Κομισιόν: Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Τίμερμανς στο Μαρόκο για την υπογραφή της πρώτης πράσινης εταιρικής σχέσης

Στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Φρανς Τίμερμανς θα βρίσκεται στο Ραμπάτ του Μαρόκου, όπου θα υπογράψει την πράσινη εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βασιλείου του Μαρόκου για την ενέργεια, το κλίμα και το περιβάλλον. Οι δύο πλευρές, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνάψουν την εν λόγω εταιρική σχέση τον Ιούνιο του 2021, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση της πράσινης οικονομίας.

Μετά την πράσινη συμμαχία με την Ιαπωνία, η οποία αναγγέλθηκε στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας τον Μάιο του 2021, η πράσινη εταιρική σχέση με το Βασίλειο του Μαρόκου είναι η πρώτη εταιρική σχέση που υπογράφεται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Πριν από την τελετή υπογραφής, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Αζίζ Αχανούς και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νάσερ Μπουρίτα. Θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση με την Υπουργό Ενεργειακής Μετάβασης και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Λεϊλά Μπεναλί, τον  Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Ριάντ Μεζούρ, την Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νάντια Φετάχ και τον Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υδάτων και Δασών κ. Μοχάμεντ Σαντίκι. Κατόπιν γεύματος εργασίας, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί διμερώς με την Υπουργό κ. Μπεναλί. Το απόγευμα, θα επισκεφθεί το τραμ που συνδέει το Ραμπάτ με τη γειτονική πόλη Σαλέ και, στη συνέχεια, θα ανταλλάξει απόψεις με ιδιωτικούς φορείς σχετικά με την πράσινη μετάβαση και την πορεία προς την απανθρακοποίηση. Την Τετάρτη, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα επισκεφτεί την Καζαμπλάνκα, όπου θα συμμετάσχει σε διάλογο πολιτών με νέους φοιτητές, σπουδαστές και νέους επαγγελματίες σχετικά με τη δράση για το κλίμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει την τελετή υπογραφής της πράσινης εταιρικής σχέσης εδώ.