Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή περισσότερων από 200 συνέδρων, πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στο Ηράκλειο Κρήτης, το διεθνές υβριδικό επιστημονικό Συνέδριο RETASTE: Rethink Food Waste 2022, με αντικείμενο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων μέσα από καινοτόμες μεθόδους που υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία. Τις παρουσιάσεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου συμπλήρωσε το Smart Innovation Symposium (SIS), το οποίο ανέδειξε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στη λειτουργία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή περισσότερων από 90 συνέδρων, ειδικών επιστημόνων, στελεχών εταιρειών, εκπροσώπων της Πολιτείας και των Περιφερειακών Αρχών, καθώς και φορέων που εργάζονται στο αντικείμενο. Το διεθνές Συνέδριο RETASTE και το Smart Innovation Symposium διοργανώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Θρασύβουλος Μανιός, Καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τόνισε: «Η σπατάλη των τροφίμων ξεκινά πάντα από το σημείο παραγωγής τους, αυτό που ονομάζουμε ‘από τον αγρό στο πιάτο μας’. Αρκεί να τονιστεί ότι, περισσότερο από το 30% των παραγόμενων τροφίμων στις μέρες μας απορρίπτεται. Το ποσοστό αυτό, εκφραζόμενο σε νούμερα είναι 88 εκ. τόνοι τροφίμων, οι οποίοι απορρίπτονται ανά έτος στην Ευρώπη, ενώ πάνω από 143 δις € είναι το ετήσιο κόστος σε ευρωπαϊκό επίπεδο των τροφίμων που απορρίπτονται. Για να αντιμετωπίσει αυτό το φλέγον ζήτημα, ειδικά στις μέρες μας, όπου περισσότεροι από 1 δις άνθρωποι παγκοσμίως υποσιτίζονται, η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία εισάγει σήμερα ένα καινοτόμο στοιχείο, μια αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο που συνδυάζεται με θέματα τεχνολογίας και διαχείρισης και έχει ως βασικό στόχο την αποτροπή, θέτοντας το … ‘πληρώνω όσο πετώ’. Παράλληλα, δίνει εξαιρετικά κίνητρα σε όλους τους φορείς, ώστε, όχι μόνο να μειώσουν τον παραγόμενο όγκο απορριμμάτων, αλλά και να βρουν εναλλακτικές καινοτόμες λύσεις αξιοποιώντας αυτά. Μάλιστα, έχει τεθεί και ο πολύ υψηλός στόχος της μείωσης κατά 50% των απορριμμάτων τροφίμων, μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Στην ελληνική νομοθεσία, και ειδικότερα στο νέο εθνικό σχέδιο για την διαχείριση των αποβλήτων, απαιτείται από τους Δήμους να έχουν δημιουργήσει, με εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2023, τα δικά τους συστήματα ‘πληρώνω όσο πετώ’. Με αυτόν τον τρόπο εισάγεται ένα σύστημα στο οποίο ο κάθε «παραγωγός» αποβλήτων» θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά όχι μόνο το κόστος αγοράς, αλλά και το κόστος απόρριψης αυτού, το οποίο θα είναι πλέον υψηλό».
Η κα Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, είπε αναφερόμενη στη σημασία του Συνεδρίου: «Κάθε φορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην κυκλικότητα αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο δίλημμα. Πόσο κυκλικοί θέλουμε να γίνουμε, πόσο θέλουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε πόρους και πόσο θέλουμε να τηρήσουμε την αρχή της προφύλαξης για να αποφύγουμε την εξάπλωση πιθανής ρύπανσης στο περιβάλλον. Αυτοί οι δύο άξονες που αποτελούν στόχους στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συχνά αντιφατικοί. Η πρόκληση για την κυκλική οικονομία, την έρευνα και την εφαρμογή είναι το να βρεθεί η καλύτερη ισορροπία για την υγεία και την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών. Και καλύτερη ισορροπία δεν είναι να αποτρέπουμε ή να απαγορεύουμε τα πάντα, αλλά να επιτρέπουμε την αξιολόγηση διαχείρισης κινδύνου για ό,τι είναι εφικτό, ό,τι είναι ασφαλές και παράλληλα συμβάλλει στην προώθηση της κυκλικότητας».
Το Συνέδριο RETASTE 2022 τίμησαν με την παρουσία τους, πραγματοποιώντας χαιρετισμούς κατά την έναρξη, ο κ. Νικόλαος Κατσαράκης, Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, ο κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, η κα Ζωή Γαϊτανάρου, εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου και ειδική συνεργάτιδα σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων, ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ATHENA εκ μέρους του ΕΛΜΕΠΑ, η κα Ελίζα Φερεκύδου, ειδική συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και ο εκπρόσωπος του Χρυσού Χορηγού της εκδήλωσης Χαλκιαδάκης Α.Ε., κ. Μιχάλης Τσαγκαράκης. Ειδικοί επιστήμονες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σε όλον τον κόσμο, παρουσίασαν τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στο θέμα της διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Στο πλαίσιο του Smart Innovation Symposium, που έλαβε χώρα στις 21 Οκτωβρίου και παράλληλα με το RETASTE, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Νικόλαο Κατσαράκη και τον καθηγητή κ. Χρήστο Φλώρο. Εισηγήσεις για το σημαντικό θέμα της έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον τομέα των τροφίμων και της αξιοποίησης αποβλήτων πραγματοποίησαν ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου – Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, η κα Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η κα Κατερίνα Κουραβέλου, Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, η κα Μαρία Κασσωτάκη, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετείχαν. Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι, όπου εκπρόσωποι φορέων και Πανεπιστημίων, αναφέρθηκαν σε δράσεις έρευνας και καινοτομίας που πραγματοποιούνται από ελληνικές επιχειρήσεις, με έμφαση στο Αγρο-διατροφικό σύμπλεγμα.
Η διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου RETASTE 2022 και του Smart Innovation Symposium #2 υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ομάδας Σύμπραξις.