«Ντύσιμο και βία κατά των γυναικών»: Έρευνα της ΔΕΗ σε συνεργασία με DDB & Focus Bari

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, διερευνήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σχέση που μπορεί να έχει το γυναικείο ντύσιμο με την παρενόχληση και την βία. Στην σημερινή εποχή που οι γυναίκες έχουν πλέον χειραφετηθεί και είναι ανεξάρτητες, ζητούμενο είναι η αναγνώριση και η αντιμετώπιση στερεοτύπων που συνεχίζουν να διαιωνίζονται, η οποία θα συμβάλει στην απενεχοποίηση της ένδυσης μιας γυναικας ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη για την επαγγελματική και την προσωπική της ζωή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:  

  • Για το ένα τρίτο της κοινωνίας, το ντύσιμο μιας γυναίκας εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή για τουλάχιστον μιας μορφής παρενοχλητική συμπεριφορά.
  • Ενώ θεωρητικά η πλειονότητα δηλώνει ότι οι γυναίκες/κορίτσια μπορούν να ντύνονται όπως επιθυμούν, ένα 38% των Ελλήνων δηλώνουν τουλάχιστον μία περίπτωση στην οποία μια γυναίκα θα πρέπει να προσέχει πώς ντύνεται, προκειμένου να μην προκαλέσει.
  • Σχεδόν όλοι (92%) έχουν ακούσει την φράση «τα θέλει…» ή «πάει γυρεύοντας», ενώ ένας στους πέντε θεωρεί πως μια γυναίκα που επιλέγει να φορέσει κοντά και εφαρμοστά ρούχα είναι εν μέρει ή εξολοκλήρου υπεύθυνη αν υποστεί κάποια σεξουαλική παρενόχληση.

Δείτε όλη την παρουσίαση της έρευνας εδώ