Η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια με τελικό προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας αφίχθη στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΕ. Το φορτίο περιλαμβάνει μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υποδοχής και βασικής περίθαλψης ασθενών.
Οι Γιατροί του Κόσμου συμμετέχουν στην προσπάθεια, δωρίζοντας ένα Κιτ Φροντίδας Υγείας, εκτιμώμενης αξίας 23.000 ευρώ, το οποίο προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες 10.000 ατόμων για τρεις μήνες. Η δωρεά αυτή έχει ως τελικό αποδέκτη την Ομάδα Επείγουσας Ιατρικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην περιοχή (WHO EMT oPt) και θα συμβάλλει στην λειτουργία προσωρινής Δομής Υγείας για τον άμαχο πληθυσμό.
Στη Λωρίδα της Γάζας συντελείται μια ραγδαία και αποτρόπαια καταστροφή με βίαιους θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων, και συγκέντρωση υπερπληθυσμού σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Το τοπικό σύστημα Υγείας στη περιοχή δυσλειτουργεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες υγείας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ, 21 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, αντιμετωπίζοντας σημαντικές ελλείψεις. Οι ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και η απουσία καθαρού και πόσιμου νερού έχουν οδηγήσει το υγειονομικό σύστημα σε κατάρρευση με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο επιδημικών εξάρσεων.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον τόπο κατοικίας τους και ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκτιμάται ότι το 85% του πληθυσμού αναζητά διαρκώς ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει μη διαχειρίσιμη, με τη βία να έχει ενταθεί, μετά το πέρας της επταήμερης εκεχειρίας μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται σε “μεγάλο κίνδυνο”, καλώντας τη διεθνή κοινότητα “να λάβει επείγοντα μέτρα για να μειωθεί ο σοβαρός κίνδυνος που ελλοχεύει για τον λαό της Γάζας και υπονομεύει την ικανότητα των οργανώσεων αρωγής να βοηθήσουν έναν πληθυσμό που υποφέρει από φρικτά τραύματα, οξεία πείνα και σοβαρό κίνδυνο ασθενειών”.
Η πρόεδρος των ΓτΚ Ελλάδας, Χαρά Τζιουβάρα δήλωσε: “Κάνουμε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι άμαχοι, οι γυναίκες, τα παιδιά, όλοι όσοι υποφέρουν από τον πόλεμο, πρέπει να προστατευτούν και να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στην ανθρωπιστική βοήθεια”.