαλλήλους συνεργατών και προμηθευτών, καθώς και τους καταναλωτές. Οι τελευταίοι μπορούν να λάβουν μέρος μέσω Instagram στο #Acer21DayChallenge, το οποίο ακολουθεί αρκετούς influencer που μοιράζονται τη δική τους εμπειρία σχετικά με τη μείωση/επαναχρησιμοποίηση/ανακύκλωση και δραστηριότητες που ενσωματώνουν φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις στον τρόπο ζωής τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Acer Green Day, επισκεφθείτε το https://www.acer.com/earthio