Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των σχολείων στο κάλεσμα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Πλήθος μαθητών και μαθητριών με τους εκπαιδευτικούς τους, συγκεντρώθηκαν στα σημεία από τα οποία πέρασε η σκυτάλη της Running Out of Time, από την ακριτική Πρέσπα ως την Αττική, και δημιούργησαν ένα εορταστικό κλίμα. Με πανό και πικέτες, με συνθήματα ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, πορείες και διάφορα δρώμενα έδωσαν τον δικό τους παλμό στην παγκόσμια σκυταλοδρομία, εμψυχώνοντας τους δρομείς και ταυτόχρονα στέλνοντας το ηχηρό τους μήνυμα για την ανάγκη ποιοτικής κλιματικής εκπαίδευσης στους παγκόσμιους ηγέτες της COP27. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα σχολεία που υποστήριξαν τη σκυταλοδρομία, ξεκινώντας από το Γυμνάσιο Λ.Τ. Λαιμού Πρεσπών.
Στην Καστοριά τη σκυτάλη υποδέχτηκαν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Καστοριάς, τον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Μικροί Εξερευνητές» καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Κατά τις βραδινές ώρες η διαδρομή συνεχίστηκε παρουσία μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Αναρράχης- Εμπορίου και το 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.
Ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τη Διάδυμα – Diadyma και το Cluster of Bioeconomy & Environment of Western Macedonia πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Ακρινής, όπου έπαιξαν παιχνίδια με τους μαθητές με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.
Στην Κατερίνη τη σκυτάλη υποδέχτηκαν μαθητές του 14ου Δημοτικού και του 1ου Δημοτικού Κατερίνης. Στην παραλία της Κατερίνης, στην εκδήλωση στο Mediterranean Village συμμετείχε σύσσωμο το Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας. Τα παιδιά της Καλλιθέας με τα ποδήλατά τους συνόδεψαν συμβολικά τη σκυτάλη ως τον επόμενο σταθμό της.
Η συμμετοχή στη Λάρισα ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τη συμμετοχή πλήθους μαθητών και γονέων καθώς και εκπαιδευτικών από το 19ο, το 27ο και το 32ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, μαζί με το 11ο και το 16ο Δημοτικό Σχολείο και το ιδιωτικό νηπιαγωγείο «Λητώ», υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.
Από νωρίς ξεκίνησε στο Φρούριο Λάρισας μια «Διαδήλωση για την Προστασία του Πλανήτη» με πανό και τραγούδια για την προστασία της φύσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που πέρασε από την κεντρική πλατεία και κατέληξε στο Δημαρχείο. Τα παιδιά, ως ενεργοί πολίτες του αύριο, παρέδωσαν ψήφισμα και τις προτάσεις τους στο Δήμαρχο της πόλης!
Στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Δομοκού, το Δημοτικό Σχολείο Ομβριακής και το Δημοτικό Σχολείο Νέου Μοναστηρίου είχαν προετοιμάσει πανό και αφίσα για το περιβάλλον και έκαναν τη δική τους συμβολική σκυταλοδρομία.
Στην Αττική τη σκυτάλη υποδέχτηκε νωρίς το πρωί αντιπροσωπεία μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Αφιδνών με τα συνθήματα και το πανό τους και φίλεψε τους ποδηλάτες!
Στο Μαραθώνα, Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον από το Κολλέγιο Ψυχικού κάλυψαν την άφιξη της σκυτάλης, ενώ στη Νέα Μάκρη σύσσωμο το 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης μετέφερε το μήνυμά του «Μπες στο κλίμα» γραμμένο πάνω σε άχρηστα αντικείμενα. Οι μικροί μαθητές κρατούσαν τη δική τους αυτοσχέδια σκυτάλη που περιείχε «λύσεις» για την κλιματική κρίση.
Με την κινητοποίηση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του Δήμου Παλλήνης και τη στήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, μαθητές με τους γονείς τους και εκπαιδευτικοί από το 3ο Νηπιαγωγείο Γέρακα, τα 1ο, 3ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα, το 6ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης, τα 1ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης, τα 1ο και 3ο Γυμνάσιο Παλλήνης, το 1ο ΓΕΛ Παλλήνης, τα 1ο και 2ο ΓΕΛ Γέρακα και τα 1ο και 2ο Γυμνάσιο Γέρακα υποδέχτηκαν τη σκυτάλη σε 5 σημεία στη Μαραθώνια διαδρομή. Τα συνθήματά τους για άμεση δράση για την προστασία του πλανήτη και ειρήνη, που είναι η προϋπόθεση της αειφορίας, συνόδευσαν τους δρομείς της σκυταλοδρομίας. Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλλήνης «Οινοποιείο Πέτρου», μπροστά από τα δέντρα που έκαψε η καλοκαιρινή πυρκαγιά, έγινε μεγάλη συγκέντρωση μαθητών, την οποία “έντυσε” με τα οικολογικά τραγούδια του το 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκευής έλαβε μέρος στα παιχνίδια που οργάνωσε το “Κέντρο Αριστείας για την Βιωσιμότητα” του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (Deree) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία του δήμου.
Στην Ακρόπολη υποδέχτηκαν τη σκυτάλη στελέχη και εθελόντριες της ΕΕΠΦ, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας μαζί με το Μουσικό Σχολείο Αθηνών, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου, το 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας και το Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών Μεγαλοοικονόμου, εμψυχώνοντας τους δρομείς.
Οι μαθητές παρουσίασαν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, χόρεψαν στους ρυθμούς των χειροποίητων κρουστών από ανακυκλώσιμα υλικά που είχαν φτιάξει οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αθηνών και σχεδίασαν συνεργατικά ένα μεγάλο οικολογικό πανό με το οποίο πραγματοποίησαν πορεία για να εκφράσουν το αίτημα για κατάλληλα οικουμενικά μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Οι ηθοποιοί της παράστασης «Οι πράκτορες του πλανήτη», από την ομώνυμη σειρά βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη παρουσίασαν δρώμενο με θέμα το περιβάλλον. Η ενέργεια και η παρορμητικότητα της εκδήλωσης προκάλεσε το ενδιαφέρον των περαστικών, οι οποίοι συμμετείχαν με μεγάλη χαρά, μεγαλώνοντας και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ομάδα των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Οι μαθητές διάβασαν μηνύματα για την προστασία του πλανήτη και απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι αποτελούν τους αυριανούς πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εντονότερα τις δυσμενείς συνέπειες των ραγδαίων αλλαγών στο κλίμα.
Στην Μαρίνα του Φλοίσβου, μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, με τη στήριξη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, συμμετείχαν στην εκδήλωση για την παράδοση της σκυτάλης στο σκάφος που την μετέφερε στην Κύπρο. Οι μαθητές διάβασαν στους παρευρισκόμενους το μήνυμα που είναι κλεισμένο στη σκυτάλη και σχημάτισαν με ευρηματικό τρόπο τη διαδρομή της ως την Αίγυπτο.
Τέλος, ειδική μνεία αξίζει να γίνει στους εκπαιδευτικούς των σχολείων: Νηπιαγωγείο Δομοκού, Δημοτικό Σχολείο Νέου Μοναστηρίου, Κολλέγιο Αθηνών, εκπαιδευτήρια «Κωστέα Γείτονα CGS» και εκπαιδευτήρια «Πλάτων» για τη συμμετοχή τους ως δρομείς στη σκυταλοδρομία.