BayWa r.e.: Προς τη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως Πλωτού Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου χωρίς κρατική ενίσχυση

Η BayWa r.e. εισέρχεται στην καθοριστική φάση της επίσημης διαδικασίας αδειοδότησης για το πρώτο εμπορικό πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο στην Πορτογαλία που θα είναι και το πρώτο στον κόσμο χωρίς κρατική ενίσχυση. Αυτό προκύπτει από τις αρχικές συζητήσεις και κατόπιν των διαβουλεύσεων με την πορτογαλική κυβέρνηση και όλους τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία υπέβαλε επίσημα την αίτηση κατοχύρωσης δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης του βυθού, προκειμένου να αναπτύξει ένα πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο με 30 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος έως και 600 MW, σε ειδική ζώνη στα παράλια της Viana do Castelo.

Το έργο είναι συμβατό με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τους μελλοντικούς διαγωνισμούς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, και μπορεί κατ’ επέκταση να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τα έργα που θα υποβάλουν προσφορές στους διαγωνισμούς. Η BayWa r.e. σκοπεύει να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Πορτογαλία, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσες τοπικές υποδομές. Τις υποδομές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα έργα που θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το έργο θα υλοποιηθεί με χρήση μίας Συμφωνίας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA), χωρίς καμία κρατική ενίσχυση.

Επιπλέον, το έργο θα ενισχύσει σημαντικά την Πορτογαλία στην επίτευξη των κλιματικών της στόχων, αλλά και του στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών τις επόμενες δεκαετίες. Ειδικότερα, η Πορτογαλία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 80% μέχρι το 2026. 

Ο Ricardo Rocha, Τεχνικός Διευθυντής Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας τα BayWa r.e., αναφέρει: «Το έργο μας θα αποτελέσει ένα πραγματικό ορόσημο για τον κλάδο υπεράκτιων δραστηριοτήτων στην Πορτογαλία. Έχουμε εργαστεί σκληρά με τους βιομηχανικούς εταίρους μας και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς καθ’ όλη τη διαδικασία ανάπτυξης. Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την πορτογαλική κυβέρνηση και τις αρχές, ώστε το έργο αυτό να μην είναι μόνο ένα έργο στην Πορτογαλία, αλλά επιπρόσθετα και κυρίως, ένα έργο για την Πορτογαλία».

«Το έργο μας εναρμονίζεται με τους φιλόδοξους στόχους υπεράκτιας δραστηριότητας της Πορτογαλίας. Η ζώνη που πρόκειται να κατασκευαστεί το πλωτό αιολικό μας πάρκο αποτελεί μέρος του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου της πορτογαλικής κυβέρνησης, οπότε διαθέτει ήδη ειδική ζώνη. Στην BayWa r.e., είμαστε ενθουσιασμένοι που, όχι μόνο προωθούμε την ενεργειακή μετάβαση με αυτό το έργο, αλλά και που προσφέρουμε κοινωνικοοικονομικά οφέλη, όπως νέες θέσεις εργασίας και τοπικές υποδομές στην κοινότητα της Viana do Castelo», σχολίασε ο Lorenzo Palombi, γενικός Διευθυντής Έργων Αιολικής Ενέργειας της BayWa r.e.

H BayWa r.e. έχει ήδη σημειώσει επιτυχία σε παρόμοια έργα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δικαιώματα για την ανάπτυξη του υπεράκτιου έργου 960 MW Buchan στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σκωτίας. Η BayWa r.e. έχει επίσης προκριθεί για δύο διαγωνισμούς πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου 250 MW στη Νότια Βρετάνη, καθώς και για άλλα δύο έργα συνολικής ισχύος 500 MW στη Μεσόγειο Θάλασσα.