Το πρόγραμμα GetIT της Amazon Web Services (AWS) συστήνεται για πρώτη φορά στους Έλληνες μαθητές με ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρωμένο στις τεχνολογίες cloud και με έναν συναρπαστικό διαγωνισμό σχεδίασης εφαρμογών.
Το AWS GetIT είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της AWS το οποίο εστιάζει στην εισαγωγή μαθητών ηλικίας 12 – 14 ετών, και ειδικότερα κοριτσιών, στον κόσμο της τεχνολογίας και στις εφαρμογές υπολογιστικού νέφους (cloud). Στόχος του προγράμματος είναι η προσέλκυση ταλέντων στον κλάδο της τεχνολογίας, παρακινώντας τους μαθητές να δουν την τεχνολογία σαν ένα δημιουργικό εργαλείο για όλους και να εξετάσουν τις επαγγελματικές δυνατότητες που αυτό τους προσφέρει.
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος GetIT της AWS στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου, Έλληνες μαθητές κατέκτησαν κατόπιν ψηφοφορίας την πρώτη θέση στον Ευρωπαικό διαγωνισμό σχεδίασης εφαρμογών που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του EMEA AWS Online Summit.
Εμπνέοντας μαθητές και μαθήτριες με την τεχνολογία
Οι μαθητές του προγράμματος AWS GetIT μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τεχνολογίες cloud computing για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων ενώ παράλληλα εξερευνούν μια πληθώρα επαγγελματικών ευκαιριών στον τομέα της τεχνολογίας. Επιπλέον, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία του design thinking, brainstorming και ομαδικής εργασίας αλλά και να εξετάσουν τη βιωσιμότητα και την δυναμική της ιδέας τους, υπό την καθοδήγηση πρεσβευτών του προγράμματος οι οποίοι είναι επαγγελματίες, εθελοντές της AWS. Απώτερος στόχος είναι, οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν τη νέα γνώση που θα αποκτήσουν για να εξασκηθούν στο σχεδιασμό μιας εφαρμογής και να λάβουν μέρος στον τελικό διαγωνισμό του προγράμματος οπού η κάθε ομάδα καλείται να παρουσιασει την εφαρμογή της σε ένα πάνελ κριτών από την AWS. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 και μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Φέτος, η ομάδα της AWS Ελλάδος εγκαινίασε το πρόγραμμα GetIT σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του Ιδρύματος Ευγενίδου και του τοπικού συνεργάτη, Muse Lab. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του πιλοτικά με στόχο να εντοπίσει τις ανάγκες της ελληνικής σχολικής κοινότητας και να προσαρμοστεί στις γλωσσικές απαιτήσεις και στους μηχανισμούς της παράδοσης μαθημάτων εξ αποστάσεως για σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως αυτά των ελληνικών νησιών.
Επιλύοντας πραγματικές προκλήσεις
Τέσσερις από τις 23 ελληνικές ομάδες που παρακολούθησαν το πρόγραμμα κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό του διαγωνισμού. Οι ομάδες παρουσίασαν τις εφαρμογές τους σε εκπαιδευτικούς, γονείς, υποστηρικτές του προγράμματος καθώς και στους κριτές του AWS GetIT, καταφέροντας να εμπνεύσουν το κοινό με τη δημιουργικότητα και το πάθος τους. Οι ιδέες που προέκυψαν αφορούσαν την αντιμετώπιση πολλών καθημερινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των απουσιών στο σχολείο, της απουσίας ελεύθερου χρόνου και της εύρεσης πιο έξυπνων πρακτικών μελέτης, της αυξανόμενης σπατάλης τροφίμων στα νοικοκυριά και της δυσκολίας εύρεσης θέσεων στάθμευσης για ΑμΕΑ.
Στο τέλος, οι κριτές ανέδειξαν ως νικήτρια την εφαρμογή Smart School που σχεδίασαν οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνάσιου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Η εφαρμογή Smart School έχει ως στόχο να βοηθήσει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να διαχειρίζονται την είσοδο και έξοδο από το σχολείο, την παρακολούθηση των παραδόσεων στην τάξη, τα έγγραφα υγείας και την ασφάλεια των μαθητών με ταχύτερο, αυτοματοποιημένο και πιο ασφαλή τρόπο. Στην συνέχεια, οι Έλληνες φιναλίστ και εμπνευστές του Smart School ψηφίστηκαν πρώτοι στον Ευρωπαικό διαγωνισμό AWS GetIT, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του EMEA AWS Online Summit. Οι νικητές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα γραφεία της AWS στην Αθήνα και να συναντηθούν με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ενδυναμώνοντας τη νέα γενιά
Η συμβολή των εκπαιδευτικών στο AWS GetIT αποτελεί βασικό πυλώνα για την επιτυχία του προγράμματος. Ο κ. Παντελεήμων Χιονίδης, εκπαιδευτικός που ανέλαβε την προετοιμασία μέρους των ελληνικών ομάδων δήλωσε: «Αυτό που πραγματικά μας εξέπληξε ήταν ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν ειπώθηκε ποτέ στους μαθητές ότι σκέφτονταν ή έλεγαν κάτι λάθος. Εμπνευστήκαμε από το πρόγραμμα και τους πρεσβευτές του που ώθησαν τους μαθητές μας να σκέφτονται δημιουργικά, απομακρύνοντας τους από την έννοια του σωστού ή του λάθους, και να χρησιμοποιούν κρητική σκέψη για την επίτευξη των στόχων τους. Αυτό που μας άρεσε στο πρόγραμμα είναι ότι επικροτεί περισσότερο τη νίκη που προέρχεται από ομαδική εργασία παρά από ατομική δουλειά». Το AWS GetIT εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, βοηθώντας τους μαθητές τους να πειραματιστούν με νέες ιδέες και να προετοιμαστούν για τους τελικούς του διαγωνισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τον διαγωνισμό, επισκεφτείτε το site AWS GetIT.