Συνέντευξη στη Λιλή Καρακώστα
Με το σύνθημα «Τρως εσύ και τρώνε πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη», η Wise Greece έπραξε το αυτονόητο: φροντίδα για το συνάνθρωπο που δεν έχει τα μέσα να επιβιώσει αλλά και για τον Έλληνα παραγωγό που προσπαθεί να στηρίξει την επιχείρησή του. Η ιδρύτρια Μελίνα Ταπραντζή μας έδωσε όλες τις λεπτομέρειες.
Μια επίσκεψη σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο, όπου άνθρωποι σε ανάγκη δεν μπορούσαν να προμηθευτούν ούτε τα βασικά για την επιβίωσή τους, ήταν αρκετή για τη Μελίνα Ταπραντζή, να ιδρύσει τη Wise Greece. Η ίδια, μας μιλά για το εγχείρημά της, για τη γόνιμη συνεργασία με την Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που υιοθετείται πλέον από όλο και περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα, ευαισθητοποιώντας επαγγελματίες και καταναλωτές.
Μιλήστε μας για τη Wise Greece. Ποιο ερέθισμα σας οδήγησε στη δημιουργία της και ποιος είναι ο σκοπός της;
Ήταν σχεδόν 10 χρόνια πριν, το 2013, όταν ιδρύθηκε η Wise Greece μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, για να υπηρετήσει έναν διπλό κοινωνικό σκοπό. Από τη μία πλευρά, βοηθά τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς τροφίμων να προωθήσουν τα εξαιρετικά προϊόντα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική βιωσιμότητα των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων της χώρας, ενώ από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα πρώτης ανάγκης για ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας.
Ένα ιδιαίτερα σοκαριστικό γεγονός πριν 10 χρόνια με ώθησε στο να ιδρύσω τη Wise Greece, όταν επισκέφθηκα τότε ένα κοινωνικό παντοπωλείο και είδα ότι το μόνο που είχαν να προσφέρουν στους ωφελούμενους ήταν ξυραφάκια, τη στιγμή που οι άνθρωποι πήγαιναν εκεί για να βρουν βασικά τρόφιμα για εκείνους και την οικογένειά τους! Θυμάμαι δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέπτομαι ότι είναι απαράδεκτο να ζούμε σε μία χώρα που φημίζεται για τη μεσογειακή διατροφή και παρ’ όλα αυτά, οι συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν την έλλειψη βασικών τροφίμων και οι μικροί παραγωγοί της χώρας παλεύουν να επιβιώσουν.
Κάπως έτσι λοιπόν ιδρύθηκε η Wise Greece και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η προσπάθειά μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, αφού το 2020 η Wise Greece ήταν μία από τις εφτά πρωτοβουλίες παγκοσμίως, που τιμήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα για το έργο της.
«Τρως εσύ και τρώνε πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη», είναι το κεντρικό σας σύνθημα. Πώς αυτό γίνεται πράξη στην καθημερινότητα;
Η Wise Greece δεν βασίζεται σε δωρεές ή κρατικές επιχορηγήσεις για να επιβιώσει και να παράγει κοινωνικό έργο. Αυτό που λέμε πάντα στους ανθρώπους που θέλουν να μας υποστηρίξουν, είναι να επιλέγουν για το καθημερινό τους μαγείρεμα τα προϊόντα με το μπλε σήμα “Wise Greece” και έτσι θα γνωρίζουν ότι έχουν καταναλώσει ένα ποιοτικό ελληνικό προϊόν, έχουν βοηθήσει μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση να επιβιώσει και έχουν εξασφαλίσει ένα ακόμα αξιοπρεπές γεύμα σε έναν συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη. Είναι τόσο απλό και όμως τόσο ουσιαστικό!
Η Wise Greece συνεργάζεται με περισσότερους από 100 Έλληνες παραγωγούς διαθέτοντας 2.500 προϊόντα. Ποιες είναι αναλυτικά οι δράσεις σας;
Είναι γεγονός ότι βοηθάμε αυτές τις 100 μικρές επιχειρήσεις να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα και σε οχτώ χώρες στο εξωτερικό, αλλά δεν μένουμε εκεί! Έχοντας ως στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού μας αντίκτυπου, σχεδιάζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για ανέργους της επαρχίας, βοηθάμε γυναικείους συνεταιρισμούς να εκμοντερνίσουν τα προϊόντα τους, οργανώνουμε δράσεις σχετικές με τη βιωσιμότητα και την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρείες για τις οποίες σχεδιάζουμε σημαντικά προγράμματα ΕΚΕ και πολλά άλλα.
Η θρυλική Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης ξαναζωντανεύει εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή. Μιλήστε μας για τη στρατηγική συνεργασία σας και τους στόχους αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη στρατηγική συνεργασία της Wise Greece με την Αγορά Μοδιάνο και τον όμιλο Fais. Τον Οκτώβριο, θα εγκαινιαστεί το δεύτερο κατά σειρά κατάστημα “Wise Greece” στην Αγορά Μοδιάνο, ένα παντοπωλείο ελληνικών προϊόντων από τους 100 μικρούς παραγωγούς της χώρας μας και μάλιστα για καλό σκοπό, αφού θα προσφέρονται τρόφιμα πρώτης ανάγκης σε ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας που υποστηρίζουν κυρίως οικογένειες, παιδιά, ΑμεΑ και ηλικιωμένους.
Ταυτόχρονα, η Wise Greece θα αποτελέσει τον Στρατηγικό Συνεργάτη Κοινωνικής Ευθύνης της Αγοράς Μοδιάνο με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου! Συγκεκριμένα, η Αγορά Μοδιάνο θα υποστηρίξει δύο σημαντικά προγράμματα της Wise Greece: το πρόγραμμα “Hope Boxes”, μέσα από το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσφέρονται περισσότεροι από έξι τόνοι τρόφιμα κάθε χρόνο σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη και το πρόγραμμα “Wise Learning”, το οποίο θα προσφέρει εντός της Αγοράς Μοδιάνο ένα πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε ενήλικες και παιδιά, γύρω από τη βιωσιμότητα, τη σπατάλη τροφίμων, τη μεσογειακή διατροφή, την επιχειρηματικότητα και πολλά άλλα.
Σε ποιο βαθμό η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) έχει εισχωρήσει στο DNA των ελληνικών επιχειρήσεων; Πιστεύετε πως είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν;
Με χαροποιεί το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες πορεύονται πλέον με όχημα την κοινωνική προσφορά, τη βιωσιμότητα και τα ESG κριτήρια, αντιλαμβανόμενες ότι όλα αυτά δεν είναι απλώς ένα «εργαλείο marketing», όπως ενδεχομένως πίστευαν στο παρελθόν, αλλά είναι μία νέα πραγματικότητα. Και η αλήθεια είναι, ότι η πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο όταν ολόκληρο το DNA της εταιρείας είναι εμποτισμένο με αυτές τις αξίες, όταν όλοι οι άνθρωποι της εταιρείας ανεξάρτητα σε ποια βαθμίδα δουλεύουν, αντιλαμβάνονται ότι αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο της αλλαγής. Γι’ αυτό και στα προγράμματα που οργανώνουμε στη Wise Greece με τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα συμμετέχει πια στο σχεδιασμό και την εκτέλεση μόνο το τμήμα CSR ή το τμήμα Marketing, αλλά θα συμβάλλει με τον τρόπο της όλη η εταιρεία!
Ποια είναι τα σχέδια της Wise Greece για το μέλλον;
Ίσως ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά ιδανικά στο μέλλον θα θέλαμε να μην υπάρχουμε! Κάθε κοινωνική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, θα ήθελε στο μέλλον να μην υπάρχουν τα κοινωνικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και έτσι να μην είναι πλέον απαραίτητη. Θα θέλαμε για παράδειγμα να μη χρειάζονται τόσοι συνάνθρωποί μας τρόφιμα πρώτης ανάγκης, αλλά δυστυχώς οι συνεχιζόμενες και διαφορετικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας -και ο πλανήτης- την τελευταία δεκαετία μάς δείχνουν τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν. Επιθυμία μας είναι λοιπόν στο μέλλον να μπορέσουμε να επικεντρώνουμε τις δράσεις μας σε αναπτυξιακά προγράμματα και όχι στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων των κρίσεων.