Metaxa Hospitality Group: Αναγεννητική γεωργία στο οροπέδιο Λασιθίου με βιώσιμη παραγωγή τροφίμων για τον τουρισμό

Το Metaxa Hospitality Group και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οροπεδίου Λασιθίου παρουσίασαν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τίτλο «Αναγεννητική Γεωργία για το Οροπέδιο Λασιθίου και τους Ανθρώπους του | Προς έναν Βιώσιμο διατροφικό προορισμό» σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Καμπάνειο Ίδρυμα του Οροπεδίου Λασιθίου, το πρώτο Πανεπιστημιακό ίδρυμα που λειτούργησε στην Κρήτη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, ο νέος Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργος Αθανασάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για τον Πρωτογενή τομέα, Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη Ειρήνη, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς και τοπικοί παραγωγοί της περιοχής.

Το νέο πρόγραμμα του Ομίλου βασίζεται στις αρχές της  Αναγεννητικής Γεωργίας και περιλαμβάνει την συμμετοχή καλλιεργητών – μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου, οι οποίοι ενημερώνονται και εκπαιδεύονται σε αυτήν τη βιώσιμη μορφή καλλιέργειας, που πρώτη φορά πραγματοποιείται στην περιοχή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι παραγωγοί σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία του Ομίλου εφαρμόζουν ένα καλλιεργητικό σχέδιο που βασίζεται σε προϊόντα και ποσότητες που έχουν προ συμφωνηθεί.

Τα προϊόντα που παράγονται με αυτές τις καλλιέργειες ενσωματώνονται πλήρως στην γαστρονομική εμπειρία των ξενοδοχείων του Metaxa Hospitality Group, σε Κρήτη και Σαντορίνη, διασφαλίζοντας παράλληλα το εισόδημα των παραγωγών και επενδύοντας στον προορισμό και την υγεία του εδάφους. Ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του προγράμματος έχουν παραχθεί 11 τόνοι βιολογικών νωπών φρούτων και λαχανικών.

Το Πρόγραμμα «Αναγεννητική Γεωργία για το Οροπέδιο Λασιθίου και τους Ανθρώπους του | Προς έναν βιώσιμο διατροφικό προορισμό» έχει ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Συμβάλει σε ένα ανθεκτικό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, αναδεικνύει την Κρήτη και το Οροπέδιο Λασιθίου ως διατροφικά βιώσιμο προορισμό και επιτυγχάνει την άμεση οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Metaxa Hospitality Group  με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του Οροπεδίου Λασιθίου για το συγκεκριμένο έργο είναι μέρος της ολοκληρωμένης στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου και στοχεύει στη δημιουργία αξίας για τους ανθρώπους, την αγορά και τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος, ενώ παράλληλα συμβάλει ενεργά στη προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Local Food Experts®, ειδικούς συνεργάτες του Metaxa Hospitality Group σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το Metaxa Hospitality Group ως κορυφαίος ελληνικός Όμιλος παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας, διακρίνεται διαχρονικά για την προσήλωσή του στις αρχές της βιωσιμότητας, που διαπερνούν οριζόντια το σύνολο της λειτουργίας του.

Ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου κ. Θεόδωρος Μουδάτσος δήλωσε σχετικά:

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υλοποιούμε ένα έργο ανάπτυξης του Οροπεδίου Λασιθίου που ως επίκεντρο έχει τους παραγωγούς και τα προϊόντα της περιοχής. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Ανδρέα Μεταξά και το Metaxa Hospitality Group για την πρωτοβουλία και την αμέριστη υποστήριξή του σε ένα έργο που δίνει έμφαση στην υπεραξία της τοπική κοινωνίας και αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών παραγωγών και προϊόντων στις υπηρεσίες φιλοξενίας. Καλώ όλους τους καλλιεργητές του Οροπεδίου για την ενεργή τους συμμετοχή στο έργο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, κ. Ανδρέας Μεταξάς, ο οποίος επικεντρώθηκε στο όραμα του Ομίλου για την ανάπτυξη του Οροπεδίου Λασιθίου, ανέφερε σχετικά:

«Με τη σημερινή παρουσίαση της εξέλιξης του Προγράμματος “Αναγεννητική Γεωργία για το Οροπέδιο Λασιθίου και τους Ανθρώπους του | Προς έναν Βιώσιμο διατροφικό προορισμό”, το Metaxa Hospitality Group επιβεβαιώνει έμπρακτα τη στρατηγική του για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε. Με καθοδηγητικές αρχές την ευθύνη και την προσφορά και ενώνοντας δυνάμεις με τον Α.Σ. Οροπεδίου Λασιθίου, υλοποιούμε ένα φιλόδοξο αλλά απόλυτα ρεαλιστικό σχέδιο, με υψηλή προστιθέμενη αξία για το περιβάλλον, την πρωτογενή παραγωγή και τη βιώσιμη φιλοξενία».