ΕΕ: Προκηρύσσει διαγωνισμό για τα βραβεία «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και «Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο» του 2026

Σήμερα, η Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση προς τις ευρωπαϊκές πόλεις που είναι προσηλωμένες στη βιωσιμότητα να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τα βραβεία της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας» και του «Πράσινου Φύλλου» του 2026. Οι πόλεις καλούνται να εγγράφουν στον διαγωνισμό μέσω της σχετικής ιστοσελίδας. Υποψηφιότητες γίνονται δεκτές ως τις 30 Απριλίου 2024.

 

Μία ομάδα από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αστικής βιωσιμότητας θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις επιδόσεις των συναγωνιζόμενων πόλεων με βάση επτά περιβαλλοντικούς δείκτες: ποιότητα αέρα, νερό, βιοποικιλότητα, περιοχές πρασίνου και βιώσιμη χρήση της γης, απόβλητα και κυκλική οικονομία, θόρυβος, μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή θα επιλέξει τις επικρατέστερες πόλεις βασιζόμενη στις συστάσεις των εμπειρογνώμων και σε ελέγχους των πραγματικών περιστατικών,.

 

Ο Επίτροπος Βιργκίνιους Σίνκεβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Το έργο μας για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ γίνεται πραγματικότητα μέσα από πιο πράσινες πόλεις που αναλαμβάνουν τις δέουσες πρωτοβουλίες. Έχετε την ευκαιρία να λάμψετε και να ανταμειφθείτε για αυτή την προσπάθεια, μέσα από τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας και του Πράσινου Φύλλου. Καλώ της πόλεις της Ευρώπης να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να υποβάλουν υποψηφιότητα για τα βραβεία του 2026. Θα έχετε την ευκαιρία όχι μόνο για να κερδίσετε διακρίσεις, αλλά και να μοιραστείτε σπουδαίες ιστορίες και δράσεις με άλλες πόλεις, εμπνέοντας η μία την άλλη»

 

Δεδομένου ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις, οι πόλεις ηγούνται του κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού μετασχηματισμού που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Επιτροπή θέσπισε το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για να ενθαρρύνει τις πόλεις να γίνουν πιο πράσινες και πιο καθαρές. Τα βραβεία προωθούν και επιβραβεύουν τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών πόλεων που προσπαθούν να μειώσουν τον τοπικό και τον παγκόσμιο περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Μέχρι σήμερα, 16 πόλεις έχουν κερδίσει το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας και 17 μικρότερες πόλεις έχουν διακριθεί με το βραβείο Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου, διαμορφώνοντας ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο πρωτοπόρων ευρωπαϊκών πόλεων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και τεχνογνωσία και εμπνέουν και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν τα βήματά τους.