Η βία κατά των γυναικών μπορεί να λάβει διάφορες μορφές: ενδοοικογενειακή ή ενδοσυντροφική βία, σεξουαλική παρενόχληση καθώς και διαδικτυακή βία. Εκτιμάται ότι, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 33% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, ενώ το 22% έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους.
Στην Ελλάδα, από τις αρχές της χρονιάς έχουν καταγραφεί 16 γυναικοκτονίες, ενώ το 2021 είχαν καταγραφεί συνολικά 17 γυναικοκτονίες. Ακόμη, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, 4.219 γυναίκες απευθύνθηκαν σε συμβουλευτικά κέντρα και 174 βρήκαν καταφύγιο στους ξενώνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητά της την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών μέσω νομοθετικών και πολιτικών μέτρων, οικονομικής στήριξης και πληροφόρησης στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων 2020-2025.
Στις 8 Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε οδηγία, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ποινικοποίηση του βιασμού στη βάση της έλλειψης συναίνεσης, καθώς και ορισμένων μορφών διαδικτυακής βίας («κυβερνοβία»). Ταυτόχρονα, ενισχύει την πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη και τα σχετικά δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος να αξιώνουν πλήρη αποζημίωση από τον δράστη για τη ζημία που υφίστανται.
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και ενημερώνει σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής. Τον Απρίλιο του 2022 παρουσίασε την σχετική νομοθετική πρόταση και διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και του ευρύτερου κοινού.
Επ’ ευκαιρία της σημερινής ημέρας, η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Νιόβη Ρίγκου δήλωσε τα εξής: «Η βία κατά των γυναικών είναι μια μάστιγα που δεν γνωρίζει σύνορα. Τα τελευταία χρόνια που οι γυναίκες άρχισαν να ορθώνουν τη φωνή τους και να μιλούν πιο ανοιχτά για τη βία που υφίστανται, το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύφθηκε στις πραγματικές του διαστάσεις. Η καταπολέμηση της έμφυλης βίας απαιτεί προσήλωση, τόλμη και διαρκή αγώνα».