Greece- Slovakia: Ημερίδα Green Growth Business Forum

Η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Αθήνα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών – ΕΒΕΑ, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprise Greece και o Σλοβακικός Οργανισμός Επενδύσεων και Εμπορίου (Slovak Investment and Trade Development Agency – SARIO), διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο: “Green Growth Business Forum”, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022. Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Zuzana Caputova, στην Αθήνα και υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της, καθώς και υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την αποστολή συνόδευσαν 20 επιχειρηματίες και θεσμικοί φορείς. 

Το θέμα της ημερίδας ήταν εξαιρετικά επίκαιρο και αντιπροσωπευτικό των ταχέως μεταβαλλόμενων καιρών που ζούμε. Ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο, εξαιρετικές προκλήσεις: την παγκόσμια κλιματική κρίση και μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές λόγω της ενεργειακής πρόκλησης. Ταυτόχρονα, η πανδημία του κορωνοϊού εγκαινίασε μια νέα εποχή στις ψηφιακές τεχνολογίες και επικοινωνία σε όλο τον κόσμο. Αυτή η τριάδα αλλαγών –ανάγκη για καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση, ενεργειακή ασφάλεια και ψηφιακό μετασχηματισμό– κατέστησαν την ημερίδα πολύ πετυχημένη. Σλοβακία και Ελλάδα συμφώνησαν ότι αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους οι δύο χώρες έχουν πολλά να συνεισφέρουν η μία στην άλλη και στον κόσμο.

Στο φόρουμ μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κος Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Σλοβακικής Δημοκρατίας, κος Martin Kováč, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, κος Γιάννης Σμυρλής, η Προεδρεύουσα και Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κα Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη και ο Διευθυντής Εμπορίου του Σλοβακικού Οργανισμού Επενδύσεων και Ανάπτυξης Εμπορίου- SARIO, κος Egon Zorad. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας  του ΕΒΕΑ, κος. Μπάμπης Μωραΐτης.

Στο πλαίσιο του φόρουμ υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) με στόχο την ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδος και Σλοβακίας, μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και του Σλοβακικού Οργανισμού Επενδύσεων και Εμπορίου (Slovak Investment and Trade Development Agency – SARIO). 

Την Enterprise Greece εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, κος Γιάννης Σμυρλής, ενώ από τη σλοβακική πλευρά, το μνημόνιο υπέγραψε ο Διευθυντής Εμπορίου του Σλοβακικού Οργανισμού Επενδύσεων και Ανάπτυξης Εμπορίου- SARIO, κος Egon Zorad.

Αμέσως μετά την εκδήλωση, έγιναν B2B συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών και σλοβακικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Διαχείρισης Αποβλήτων, Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Ηλεκτρομηχανικής – Ηλεκτροκίνησης και ICT, ενώ συμμετείχαν επίσης πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς.