Το Χαμόγελο του Παιδιού: Διεθνής Εκδήλωση για Καλές Πρακτικές, για τη διαχείριση περιστατικών Εξαφάνισης & Εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή Εκδήλωση διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο και πιο αναγνωρισμένο διεθνώς, φορέα παιδικής προστασίας, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center for Missing & Exploited Children – NCMEC), με σκοπό να συζητηθούν και να παρουσιαστούν Καλές Πρακτικές, για τη διαχείριση περιστατικών Εξαφάνισης & Εκμετάλλευσης των Παιδιών, με τη χρήση της Τεχνολογίας, την Πέμπτη 25 -μέσω διαδικτύου- και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, διά ζώσης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως πρωτοπόρος σε καλές πρακτικές για την εξασφάλιση της παιδικής ευημερίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, φροντίζει να εξελίσσεται διαρκώς τόσο επιστημονικά όσο και τεχνολογικά, ώστε κάθε παιδί να έχει τη ζωή που αξίζειΜε την πολύτιμη βοήθεια των διεθνών συνεργασιών του αλλά και της Ομάδας Τεχνολογίας για τα Παιδιά –μια παγκόσμια καλή πρακτική στην Ελλάδα- το «Χαμόγελο» έχει καταφέρει να χρησιμοποιεί τεχνολογικά εργαλεία προς όφελος των παιδιών όπως το Amber Alert Hellas, Missing Alert Hellas, το European Missing Alert Automated System (EMAAS), το Missing Alert Protocol, Mobile Command Center, το GMCNgine, η εφαρμογή Vappy Smile, το CyberTipLine Hellas κ.ά.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center for Missing & Exploited Children – NCMEC) (USA) και το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children – ICMEC ) (USA), το Federation of Internet Alerts – FIA, το National Centre for Missing Persons and Unidentified Remains (NCMPUR) (CANADA), το Bode Technology (USA), η Cellebrite (ISRAEL), η Tremau (FRANCE), Videntifier Technologies (ICELAND), η Web-IQ (GREECE), το Fondazione Bruno Kessler (FBK) (ITALY), το ITI-CERTH (GREECE), Missing Children Europe (MCE) (BELGIUM), τη META όπου στο πλαίσιο παρουσιάσεων κατέδειξαν τις δικές τους καλές τεχνολογικές πρακτικές.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις παρουσιάσεις των εργαλείων εδώhttps://www.youtube.com/live/LNzGcctCySI?si=gQ4K_S7KgQh_fWdc

Η κα. Πηγή Πρωτοψάλτη, Συντονίστρια Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού, αναφέρθηκε όσα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση της 25ης Ιανουαρίου και επισήμανε «Για πρώτη φορά, τόσοι φορείς και οργανισμοίσυναντήθηκαν και μοιράστηκαν τα εργαλεία τους, ενώ παράλληλα τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών, πρακτικών και τεχνολογιών, καθώς και η περαιτέρω χρήση και βελτίωση των τεχνολογιών αυτών, προς όφελος των παιδιών».

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, αναδείχτηκε η αξία και ο θετικός και έμπρακτος αντίκτυπος της χρήσης Τεχνολογίας, στις ζωές των παιδιών. Ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους δηλώνοντας: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να σας καλωσορίσω, και να σας εκφράσω πόσο χαρούμενος και ενθουσιασμένος είμαι που υποδέχτηκα σήμερα και εχθές, τους φίλους μας από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center for Missing & Exploited Children – NCMEC). Έναν Οργανισμό πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, για την Αμερική αλλά και για τον κόσμο, καθώς είναι ο μεγαλύτερος και πιο αναγνωρισμένος οργανισμός του κόσμου σε θέματα παιδικής προστασίας και που χωρίς αυτούς, ως πρωτοπόρους, θα κάναμε ευχές» ενώ συμπλήρωσε «Χθες και σήμερα, με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή, διαπιστώσαμε πως η επιτυχία όσων έχουμε καταφέρει στην παιδική προστασία, προέρχεται από τη σύμπραξη μας αυτή, τη συγκρότηση δυνάμεων –Οργανισμών, Φορέων, Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.- τόσο σε Ευρωπαϊκό και σε Διεθνές επίπεδο».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από θεσμικούς παρευρισκόμενους. Η κα. Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ανέφερε «“Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι ένας οργανισμός συνεργάτης, που εφαρμόζει κάθε φορά καινοτόμες προσεγγίσεις σε καινοφανείς προκλήσεις και σε θέματα που προβληματίζουν καθημερινά. Σήμερα εδώ, ενώπιον όλων των Σωμάτων νιώθουμε πραγματική τιμή αλλά και συγκίνηση, και κυρίως ευγνωμοσύνη, για όλη αυτή τη δουλειά που γίνεται από τις αξίες και τους άξιους εκπροσώπους, που θεωρούμε ότι είναι δίπλα μας σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας και οι οποίοι δίνουν κάθε φορά τον καλύτερό τους εαυτό, έτσι ώστε όλα αυτά να μπορούν να ενσωματωθούν σε μια καθημερινότητα».

Ο κος. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας «Πρέπει να στηρίξουμε το όραμα του κ. Κώστα Γιαννόπουλου και ο καθένας από το δικό του πόστο ευθύνης να διερευνήσει πώς μπορεί να συνδράμει στο έργο που κάνει “To Χαμόγελο του Παιδιού”. Η Τεχνολογία είναι ένα “όχημα” και όχι αυτοσκοπός που μπορεί να μας “οδηγήσει” στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων προσφέροντας λύσεις προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

Ο κος. Benjamin Ousley Naseman, ο Γενικός Πρόξενος Πρεσβείας των Η.Π.Α., ευχαρίστησε για την τιμή, επισήμανε για τη σημαντικότητα του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center for Missing & Exploited Children – NCMEC) δηλώνοντας «Η σημαντικότερη ευθύνη μας, και η σημαντικότερη ευθύνη κάθε κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, το μέλλον μας».

Η κα. Michelle C. DeLaune, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά​​​​​ (National Center for Missing and Exploited Children), Η.Π.Α. παρουσίασε τις καλές πρακτικές του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (National Center for Missing and Exploited Children), Η.Π.Α. για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών Εξαφάνισης και Εκμετάλλευσης των Παιδιών στις Η.Π.Α. με τη χρήση της τεχνολογίας ενώ παράλληλα μίλησε και για τη χρόνια συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», λέγοντας«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο μεγάλη τιμή είναι να βρίσκομαι εδώ σήμερα και να βλέπω την καταπληκτική αυτή υποστήριξη στο έργο του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Όπως τόνισε και ο κος. Γιαννόπουλος χρειάζεται να γίνουμε μια ομάδα. Κανείς δεν μπορεί να επιφέρει αποτέλεσμα μόνος του. Χρειάζεται να ενωθούμε, να ενωθεί η κοινωνία στο σύνολο της, με τις Αρχές, τους εισαγγελείς, την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο. Η πρόσκληση να παρευρεθώ στην εκδήλωση αυτή και να απευθυνθώ σε τόσους διαφορετικούς Οργανισμούς που μοιράζονταν –για πρώτη φορά- τις βέλτιστες πρακτικές τεχνολογίας τους για τα εξαφανισμένα και εκμεταλλευόμενα παιδιά, αποτέλεσε μεγάλη τιμή για εμένα».

Ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης στην κα. Michelle C. DeLaune, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά των Η.Π.Α., ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος της απένειμε σε διεθνή αλλά και εθνική κλίμακα, το Βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος», για τη διεθνή συμβολή και συνεισφορά του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (National Center for Missing and Exploited Children – NCMEC) -του μεγαλύτερου και πιο αναγνωρισμένου φορέα παιδικής προστασίας διεθνώς- στην προστασία των παιδιών.

Ο κος. Βασίλειος Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε και εκείνος σε μια παρουσίαση του έργου του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ανέφερε χαρακτηριστικά «Οφείλουμε να συμβάλλουμε καθημερινά στο να αναχαιτίσουμε την παιδική κακοποίηση, σε ζητήματα που αφορούν την παιδική κακοποίηση, τη σεξουαλική εκμετάλλευση -ιδιαίτερα εμείς ως Υπηρεσία- και ιδιαίτερα εάν αυτές οι πράξεις γίνονται μέσω διαδικτύου».

Στη συνέχεια ο κος. Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος CISCO Greece Cyprus Maltaανέλαβε να παρουσιάσει μία διεθνώς καλή πρακτική στην Ελλάδα, την «Ομάδα Τεχνολογίας για τα Παιδιά» όπου αναφέρθηκαν όλα τα μοναδικά εργαλεία που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη και στην ανεκτίμητη και πολύτιμη συνεισφορά της Ομάδας, δηλώνοντας «“Η Ομάδα της Τεχνολογίας για τα Παιδιά” είναι μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν όλες οι πολυεθνικές εταιρείες από το Εξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα, μεγάλες εταιρείες, με το συντονισμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Στην πραγματική ζωή είμαστε ανταγωνιστές. Στο “Χαμόγελο”, είμαστε συναγωνιστές και αποφασίζει η ομάδα για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στον βασικό σκοπό του Οργανισμού, να δώσουμε σε κάθε παιδί το Χαμόγελο που του αξίζει. Να μπορούμε να αναβαθμίζουμε, να συντηρούμε, να επεκτείνουμε και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις προσφερόμενες τεχνολογίες για τις υπηρεσίες που χρειάζεται το “Χαμόγελο”».

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ανακοινώθηκε και η έναρξη λειτουργίας του Cybertipline Hellas -της online υπηρεσίας που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να υποβάλλουν εύκολα, γρήγορα και διαδικτυακά, αναφορές για παιδιά που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, θέτοντας τά σε κίνδυνο, για οποιονδήποτε λόγο -σωματική κακοποίηση, σεξουαλική εκμετάλλευση, Bullying, διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου κ.ά. Λειτουργεί αποκλειστικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, της Γραμμής SOS 1056 πραγματοποιώντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες για το βέλτιστο συμφέρον του Παιδιού.

Ακολούθησε μια προσομοίωση αναζήτησης αγνοούμενου με τη χρήση Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίαςαπό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με κλήση και διαχείριση στις Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017), με τη συμβολή της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», Κινητής Ιατρικής Μονάδας (Ασθενοφόρου) αλλά και της Κινητής Επιχειρησιακής Μονάδα Επικοινωνιών έκτακτων αναγκών και διαχείρισης καταστροφών του ΟργανισμούΗ προσομοίωση αυτή έθεσε σε εφαρμογή τα μοναδικά Τεχνολογικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το «Χαμόγελο» συνδυαστικά, και που άμεσα ωφελούν τη ζωή των παιδιών ή ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ως ενεργό μέλος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (Eurochild), στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe-MCΕ), στο Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children-ICMEC), στη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών (ISPCAN – International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect), στην παγκόσμια και ιδιαίτερα σημαντική συμμαχία WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online, στο Διεθνές Δίκτυο για τις Γραμμές Βοήθειας για Παιδιά (Child Helpline International – CHI) καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (Νational Centre for Missing and Exploited Children – NCMEC).