COP27: Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε μία μοναδική σκυταλοδρομία για την Κλιματική Αλλαγή

    Χιλιάδες δρομείς ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους σε μια σκυταλοδρομία που αναμένεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, διανύοντας 7.767χλμ. μέσω 18 χωρών για να μεταφέρουν τη σκυτάλη με το μήνυμα από τη νέα γενιά στους παγκόσμιους ηγέτες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP27.

    Με την ονομασία «Running Out of Time», η σκυταλοδρομία μαζικής συμμετοχής από τη Γλασκόβη της Σκωτίας (που φιλοξένησε την COP26) έως το Sharm El Sheikh της Αιγύπτου (COP27), θα διαρκέσει 38 μέρες και νύχτες … η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει γίνει ποτέ.

    Η σκυταλοδρομία θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 με μια φαντασμαγορική τελετή που θα διοργανώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλασκόβης, όπου το μήνυμα θα σφραγισθεί στη σκυτάλη.

    Με τη συμμετοχή δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων, η σκυτάλη θα ακολουθήσει μια διαδρομή μέσω Σκωτίας, Ουαλίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, για να φθάσει στο Sharm El Sheikh στις 5 Νοεμβρίου, για την έναρξη της COP27 που θα διεξαχθεί μεταξύ 6 και 18 Νοεμβρίου 2022.

    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ  (για συμμετοχές: https://running-out-of-time.com/route/greece/)

    Η σκυτάλη θα φτάσει στην Ελλάδα από την Αλβανία στις 24 Οκτωβρίου 2022 και θα συνεχίσει, εκτός κεντρικών δρόμων, περνώντας από: 

    Καστοριά – Κλεισούρα – Πτολεμαΐδα – Ακρινή – Βέροια – Τρίλοφο – Κατερίνη – Πλαταμώνας – Γόννοι – Ροδιά – Λάρισα – Φάρσαλα – Δομοκό – Λαμία – Καμένα Βούρλα – Άγιο Κωνσταντίνο – Σκάλα – Μαρτίνο – Ακραίφνιο – Αλίαρτο – Θήβα – Οινόφυτα – Αυλώνα – Αφίδνες – Φράγμα Μαραθώνα – Μαραθώνια Διαδρομή – Ακρόπολη, για να καταλήξει στο Φάληρο, από όπου θα φύγει με ιστιοπλοϊκό για την Κύπρο στις 27 Οκτωβρίου 2022. Συνολικά έχουμε 750χλμ. μοιρασμένα σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 46 είναι για δρομείς και τα 26 για ποδηλάτες. 

    Πολλοί δρομείς –από νέους μέχρι δημόσια πρόσωπα– έχουν ήδη εγγραφεί για να μεταφέρουν τη σκυτάλη σε επιμέρους τμήματα 5-10χλμ. της συνολικής διαδρομής που θα διασχίσει θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες. Η Σκυταλοδρομία θα περάσει από εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενα οικοσυστήματα και περιοχές που έχουν γίνει σημαντικά κλιματικά έργα, με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, οι δρομείς καλούνται να συγκεντρώσουν πόρους για το Global Forest Fund του Foundation for Environmental Education (FEE) και την Carbon Copy. 

    Η Running Out of Time διοργανώνεται από την The World Relay Ltd και γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών. Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εκπρόσωπος του FEE. Ο συντονισμός περιλαμβάνει την απαραίτητη επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους, Αθλητικές Ομοσπονδίες, άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, την Ιδιωτική Πρωτοβουλία και τα ΜΜΕ. Μέσα από τα πανελλήνια δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει, η ΕΕΠΦ θα κινητοποιήσει την Εκπαιδευτική Κοινότητα, καθώς και το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών της στα προγράμματα αειφορικής διαχείρισης στον τουρισμό «Γαλάζια Σημαία» και «Green Key».

    Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE κ. Νίκος Πέτρου αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα τολμηρά και δραστικά μέτρα που απαιτούνται. Το κύριο μήνυμα της σκυταλοδρομίας αφορά την ανάγκη να γίνει η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή βασικό στοιχείο της επίσημης εκπαίδευσης. Αυτό το μήνυμα εναρμονίζεται πλήρως και με τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕΠΦ τα τελευταία 20 χρόνια. Ελπίζουμε ότι η σκυταλοδρομία αυτή, η οποία μέσω του δικτύου του FEE θα έχει παγκόσμια συμμετοχή, θα μεταφέρει το μήνυμά μας, αλλά και την αγωνία μας για την κλιματική αλλαγή στην COP27 και θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις». http://www.eepf.gr/el/

    Ο James Hay, ένας από τους εμπνευστές της σκυταλοδρομίας, λέει: «Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή μας μέχρι τώρα. Ο στόχος μας είναι να επιδώσουμε στους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27 ένα ηχηρό μήνυμα με τόσο μεγάλη υποστήριξη ώστε να είναι αδύνατο να αγνοηθεί, για να διατηρήσουμε την ελπίδα μετάβασης σε ένα κλιματικά ασφαλές μέλλον. Η Running Out of Time συμβολίζει την ουσία της κλιματικής δράσης – είναι ένα εξωπραγματικό, τολμηρό, φιλόδοξο σχέδιο το οποίο μπορεί να πετύχει μόνο αν συνεργαστούμε όλοι μας. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

    Η σκυτάλη έχει σχεδιασθεί από τη βραβευμένη σχεδιαστική εταιρία 4c Design, με έδρα τη Γλασκόβη, της οποίας οι περγαμηνές περιλαμβάνουν τη Σκυτάλη της Βασίλισσας για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στη Γλασκόβη το 2014. Η εμβληματική σπειροειδής μορφή της σκυτάλης για τη Running Out of Time, αντιπροσωπεύει τα τέσσερα βασικά επίπεδα κλιματικής δράσης – διεθνές, εθνικό, τοπικό, ατομικό.

    Ως τμήμα των παράλληλων δράσεων της σκυταλοδρομίας, μαθητές και μαθήτριες σε περισσότερες από 50 χώρες απ’ όλο τον κόσμο έχουν ήδη εγγραφεί και θα συμμετάσχουν στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου και οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Πρόκειται για εντυπωσιακό εικονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις.

    Θέλουμε να μην λείψει κανείς από αυτή τη διοργάνωση, ακόμη κι αυτοί που δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή. Σας καλούμε όλους να μεταφέρετε τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία στις 5 Νοεμβρίου 2022, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές στο όνομα της κλιματικής δράσης.