Φόρουμ Δελφών: Ο ρόλος και ο σκοπός των ESG στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία

Ο ρόλος και ο σκοπός των ESG κριτηρίων στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία αναλύθηκε από σημαντικούς εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26-29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Στόχος της VISA είναι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, ανέφερε η κα. Bea Larregle, Regional Managing Director for Southern Europe, Visa, καθώς όπως τόνισε, «οι μέτοχοί μας προσβλέπουν στο να συμβάλλουμε στην κοινωνική αλλαγή». «Οι πελάτες μας απαιτούν βιώσιμες συμπεριφορές. Έχουμε κεντρικό ρόλο να παίξουμε για ένα πιο βιώσιμο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε μάλιστα ότι τα νέα βιώσιμα οικονομικά μοντέλα της εταιρείας στη λογική του Recommmerce, (circular commerce) έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να δημιουργήσουν τζίρο ύψους 900 δις μέχρι το 2030. «Προσφέρουμε διαχρονικά ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον τομέα του εμπορίου» τόνισε η κα Larregle, και επισήμανε τις προσπάθειες της εταιρείας για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την χορηγία υποτροφιών σε μαθητές που προέρχονται από αδύναμο κοινωνικό background, καθώς επίσης και τη στήριξη στον αθλητισμό και ειδικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

 

«Οι πολιτιστικοί θεσμοί και η τέχνη γενικότερα ήταν ανέκαθεν μοχλοί κοινωνικής αλλαγής», ανέφερε απ΄ την πλευρά της η κα. Έλλυ Ανδριοπούλου, Managing Director, Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Όπως είπε: «Ευθύς εξαρχής θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να διαμορφώσουμε έναν ανοιχτό χώρο συμπερίληψης χωρίς αποκλεισμούς» και συμπλήρωσε ότι στο ΙΣΝ τηρούνται τα υψηλότερα standard βιωσιμότητας τόσο σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, όσο και σε σχέση με το περιβάλλον. Όπως είπε, πλέον το ΙΣΝ ανήκει στο ελληνικό κράτος ωστόσο λειτουργεί με όρους ιδιωτικού τομέα ενώ εξέφρασε την πίστη της ότι αυτό το μοντέλο θα είναι επιτυχές και θα αποτελέσει πρότυπο διαχείρησης. Όπως έκανε γνωστό, τις εγκαταστάσεις τους Ιδρύματος έχουν ήδη επισκευθεί 25 εκατομμύρια επισκέπτες και έχουν λάβει χώρα 8000 εκδηλώσεις – οι περισσότερες δωρεάν. Επιπλέον, μισό εκατομμύριο μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με το περιβάλλον και τους δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσβασιμότητα των ΑμΕΑ».  

 

«Η πρόκληση είναι να παρέχουμε πολυτελείες αλλά βιώσιμες διακοπές», ανέφερε η κα. Ελένη Ανδρεάδη, Director of Sustainability, Sani/Ikos Group. Όπως έκανε γνωστό, στην εταιρεία έχουν τεθεί στόχοι για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030, αλλά και μηδενικά απόβλητα τα προσεχή χρόνια. «Ο πήχης της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο σίγουρα ανεβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι το πρόγραμμα ESG λειτουργεί και ως ένα σημαντικό εργαλείο προσλήψεων. Οι πελάτες πλέον θεωρούν δεδομένα τα ESG και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα γι΄ αυτα. «Τα ESG συμβάλουν στη διαχείριση οικονομικού, περιβαλλοντικού, κλιματικού ρίσκου, αλλά και στη διαχείριση ρίσκου της φήμης της εταιρείας, καθώς είναι αδύνατον να υπάρξει μία επιχείρηση χωρίς αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε: «Η ΕΕ έχει τεθεί επικεφαλής στις προσπάθειες για μηδενικές εκπομπές και μηδενικά απόβλητα και ελπίζουμε ότι η βιομηχανία στο σύνολό της να αγκαλιάσει τους στόχους».

 

Κεφάλαια ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης διατίθενται πλέον στην αγορά σύμφωνα με τον κ. Christopher Flensborg, Head of Climate & Sustainable Finance, Skandinaviska Enskilda Banken, Sweden. Όπως είπε, με την τήρηση των κριτηρίων ESG ενισχύεται η χρηματοροή των εταιρειών, αλλά και οι εκπτώσεις για μελλοντική δανειοδότηση, καθώς όπως είπε, πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη σύνδεση μεταξύ βιωσιμότητας και χρηματοροής. Σύμφωνα με τον κ. Flensborg, χτίζουμε εμπιστοσύνη, και εμπεδώνουμε τη διαφάνεια, καθώς αυτός είναι ο βασικός ρόλος των τραπεζών και των επενδυτών στην κοινωνία. «Όσο πιο διαφανείς και βιώσιμες είναι οι εταιρείες τόσο περισσότερο σχετικές θα είναι για τους επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τη συζήτηση συντόνισε η Μαρία Νικόλτσιου, Anchorwoman, Alpha TV