«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Εγκαινιάστηκε η νέα Κινητή Ιατρική Μονάδα

    Με μια ιδιαίτερα ευγενική προσφορά, η κα. Δήμητρα Τουλγερίδη, συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της αποστολής του «Χαμόγελου του Παιδιού». Η νέα, υπερσύγχρονη Κινητή Ιατρική Μονάδα που δώρισε, αποτελεί ένα κρίσιμο όπλο που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Οργανισμός στην καθημερινή του μάχη για τη διάσωση παιδιών και βρεφών.

    Η νέα Κινητή Ιατρική Μονάδα εγκαινιάστηκε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στην οποία έδωσαν το ο Υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου, καθώς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος. Στην τελετή συμμετείχαν επίσης και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Πεντέλης Ευσταθία Κατοίκου και ο Παιδοαναισθησιολόγος και Εθελοντής του «Χαμόγελου» Κωνσταντίνος Πατρής, το παιδί του οποίου χρειάστηκε στο παρελθόν να διακομιστεί με Ασθενοφόρο του Οργανισμού.

    Η εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Σόνια Φίλη,  ξεκίνησε με την παρουσίαση της Νέας Κινητής Ιατρικής Μονάδας για Νεογνά και Παιδιά, που αποκτήθηκε από την δωρεά της κας Τουλγερίδη, στη μνήμη του συζύγου της Ανδρέα, συνονόματου του μικρού ιδρυτή του «Χαμόγελου».

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη, καθώς και με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Δημόπουλο, στη βάση του Προγράμματος Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας.

    Ο Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε αναλυτικά το έργο του Οργανισμού καθώς και τους άξονες στους οποίους δραστηριοποιείται. Ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου» τόνισε την σημασία της ενεργής υποστήριξης από την Πολιτεία μέσω της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας, που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που ασθενούν να έχουν την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη καθώς και ποιότητα ζωής.

    Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με τους μαθητές – εθελοντές του Δικτύου Μαθητικού Εθελοντισμού YouSmile, που στέκονται στο πλευρό των παιδιών ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μέσω της Δράσης της Δημιουργικής Απασχόλησης.

    Ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, σημείωσε μεταξύ άλλων:

    «Οι Υπουργοί που βρίσκονται μπροστά σας πρέπει κανονικά να είναι αμήχανοι, γιατί πολλά πράγματα που πρέπει να τα κάνει η Πολιτεία, τα προσφέρετε όλοι εσείς, που σε άλλες συνθήκες οι Δράσεις σας, θα έπρεπε να ήταν θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας. Γι’ αυτό το λόγο αισθάνομαι ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέσα στο βραχίονα που είναι και το Υπουργείο Υγείας. Το πρώτο Σύμφωνο Συνεργασίας το υπογράψαμε στα Γραφεία σας κι ήθελα εγώ να γίνει έτσι και να έρθω εκεί για να δείξω το σεβασμό της Πολιτείας απέναντι στο έργο σας. Το δεύτερο το υπογράφουμε σήμερα εδώ. Τα Σύμφωνα μπορεί να μην λύνουν αμέσως ένα πρόβλημα, αποτυπώνουν όμως μια πολιτική βούληση, που μετά πρέπει να γίνει πράξη και να υλοποιηθεί. Πλέον το νομοθετικό πλαίσιο για την Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία υπάρχει, έχουμε συνεργασίες και ανθρώπους που θέλουν να την υλοποιήσουν, Το αποτέλεσμα όμως θα έρθει όταν μπορέσει όλα αυτά να τα δει ο πολίτης. Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα σας και να σας λύνουμε προβλήματα.»

    Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα Στατιστικά Στοιχεία μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Οργανισμός παρείχε ιατρική υποστήριξη σε 5.757 παιδιά, ενώ 1.146 παιδιά και νεογνά διακομίσθηκαν πανελλαδικά από τον στόλο που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ.

    Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του Υπουργείου με τον Οργανισμό και στο πολυσχιδές έργο του που συμβάλλει τα μέγιστα στον τομέα της υγείας, τόσο μέσω της συνεργασίας με το ΕΚΑΒ όσο και μέσω των δικών του δράσεων και πρωτοβουλιών:

    «Χαιρετίζω την υπογραφή ενός σπουδαίου μνημονίου, το οποίο όχι μόνο θα παράσχει Κατ’ Οίκον Παιδιατρική Νοσηλεία στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας που είναι τα παιδιά μας, αλλά θα παράσχει και ψυχολογική υποστήριξη σε αυτά αλλά και στους φροντιστές τους. Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει πολλές δυνατότητες στη φαρέτρα του, κάποιες εξ αυτών τις έχουμε αξιοποιήσει για την υποστήριξη των πληγέντων στη βόρεια Εύβοια με τις Κινητές Μονάδες τις οποίες λειτουργείτε και βρεθήκατε δίπλα τους, αλλά και μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω των Γραμμών υποστήριξης.  Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Γιαννόπουλε γι’ αυτή τη συνεργασία και προσβλέπω και στη συνέχιση αυτής και τα επόμενα χρόνια.»

    Στη συνέχεια υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΠΑ και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

    Αμέσως μετά, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε:

    «Σήμερα είναι μια μέρα που τιμά την έγνοια και την ανθρωπιά ως κοινωνία απέναντι στα παιδιά. Τιμά την οργάνωση κι αξιοποίηση της εθελοντικής πρωτοβουλίας από το επίσημο Κράτος. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει πράξη σε κορυφαίο επίπεδο, την ανταπόκριση στο επείγον για παιδιά και νεογνά, σε στιγμές που η δημόσια υγεία και η Πολιτεία το χρειάζονται όσο ποτέΧιλιάδες παιδικές ψυχές σου οφείλουν Κώστα Γιαννόπουλε την υγεία, τη χαρά και την ανεμελιά των παιδικών χρόνωνΣας ευχαριστώ εκ μέρους ολόκληρου του παιδικού πληθυσμού της Αττικής για τη μεγαλειώδη πρωτοβουλία σας

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου ευχαρίστησε τον κ. Γιαννόπουλο για τη διάθεση του στόλου οχημάτων και τη συνεργασία του Οργανισμού με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποβεί σωτήρια για πολλά παιδιά:

    «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα γιατί ακόμη ένα όπλο, προστίθεται στη φαρέτρα του «Χαμόγελου» και του ΕΚΑΒ για να μπορέσουν οι άνθρωποί μας και οι εξειδικευμένοι διασώστες σας, να βρεθούν στο πλευρό οποιουδήποτε παιδιού μας έχει ανάγκη. Τα Μνημόνια Συνεργασίας όμως δεν είναι στα χαρτιά, είναι στην πράξη, Και στην πράξη έχουμε καταφέρει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και όλοι οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί θα πρέπει να υπάρχουμε για να εξυπηρετούμε τον κόσμο.»

    Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην Υπογραφή του Συμφώνου, υπό το πρίσμα της αλληλοϋποστήριξης και της αρωγής του ιδρύματος εκπαίδευσης στο έργο του Οργανισμού:

    «Η διαφοροποίηση μεταξύ σύγχρονων και μη σύγχρονων κρατών κρίνεται στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων. Ακριβώς αυτήν ανάγκη και κενό, έρχεται να καλύψει η συνέργια που ξεκινάει σήμερα. Η σημερινή προσπάθεια και η δωρεά κατέστησε δυνατή την υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης. Ως Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η συνεργασία που ξεκινά, να μη μείνει στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα επ’ ωφελεία των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους».

    Τον λόγο πήρε ο Εμμανουήλ Παπασάββας, Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»:

    «Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε και τη βοήθεια που προσφέρεται διαχρονικά και δύο νοσοκομεία μας, για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, τη μεταφορά των παιδιών από την επαρχία καθώς επίσης και τις εκδηλώσεις τις οποίες κάνετε τις ημέρες των γιορτών για τα παιδιά που νοσηλεύονται. Έχουμε μια εξαιρετική και διαχρονική συνεργασία, την οποία προσπαθούμε να κάνουμε ολοένα και καλύτερη».

    Ο Παιδοαναισθησιολόγος και Εθελοντής του «Χαμόγελου» Κωνσταντίνος Πατρής αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία με τη διακομιδή του παιδιού του, επισημαίνοντας πόσο σημαντική κρίθηκε η παρέμβαση του «Χαμόγελου»:

    «Είναι εξαιρετικά αμήχανη στιγμή για εμένα όταν καλούμαι να συμβάλω σε μία διακομιδή ενός παιδιού σε κίνδυνο, καθώς γίνομαι συμμέτοχος μιας τιτάνειας προσπάθειας που καταβάλλουν καθημερινά οι άνθρωποι του  “Χαμόγελου”». Κάθε φορά που συνεργάζομαι με τον Οργανισμό διαπιστώνω το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, και τον άρτιο και πιστοποιημένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που είναι διάθεση κάθε παιδιού. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση να είμαι σήμερα κοντά σας.»

    Η  Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Αττικόν Νοσοκομείο, που έδωσε διαδικτυακά το παρόν, σημείωσε:

     «Η συνεργασία της Κλινικής μας με τον Οργανισμό, μετράει περισσότερα από 7 χρόνια. Αναγνωρίζοντας το έργο του, με χαρά στηρίζουμε τις Δράσεις του. Μας έχετε στηρίξει όλες τις φορές που έχουμε ζητήσει τη βοήθειά σας. Είτε ήταν για διακομιδή παιδιών, είτε με την παροχή συνοδών αλλά και με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την υποστήριξη παιδιών με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας

    Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην αναγνώριση προσφοράς και έργου, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού να προχωρά σε τρεις εξαιρετικά σημαντικές βραβεύσεις:

    • της δωρήτριας της Κινητής Μονάδας κας Τουλγερίδη για τη σημαντική συνεισφορά της στο έργο του Οργανισμού,
    • της Ελληνικής Αστυνομίας και της Άμεσης Δράσης, για το δύσκολο έργο το οποίο φέρουν καθημερινά εις πέρας καθώς και για την αγαστή συνεργασία στον τομέα των Εξαφανίσεων Παιδιών και Ενηλίκων κι όχι μόνο
    • και της μητέρας – ηρωίδας Άννας Παπαλώτου, η οποία έχοντας την υποστήριξη του Οργανισμού και μέσω του Προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, φροντίζει σε 24ωρη βάση την κόρη της Μαρία.

    «Τα χρήματα που δώσατε στη μνήμη του αγαπημένου σας συζύγου, δεν περίσσευαν. Από το υστέρημά σας τα δώσατε. Για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνετε στα παιδιά μια δυνατότητα στα παιδιά, με ένα ασθενοφόρο πολύ εξιδεικευμένου. Έτσι λοιπόν σήμερα έχουμε την τιμή να σας βραβεύσουμε, παρόλο που δεν το περιμένατε και δεν το θέλατε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος. «Αυτό το αναμνηστικό είναι στη μνήμη του δικού μου γιού του Αντρέα και του άντρα σας του Αντρέα. Κυρία Τουλγερίδη σας ευγνωμονούμε και σας ευχαριστούμε».

    Λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο, η κα Τουλγερίδη με εμφανή χαρά και συγκίνηση, σημείωσε: «Νιώθω πολύ καλά που μπορώ κι εγώ να συμβάλλω στο έργο σας για τα παιδιά. Ειδικά επειδή αυτή η δωρεά γίνεται στη μνήμη του άντρα μου και γίνεται από αγάπη και με αγάπη. Να μπορούσαμε να σώσουμε και το παιδί σας και τον άντρα μου, μόνο αυτό θα ήθελα».

    Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δουρβετάκης, παραλαμβάνοντας το Βραβείο εκπροσωπώντας την Ελληνική Αστυνομία, επεσήμανε:

    «σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνετε. Ήμασταν και παραμένουμε στο πλευρό σας, αρωγοί στο έργο που επιτελείτε, θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ. Παραμένουμε συμπαραστάτες και αρωγοί στο έργο που επιτελείτε με γνώμονα να εξασφαλίσουμε το Χαμόγελο στα παιδί

    Με δάκρυα χαράς παρέλαβε το Βραβείο της η μητέρα της Μαρίας, κα. Άννα Παπαλώτου. Η κα. Παπαλώτου παραμένει άγρυπνη φρουρός στο πλευρό της κόρης της Μαρίας, από τη στιγμή της γέννησής της μέχρι και σήμερα που το παιδί κλείνει τα 18 χρόνια του. Στον αέναο αγώνα της, συνοδοιπόρος στέκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω του Προγράμματος Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, αλλά και συνδράμοντας πολύπλευρα στον καθημερινό αγώνα της μητέρας.

    «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τα παιδιά μας στο σπίτι, κι όχι στο νοσοκομείο γιατί εκεί δεν έχουν ποιότητα ζωής. Το δικό μου παιδί τώρα έκλεισε τα 19 και πάει στα 2, χάρη σε εσάς. Να είμαστε καλά και με τη βοήθεια του Θεού να προσέχουμε τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ πολύ

    Τα εγκαίνια της Νέας Κινητής Ιατρικής Μονάδας πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.

    Ευχαριστούμε τους χορηγούς της εκδήλωσης:

    • Hi Power (παραγωγή εκδήλωσης)
    • Brinks Security (φύλαξη οχημάτων)
    • Καραχάλης Γιώργος (φωτογραφική κάλυψη)

    Παρακολουθήστε την εκδήλωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά εδώ: