Η αγοραστική εμπειρία για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα: έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες;

Το shopping μας χαλαρώνει, μας διασκεδάζει, αλλά εξυπηρετεί και την ικανοποίηση βασικών αναγκών μας με την αγορά προϊόντων που κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητά μας και πιο πρακτική. Αποτελεί, όμως, για όλους μας μια εξίσου ευχάριστη εμπειρία; H Praktiker Hellas φτιάχνει ένα «Σπίτι Ανοιχτό» για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και απαντά «ναι».

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε αυτοκίνητα να καλύπτουν ράμπες αναπήρων στα πεζοδρόμια ή λοιπά οχήματα σε θέσεις parking ΑμεΑ, ενώ δεν ήταν και πολλά χρόνια πριν που δεν υπήρχε πρόβλεψη για την είσοδο ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων στις δημόσιες δομές. Οι δε επιχειρήσεις που είχαν έστω ράμπες εισόδου ήταν ελάχιστες. Ας παραδεχτούμε ότι η βόλτα στα μαγαζιά δεν είναι για όλους το ίδιο ευχάριστη. Ακόμα και εν έτει 2022 πόσο εύκολα μπορεί να κινηθεί σε διαδρόμους καταστημάτων ένα άτομο σε αμαξίδιο -θεωρώντας πάντα ότι έχει καταφέρει να μπει σε αυτό; Μπορούν όλοι να βρουν εύκολα και γρήγορα τα προϊόντα που θα κάνουν τη ζωή τους πιο απλή; Ή στοιχειωδώς βιώσιμη; 

Κινητικά προβλήματα για το 42.5% του ελληνικού πληθυσμού

Κι όμως, δε μιλάμε για μερικές μικρές ομάδες. Μόνο τα άτομα με κινητικές αναπηρία αποτελούν το 10% του πληθυσμού (ΕΣΑμεΑ). Στατιστικές του ΟΑΣΑ αναφέρουν πως τα εμποδιζόμενα άτομα -άτομα με κινητικές δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας, έγκυες – ανέρχονται στο 42.5% του ελληνικού πληθυσμού, με το 10% να αντιστοιχεί σε ΑμεΑ και άτομα με κάθε είδους Αναπηρία, το 14% να είναι ηλικιωμένοι από 60 έως 74 ετών, το 6% υπερήλικες με ηλικία άνω των 75 ετών, το 11% νήπια από 0 έως 4 ετών και τέλος το 1,5% έγκυες.

Αυτονόητο το δικαίωμα της ορατότητας για όλους

Στην Praktiker Hellas, το No. 1 ελληνικό δίκτυο καταστημάτων Home Improvement & DIY, χάρη στο πρόγραμμα προσβασιμότητας και συμπερίληψης, «Σπίτι Ανοιχτό» κανένας δεν αποκλείεται από το απλό ταξίδι ανεφοδιασμού με πράγματα αναγκαία για το σπίτι του ή από την ξέγνοιαστη βόλτα για να χαζέψει διακοσμητικά. Η εταιρεία, που επιλέγει να βρεθεί στην σωστή πλευρά της …κοινωνίας, αναβαθμίζει τις δομές της, σε φυσικό και online περιβάλλον, και τις υπηρεσίες της για μια καλύτερη εμπειρία εξυπηρέτησης και σε εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία, ενώ πλέον προσφέρει και προϊοντικές λύσεις για ΑμεΑ.

Όλοι είναι καλοδεχούμενοι στα Praktiker

Η Praktiker ξεκινά το ταξίδι συμπερίληψής της με τη ανακαίνιση των δύο πρώτων καταστημάτων που είναι «Σπίτια Ανοιχτά», στα Ιωάννινα και στη Λάρισα, με σκοπό το σύνολο του δικτύου της να γίνει πιο φιλικό και πιο προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα (τρίτη ηλικία, εγκυμονούσες, κ.λπ), ενώ και το site της και το contact center της είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν κατάλληλα.

Στα φυσικά καταστήματα, ευρύχωροι και άνετοι διάδρομοι περιμένουν όσους και όσες επιλέγουν την Praktiker για τα είδη σπιτιού τους. Βοηθητική σήμανση για ΑμεΑ και οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα καθοδηγούν όσους το χρειάζονται κατά την περιήγησή τους στις εκθέσεις προϊόντων, ενώ στην είσοδο των καταστημάτων διατίθενται lanyards για τα άτομα που το επιθυμούν, τα οποία ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά του προσωπικού, ενώ υπάρχουν και καρότσια αγορών για ΑμεΑ. Στους χώρους υγιεινής, υπάρχουν WC και για εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ, καθώς και αλλαξιέρες για βρέφη ενώ και στους χώρους στάθμευσης υπάρχουν θέσεις parking ΑμεΑ: 95 θέσεις στάθμευσης πανελλαδικά σε όλα τα καταστήματα, με εύκολη πρόσβαση κοντά στην είσοδο των καταστημάτων.

Επιπλέον, στο praktiker.gr υπάρχει πλέον menu προσβασιμότητας για μία καλύτερη εμπειρία πλοήγησης με επιλογές που προσαρμόζουν κατάλληλα το user experience για χρήστες με κινητικά προβλήματα, χρήστες με προβλήματα όρασης, αχρωματοψία ή χωρίς όραση, για άτομα με ΔΕΠΥ και επιληπτικές κρίσεις.

Μια κοινωνία ισότητας στην πράξη

Η Praktiker πιστεύει πως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, δημιουργώντας καλύτερα πρότυπα. Έτσι, έχει ήδη εκπαιδεύσει κατάλληλα περισσότερους από 170 εργαζόμενους, σε Αττική-Λάρισα-Ιωάννινα, με στόχο  και οι 1.425 εργαζόμενους της εταιρείας πανελλαδικά να ολοκληρώσουν το training του προγράμματος.  Η Praktiker σε συνεργασία με τις ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα εκπαίδευσης της ομάδας της πανελλαδικά, που μέσα από βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια, αποσκοπεί στο να κατανοήσουν οι άνθρωποι της εταιρείας με τί πραγματικά έρχονται αντιμέτωποι οι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής αναπηρία. Έτσι, όχι μόνο θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν καλύτερη εξυπηρέτηση, αλλά θα είναι πλέον κοινωνοί μιας συμπεριληπτικής νοοτροπίας.

Στόχος μια καλύτερη ζωή μέσα και έξω από το σπίτι

Στόχος της Praktiker είναι να συνεισφέρει στην εξάλειψη των περιορισμών που αντιμετωπίζουν τα εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ και με μία dedicated γκάμα προϊόντων, που θα εμπλουτίζεται συνεχώς, τους δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους, ξεκινώντας από το σπίτι τους. Στην προϊοντική αυτή σειρά περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες λύσεις για το μπάνιο, βοηθητικές λαβές, μαξιλάρια υποστήριξης για τη μέση, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, που τους εξασφαλίζουν στους συνανθρώπους μας με δυσκολίες την χαλάρωση και την ευκολία που δικαιούμαστε όλοι. 

Σπίτι είναι όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως

Η μετουσίωση της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας σε ενέργειες με ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά αυτών που βρίσκουν εμπόδια εκεί που άλλοι βλέπουν ανοιχτούς δρόμους, αποτελεί μια πράξη αλληλεγγύης και συμπερίληψης που όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, μεγαλύτερες ή μικρότερες, οφείλουν να ακολουθήσουν. Η πρωτοβουλία της Praktiker να δράσει ουσιαστικά ώστε να γίνει μια εταιρεία πιο φιλική προς τα ΑμεΑ αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση, από μία μεγάλη εταιρεία που απευθύνεται σε όλους και φροντίζει ώστε πραγματικά όλοι να μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της.