DS Smith: Χριστουγεννιάτικα δώρα που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν – Κορυφαίες συμβουλές από ειδικούς

Ενώ η εορταστική περίοδος είναι μια εποχή γεμάτη με οικογενειακές στιγμές, δώρα και πολλά στολίδια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: πολλά περισσότερα απορρίμματα στο σπίτι και ειδικά από συσκευασίες.

 

Για να δώσουμε στο πρόβλημα τη σωστή διάσταση, οι Βρετανοί αναμένεται να δημιουργήσουν τόσα  απορρίμματα από χαρτόνι αυτά τα Χριστούγεννα που αν τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο, θα έφταναν από το Λονδίνο έως τη Λαπωνία και θα επέστρεφαν 103 φορές.

 

Μπορεί να είναι πρόκληση να καταλάβουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι, μια σκέψη, στην οποία είναι δύσκολο να αφιερώσουμε χρόνο, ανάμεσα σε τόσα άλλα «logistics» των εορτών.

 

H Samantha Upham, επικεφαλής Seasonal Sustainability της DS Smith μοιράζεται κορυφαίες συμβουλές για την ανακύκλωση των πιο συνηθισμένων εορταστικών αντικειμένων που θα μας βοηθήσουν να εφαρμόσουμε πιο βιώσιμες πρακτικές αυτά τα Χριστούγεννα:

 

  1. Χριστουγεννιάτικες κάρτες: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν όλες οι χριστουγεννιάτικες κάρτες. Οι κάρτες με διακοσμητικό γκλίτερ δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα – καθώς το γκλίτερ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα στη διαδικασία παραγωγής χαρτιού, οδηγώντας σε περισσότερα απορρίμματα.

Η κορυφαία συμβουλή της Samantha: «Η βέλτιστη πρακτική που μπορείτε να εφαρμόσετε με τις χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι να αποφεύγετε να αγοράζετε κάρτες με γκλίτερ, πλαστικά ή ηλεκτρικά στοιχεία, καθώς αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανακυκλωθούν. Αλλά αν έχετε ήδη μερικές, μην ανησυχείτε – δοκιμάστε να αποσπάσετε το διακοσμητικό στοιχείο και απλώς ανακυκλώστε το κομμάτι χωρίς γκλίτερ. Και αν αναρωτιέστε τι να κάνετε με το διακοσμητικό στοιχείο της κάρτας σας, μπορείτε να το βάλετε στο κουτί με τα είδη χειροτεχνίας σας και να δημιουργήσετε ετικέτες δώρων για το επόμενο έτος ή να το χρησιμοποιήσετε για μελλοντικά έργα χειροτεχνίας».

 

  1. Ταινία συσκευασίας: Παρά το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε όλη την ταινία από το χαρτόνι πριν τη βάλετε στον κάδο ανακύκλωσης.

Κορυφαία συμβουλή: «Είναι σημαντική βοήθεια για τους φορείς ανακύκλωσης να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη ταινία από τη συσκευασία σας πριν την πετάξετε στον κάδο, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα βγάλετε και το τελευταίο κομματάκι. Η ταινία συσκευασίας μπορεί να είναι ένα ζήτημα λιγότερο που θα σας ανησυχήσει φέτος».

 

  1. Χαρτί περιτυλίγματος δώρου: Ακριβώς όπως οι κάρτες, δεν είναι όλα τα χαρτιά περιτυλίγματος ίδια! Ορισμένα χαρτιά περιτυλίγματος μπορεί να περιλαμβάνουν μεταλλικά στοιχεία, φύλλα αλουμινίου και πλαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Κορυφαία συμβουλή: «Δοκιμάστε να τσαλακώσετε το χαρτί περιτυλίγματος στο σχήμα μίας μπάλας πριν το πετάξετε. Εάν παραμείνει τσαλακωμένο, μπορεί να ανακυκλωθεί, οπότε πετάξτε το στον κάδο ανακύκλωσης. Αν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε πάντα να ελέγξετε τις τοπικές οδηγίες ανακύκλωσης. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε παραδοσιακό καφέ χαρτί περιτυλίγματος – είναι μια πλήρως ανακυκλώσιμη, βιώσιμη επιλογή που φαίνεται επίσης υπέροχη κάτω από το δέντρο».

 

  1. Χριστουγεννιάτικες κορδέλες: Δυστυχώς οι κορδέλες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, καθώς μπερδεύονται κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης.

Κορυφαία συμβουλή: «Οι κορδέλες είναι μια όμορφη προσθήκη στα δώρα – γιατί να μην κρατήσετε τις κορδέλες σας από τα δώρα που λαμβάνετε ή που δίνετε στο σπίτι σας και να τις επαναχρησιμοποιήσετε για ένα άλλο δώρο στο μέλλον;»

 

  1. Συσκευασία τροφίμων και ποτών: Τι είναι τα Χριστούγεννα χωρίς το φαγητό; Η επιμόλυνση μπορεί να επηρεάσει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, επομένως είναι σημαντικό να προσέχετε πώς πετάτε τις συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Κορυφαία συμβουλή: «Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση με στερεά τρόφιμα και υγρά, βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνατε τα γυάλινα μπουκάλια και τα πλαστικά δοχεία σας (όπου γίνονται δεκτά) πριν τα τοποθετήσετε στον κάδο ανακύκλωσης. Για χαρτί και χαρτόνι, βεβαιωθείτε ότι αφαιρέσατε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα τροφίμων και ότι τα χαρτιά δεν είναι εμποτισμένα σε μεγάλο βαθμό με λάδι ή λιπαρές ουσίες. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την ετικέτα ανακύκλωσης στη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι πετάτε το αντικείμενο στον σωστό κάδο».

 

  1. Χριστουγεννιάτικα κράκερ: Δεδομένου ότι τα χριστουγεννιάτικα κράκερ είναι κατασκευασμένα από χαρτόνι, μπορούν να ανακυκλωθούν εφόσον δεν περιέχουν αλουμινόχαρτο ή γκλίτερ ή πλαστική επικάλυψη. Μπορείτε να το ελέγξετε σκίζοντας το χαρτί. Αν σκίζεται εύκολα μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά αν δεν σκίζεται και βλέπετε την πλαστική επένδυση δεν είναι ανακυκλώσιμο. Θυμηθείτε να το τοποθετήσετε στον σωστό κάδο.

Κορυφαία συμβουλή: «Για πιο βιώσιμα χριστουγεννιάτικα κράκερ, γιατί να μην επενδύσετε σε μερικά επαναχρησιμοποιήσιμα; Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές εξαιρετικές επιλογές – ή αν είστε δημιουργικοί, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας».

 

  1. Διακοσμημένα κουτιά: Σε όλους μας αρέσει να ανοίγουμε ένα δώρο όταν το λαμβάνουμε, αλλά συχνά καταλήγει γρήγορα να προστίθεται στους σωρούς απορριμμάτων μας.

Κορυφαία συμβουλή: «Για μια ακόμη φορά η απάντηση είναι η επαναχρησιμοποίηση. Γιατί να μην δώσουμε στα παλιά κουτιά «δεύτερη ζωή» πριν πάνε στην ανακύκλωση αξιοποιώντας τα; Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να βάλετε νέα δώρα, να τα μεταμορφώσετε σε μια χειροτεχνία για τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών ή ακόμα και να δημιουργήσετε μια νέα κρυψώνα για τη γάτα σας! Απλά θυμηθείτε μόλις τελειώσετε εντελώς με το κουτί σας να το ανακυκλώσετε».

 

  1. Χριστουγεννιάτικα δέντρα: Χριστούγεννα χωρίς δέντρο απλά δεν γίνονται. Εάν επιλέξετε ένα πραγματικό, σκεφτείτε προκαταβολικά τι θα το κάνετε μόλις τελειώσουν τα Χριστούγεννα.

Κορυφαία συμβουλή: «Οι τοπικές αρχές και άλλοι οργανισμοί προσφέρουν υπηρεσία ανακύκλωσης δέντρων μετά τα Χριστούγεννα. Οπότε ρίξτε μια ματιά στο διαδίκτυο ή στον τοπικό τύπο για να μάθετε πού βρίσκεται το πλησιέστερο σημείο παράδοσης. Ή, αν έχετε αγοράσει ένα δέντρο με ρίζες και έχετε κήπο, μπορείτε να το φυτέψετε ώστε να το στολίσετε το επόμενο έτος».

 

  1. Εάν εξαντληθεί ο χώρος στον κάδο ανακύκλωσης: Μπορεί να γίνει αρκετά επιβαρυντικό όταν συσσωρεύεται πληθώρα συσκευασιών στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Εάν εξαντληθεί ο χώρος στον κάδο ανακύκλωσης, αντισταθείτε στον πειρασμό να τις πετάξετε στον κάδο απορριμμάτων, χρησιμοποιώντας αντ’ αυτού το τοπικό σημείο ανακύκλωσης. Αυτή είναι μια εξαιρετική μέθοδος για τον καθαρισμό του σπιτιού σας και τη διατήρηση της βιωσιμότητας.

 

Κορυφαία συμβουλή: «Το τοπικό σημείο ανακύκλωσης βρίσκεται στη διάθεσή σας αν καταλήξετε με περισσότερο χαρτόνι απ’ ότι χρειάζεστε στο σπίτι σας. Τοποθετήστε το στο σημείο της περιοχής σας, απ’ όπου θα απορριφθεί. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τον γείτονά σας εάν έχει περισσότερες συσκευασίες για να τον βοηθήσετε και έτσι να εξοικονομήσετε μια διαδρομή με το αυτοκίνητο».

 

  1. «Ανεπιθύμητα» δώρα; Συμβαίνει! Μην τα πετάξετε, είτε προσφέρετέ τα σε κάποιον άλλον είτε δωρίστε τα σε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό.

 

Κορυφαία συμβουλή: «Τα δώρα που αγαπήσαμε στο παρελθόν έχουν την τιμητική τους. Υπάρχει λοιπόν ένας ακόμα λόγος για να μην πετάξετε οτιδήποτε δεν θέλετε. Κρατήστε το για τα γενέθλια κάποιου άλλου ή για μελλοντικό χριστουγεννιάτικο δώρο ή δωρίστε το σε μια φιλανθρωπική οργάνωση ώστε να πωληθεί και το δώρο σας να συμβάλλει σε καλό σκοπό ή να βοηθήσει κάποιον άλλον στην πορεία – δεν υπάρχει πιο βιώσιμη πρακτική από αυτήν».