Affidea – Ένωση Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων “Ελένη Καρύδη”: Μαζί για την υγεία της γυναίκας

Με αφορμή τον Μήνα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, όπως έχει καθιερωθεί ο Οκτώβριος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Όμιλος Affidea και η Ένωση Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων “Ελένη Καρύδη” ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από την ασθένεια, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

Η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Πρόληψη – Έγκαιρη Διάγνωση και Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, για πρώτη φορά στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, με την υποστήριξη του Ομίλου διαγνωστικών κέντρων Affidea.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος τόνισε ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο σημειώνονται περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις και μόνο στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως περίπου 6.000 νέα περιστατικά, ένας αριθμός που πρέπει να  λειτουργήσει σαν εφαλτήριο επαγρύπνησης. «Το βασικότερο όπλο είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση. Η πρόληψη σημαίνει προστασία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την ιατρική  κοινότητα για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που αγκαλιάζει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση» υπογράμμισε.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Χριστίνα Τσαγκλή, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων “Ελένη Καρύδη”, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της γυναικείας ενδυνάμωσης και της ανοιχτής συζήτησης για την νόσο.

Προληπτικός έλεγχος: Το «όπλο» κάθε γυναίκας ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται κάθε γυναίκα στο πλαίσιο της φροντίδας της υγείας των μαστών και στα βήματα που ακολουθούν σε περίπτωση ευρήματος στον απεικονιστικό έλεγχο, αναφέρθηκε ο μαστολόγος, χειρουργός μαστού, επιστημονικός υπεύθυνος ιατρείων μαστού Affidea Κηφισιάς, Αθήνας και Περιστερίου, κος Χρήστος Λούμπιας. «Αν η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνει έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει στην ίαση στο 95% των περιπτώσεων. Γι’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αυτοεξέταση-ψηλάφηση, κλινική εξέταση από ιατρό και μαστογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών. Η ενημέρωση είναι το πρώτο και το ουσιαστικότερο βήμα για την πρόληψη. Η πρόληψη όμως δεν σταματάει το κακό» σημείωσε.

 

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η βασική εξέταση που κάθε γυναίκα πρέπει να συμπεριλαμβάνει στο ετήσιο check-up για την υγεία των μαστών της, ενώ το υπερηχογράφημα μαστού είναι ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο ως συμπληρωματική εξέταση σε γυναίκες με κλινικά ευρήματα ή με πυκνούς μαστούς. Η διεθνής ιατρική κοινότητα προτείνει η πρώτη μαστογραφία αναφοράς να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και από την ηλικία των 40 και μετά η μαστογραφία να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, δυστυχώς μόνο το 50% των γυναικών που κάνουν μαστογραφία θα κάνουν και υπέρηχο, και μόλις το 30% αυτών θα δείξουν την εξέταση σε κάποιον ειδικό ιατρό.

Κρίσιμος ο ψυχολογικός παράγοντας για την εκδήλωση της νόσου και την αντιμετώπιση

Από την πλευρά του ο κος Σάββας Σαββόπουλος, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Διδάσκων Ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, μέλος Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, έδωσε μια άλλη οπτική της νόσου, εξηγώντας πόσο η κακή επί μακρόν ψυχολογική κατάσταση των ασθενών με καρκίνο μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση της νόσου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον ψυχολογικό αντίκτυπο της νόσου στον/ην ασθενή και στην οικογένεια, αλλά και στο πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, ενώ είναι βασικά μέρη της θεραπείας, μπορούν να επηρεάσουν την σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών είτε αμέσως μετά τη θεραπεία είτε αργότερα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ψύχραιμη στάση των ασθενών απέναντι στην διάγνωση της νόσου, χωρίς αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, μπορεί να διασφαλίσει πολύ καλύτερη έκβαση της νόσου και θεραπείας».

Δεν είναι όμως αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, καθώς ο καρκίνος του μαστού μπορεί πολύ σπανιότερα (περίπου 1% των διαγνώσεων) να εμφανιστεί και σε άνδρες. Επιπρόσθετα οι ασθενείς που κατάφεραν να βγουν νικητές από τον καρκίνο του μαστού αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία και το πιθανότερο είναι να μην καταλήξουν από την νόσο τους, αλλά από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια της ζωής τους. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει συσχέτιση στην ανάλυση του γονιδιακού κώδικα με τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος του Μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Καθηλωτικές ήταν οι ομιλίες από την κα Βασιλική Λύτρα, Δικηγόρο Αθηνών, και την κα Μαρία Γεωργουλή, Δικηγόρο Πειραιά, οι οποίες με θαυμαστή δύναμη ψυχής μοιράστηκαν με το κοινό την βιωματική εμπειρία της νόσησής τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές. Οι δύο ομιλήτριες υπογράμμισαν την σημασία της καλλιέργειας μιας κουλτούρας πρόληψης, τόσο με προληπτικές εξετάσεις όσο και  με συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, ώστε η πλειοψηφία των γυναικών που θα νοσήσουν να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην επιβίωση και στο διάστημα ελευθερίας από την νόσο.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Κυριακή Παντελεάκη, Δικηγόρος Αθηνών, Γ.Γ. Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων “Ελένη Καρύδη”. Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της εκδήλωσης, η κα Νίκη Βασιλοπούλου, Δικηγόρος Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων “Ελένη Καρύδη”, έκανε μνεία στα οφέλη της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων που μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτες αλλοιώσεις σε αρχόμενα στάδια.

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Όμιλος Affidea σχεδίασε ειδικά προνομιακά προγράμματα εξετάσεων για τα μέλη της Ένωσης και του συγγενείς Α΄ βαθμού, ενώ θα προχωρήσει σε δωρεάν κλινική εξέταση μαστού από έμπειρη ιατρική ομάδα, καθώς και σε απεικονιστικές εξετάσεις (ψηφιακή μαστογραφία ή/και υπέρηχος μαστού) σε προνομιακή τιμή, σε όσες από τις συγκεκριμένες γυναίκες κριθεί αναγκαίος ο περαιτέρω έλεγχος. Σε μια συμβολική ενέργεια, μάλιστα, η είσοδος του κτηρίου του Δικηγορικού Συλλόγου φωτίστηκε ροζ, στο χρώμα της πρόληψης, για να μεταδώσουν οι δύο φορείς ακόμη πιο δυνατά το μήνυμα αυτό.