Συμφωνία για το μεγαλύτερο κέντρο logistics της BayWa r.e. στο Wanssum

Η συμφωνία για το ολοκληρωμένο έργο logistics, μεταξύ της BayWa r.e. Solar Trade (Τομέας χονδρεμπορίας φωτοβολταϊκών της BayWa r.e.) και της Seacon Logistics, οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης “Transport Logistic” στο Μόναχο. Οι δύο συνεργάτες θα δημιουργήσουν ένα κέντρο logistics, 100% κλιματικά ουδέτερο, στο λιμάνι Wanssum της Ολλανδίας, για τη διανομή των φωτοβολταϊκών προϊόντων του Τομέα χονδρεμπορίας φωτοβολταϊκών της BayWa r.e. Κατά την ολοκλήρωσή του, το έργο θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης άνω των 50.000 τ.μ., που θα το καθιστά το μεγαλύτερο κέντρο logistics από τα 66 που λειτουργούν σήμερα στην αλυσίδα εφοδιασμού του εν λόγω επιχειρηματικού Τομέα της BayWa r.e. Στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών και η συνεχής αύξηση της αποδοτικότητας σε κάθε στάδιο της επιχειρησιακής λειτουργίας της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης των θαλάσσιων φορτίων, των χώρων αποθήκευσης, των μεταφορών, καθώς και των τελωνειακών υπηρεσιών και εισαγωγών. Το πρωτοποριακό project αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

O Τομέας χονδρεμπορίας φωτοβολταϊκών της BayWa r.e., που ίδρυσε πρόσφατα τη θυγατρική BayWa r.e. Solar Systems Μονοπρόσωπη Α.Ε. στην Ελλάδα, είναι καθιερωμένος ηγέτης της αγοράς στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με ένα δίκτυο πάνω από 20 εταιρειών διανομής σε όλο τον κόσμο, περισσότερους από 1.400 εργαζόμενους και πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας, η εταιρεία χονδρεμπορίας δραστηριοποιείται στη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στις διεθνείς αγορές και συνεργάζεται με εγκαταστάτες και τεχνικές εταιρείες, προμηθεύοντας καινοτόμα φωτοβολταϊκά προϊόντα από τους μεγαλύτερους και πλέον αξιόπιστους οίκους παραγωγής παγκοσμίως. Με την είσοδό της στην Ελλάδα, η εταιρεία στοχεύει να προσθέσει αξία στην αλυσίδα προμηθειών της χώρας, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις, τόσο σε φωτοβολταϊκά έργα εμπορικής και βιομηχανικής κλίμακας, όσο και στην αγορά οικιακών συστημάτων, που αναμένεται να κινηθεί σε τροχιά ανάπτυξης με την πρόσφατη ενεργοποίηση του νέου προγράμματος επιδότησης για τις οικιακές στέγες σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης.

Έχοντας πιστοποιηθεί με τη βαθμίδα “Excellent” από την BREEAM, την κορυφαία διεθνώς μέθοδο αξιολόγησης της αειφορίας κτιρίων, το κέντρο logistics στο Wanssum θα περιλαμβάνει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 7,3 MWp στη στέγη του κτιρίου. Το σύστημα αυτό θα εξασφαλίζει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρο το κέντρο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροκίνητων πλωτών φορτηγίδων, των φορτηγών του σταθμού και του στόλου των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την πολιτική βιωσιμότητας τόσο της Seacon όσο και της BayWa r.e., το κέντρο logistics θα είναι έτσι 100% κλιματικά ουδέτερο.

Ο κ. Frank Jessel, Global Director of Solar Trade στη BayWa r.e., ανέφερε: «Το κέντρο logistics στο λιμάνι του Wanssum θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε στους πελάτες μας βελτιστοποιημένες υπηρεσίες στο μέλλον. Η καλύτερη συνδεσιμότητα μειώνει τους χρόνους παράδοσης και αποθήκευσης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Τέλος, το έργο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι πλήρως βιώσιμο, δίνοντας έτσι το παράδειγμα, μαζί με τον συνεργάτη μας Seacon, στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Dominik Dohr, Global Head Supply Chain Solar Trade στη BayWa r.e., πρόσθεσε: «Προκειμένου να καταστήσουμε τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και την ασφάλεια εφοδιασμού των πελατών μας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, το νέο κέντρο logistics στο Wanssum θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού μας. Η απευθείας σύνδεση μέσω πλωτών φορτηγίδων με το λιμάνι του Rotterdam, καθιστά το Wanssum την κεντρική πύλη μας για την εισαγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων στην ευρωπαϊκή αγορά. Εξυπηρέτηση, αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα συνδυάζονται απόλυτα σε αυτό το έργο».

Ο κ. Sylvester van de Logt, CEO της Seacon Logistics, πρόσθεσε: «Η συνεργασία με τον Τομέα χονδρεμπορίας φωτοβολταϊκών της BayWa r.e. συνδέεται απόλυτα με το όραμά μας να δημιουργούμε σημαντική προστιθέμενη αξία σε όλο το μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού για τους πελάτες μας, βελτιώνοντας επίσης συνεχώς τις υπηρεσίες μας. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει εξατομικευμένες λύσεις από άκρη σε άκρη στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι οποίες βασίζονται σε ένα θεμέλιο βιωσιμότητας που έχει διακριθεί από την BREEAM στη βαθμίδα “Άριστα”. Μαζί με τον Τομέα χονδρεμπορίας φωτοβολταϊκών της BayWa r.e., η Seacon πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη για τη βέλτιστη αξιοποίηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας».