Γιατροί του Κόσμου: Διμερής συνάντηση για θέματα κοινωνικής ένταξης και θεσμικής προστασίας ευάλωτων ομάδων

Οι Γιατροί του Κόσμου υποδέχτηκαν στο Ανοικτό Κέντρο Διαμονής για ευάλωτες γυναίκες και τα παιδιά τους, “Ένα Βήμα Μπροστά”, την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κυρία Σοφία Βούλτεψη, την Εθνική Συντονίστρια για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων, κυρία Έλενα Ράπτη, και τον Γενικό Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κύριο Ηρακλή Μοσκώφ.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και η θεσμική προστασία των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, όπως τα παιδιά και οι γυναίκες καθώς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Οι Γιατροί του Κόσμου παρουσίασαν τους στόχους και τα αποτελέσματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του  Ανοικτού Κέντρου στους εκπροσώπους της πολιτείας, οι οποίοι με τη σειρά τους αναφέρθηκαν σε μία σειρά θεσμικών προτεραιοτήτων για την προστασία των ευάλωτων ατόμων.

Ειδικότερα, η κα Βούλτεψη αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης, απασχόλησης αλλά και προστασίας των ευάλωτων πολιτών που αναζητούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε την αξία δράσεων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης εκπαιδευτών στο πλαίσιο πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας και παιδικής κακοποίησης – εκμετάλλευσης.

Στη συνέχεια η κα Ράπτη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022- 2027, παραθέτοντας τις προτεραιότητες δημόσιας πολιτικής και τους βασικούς άξονες του σχεδίου, υπογραμμίζοντας την σημασία της ενημερωτικής εκστρατείας σε δομές και φορείς παιδικής προστασίας για την θωράκιση των παιδιών από το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας για την άμεση άρση των εμποδίων στην ασφαλή στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι Γιατροί του Κόσμου δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στην προσπάθεια για την άμεση προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και την ένταξη τους στις στεγαστικής δομές της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας με την άμεση διενέργεια απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων στα Ανοικτά Πολυιατρεια της οργανωσης. Από την πλευρά του, ο κος Μοσκώφ αναφέρθηκε στο νέο συνεκτικό πλαίσιο της θεσμικής προστασίας των ευάλωτων πολιτών και την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του προσωπικού πρώτης γραμμής με συστηματοποιημένο προγραμματισμό για τα θέματα ευαλωτότητας.

Οι Γιατροί του Κόσμου και οι εκπρόσωποι της πολιτείας δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παραγωγική συνεργασία με γνώμονα πάντα την προστασία των ευάλωτων ατόμων, την πρόληψη και τον μετριασμό των παραγόντων κινδύνου που πολύ συχνά εντείνουν την ευαλωτότητα κατά τη διαδικασία υποδοχής και εξέτασης του αιτήματος ασύλου, δίνοντας έμφαση σε πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένες ανάγκες όπως είναι τα παιδιά, οι γυναίκες σε κύηση και τα νεαρά άτομα.

 

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξει το έργο του Open Accommodation Center «A Step Forward» μέσω του Julia Taft Grant του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023.