Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος Green Key, φιλοξένησε την ετήσια διεθνή συνάντηση των εθνικών χειριστών του προγράμματος, από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2023 στην Κατερίνη Πιερίας.
Το Green Key, το οποίο συντονίζει διεθνώς το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for the Environmental Education – FEE) είναι το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας και πρώτο σε συμμετοχές παγκοσμίως, με περισσότερες από 4.400 βραβευμένες μονάδες σε 60 χώρες. Η ΕΕΠΦ ξεκίνησε το Green Key στην Ελλάδα το 2009 και από το 2016 βρίσκεται σταθερά στην 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με περισσότερες από 550 βραβευμένες τουριστικές επιχειρήσεις με περιβαλλοντική ταυτότητα.
Οι συναντήσεις εργασίας, παρουσία 75 συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκαν στο Mediterranean Village Hotel & Spa του Ομίλου Mediterranean Hotels, το οποίο ήταν χορηγός φιλοξενίας, με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
Στην επίσημη έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν καλωσορίζοντας τους Εθνικούς Χειριστές η Πρόεδρος του FEE, Lesley Jones, o Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE, Νίκος Πέτρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας & Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, Ηρακλής Τσιτλακίδης, η Ευαγγελία Ξυπτερά, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος των Mediterranean Hotels και μέλη των ΔΣ των φορέων αυτών. Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κ. Δημήτρης Φραγκάκης, απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας:
“Ο βιώσιμος – αειφόρος τουρισμός που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών και των επαγγελματιών και ταυτόχρονα λαμβάνει πλήρως υπόψη του τις υφιστάμενες και μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι από τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Στον ΕΟΤ χαιρόμαστε πολύ που υπάρχουν προγράμματα όπως το Green Key, που δίνουν την δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, προστατεύοντας το περιβάλλον, και τις στηρίζουμε έμπρακτα. Ευχόμαστε στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης καλή επιτυχία στο πολύτιμο έργο της.”
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, τα υπόλοιπα 6 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE, εκπρόσωποι από μεγάλες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες (Radisson Hotel Group, Accor) που συνεργάζονται με το FEE και από άλλες σημαντικές διεθνείς εταιρείες του χώρου (Semaphore Signs B.V., Reza Hygiene, DIVELLO, Ecolab, Werner & Mertz Professional, Aurinkomatkat Oy, Avra Tours).
Ο Finn Bolding, Διευθυντής του Green Key International δήλωσε:
“Η Διεθνής Συνάντηση των εθνικών χειριστών του 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών. Ήταν δυο μέρες γεμάτες παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του προγράμματος Green Key, την επερχόμενη αναθεώρηση των κριτηρίων καθώς και την κατάσταση και την εξέλιξη των διαδικασιών πιστοποίησης. Επιπλέον, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τους μεγαλύτερους διεθνείς εταίρους μας στη βιομηχανία των ξενοδοχείων (Radisson, Accor and IHG) και άλλους συνεργάτες.”
Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν εμπειρίες από τη χρονιά που πέρασε και παρουσίασαν προτάσεις για την εξέλιξη του προγράμματος, οι οποίες θα μελετηθούν από το Foundation for Environmental Education (FEE). Στόχος είναι η επίτευξη αειφορικής διαχείρισης μέσα από ένα δυναμικό πρόγραμμα υψηλής αξιοπιστίας που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς αλλά και της ιδιαίτερης εποχής που διανύουμε.
Ο κ. Νίκος Πέτρου, δήλωσε:
“Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς, ως Ελλάδα, να φιλοξενήσουμε, για 3η φορά μέσα σε εννέα χρόνια, τη διεθνή συνάντηση των εθνικών χειριστών του προγράμματος Green Key κάτι που δηλώνει την εμπιστοσύνη των 60 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προς την ΕΕΠΦ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ανταλλάχθηκαν απόψεις από όλες τις χώρες με σκοπό την επέκταση και ενδυνάμωση των κριτηρίων ώστε το έργο των τουριστικών επιχειρήσεων που βραβεύονται να ευθυγραμμιστεί με την στρατηγική του FEE, την GAIA 20:30, ώστε να αυξηθεί η συμβολή του τουριστικού τομέα στην αντιμετώπιση της επιταχυνόμενης κλιματικής κρίσης, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης.”
Όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη θερμή φιλοξενία και γεύτηκαν την τοπική γαστρονομία. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια μονοήμερη εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο «τον Όλυμπο», δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της χώρας μας.