Η ΕΕΠΑΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο

H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους, μεταφέρει τα αισιόδοξα μηνύματα που η Επιστημονική κοινότητα  καταθέτει, στις καθημερινές μάχες που δίδονται κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας.

Η συνεχής βελτίωση της επιβίωσης σε συνδυασμό με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους επιβιώνοντες από Καρκίνο της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, τεκμηριώνεται με ταυτόσημα υψηλά αποτελέσματα τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Σε μία χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας αναμένουμε και αυτό ισχύει, σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Αν και σε ορισμένους τύπους καρκίνου η επιβίωση αγγίζει το 95%, δυστυχώς υπάρχουν κακοήθεις νεοπλασίες που υπολείπονται. Από τα πέντε παιδιά που θα διαγνωστούν, με την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τα τέσσερα επιτυγχάνουν πλήρη ίαση.

Τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης τεκμηριωμένης  γνώσης σχετικά με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας η οποία διατρέχει όλα τα στάδια από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Νέα, ισχυρά, ασφαλή, στοχευμένα και αποτελεσματικά όπλα προσφέρονται καθημερινά ταυτόχρονα και ισότιμα με όλες τις προηγμένες επιστημονικά χώρες.

Η Εταιρεία μας έχει αναλάβει αυτό τον κρίσιμο ρόλο ώστε τα ιατρικά επιτεύγματα που συντελούνται διεθνώς να βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην κλινική πράξη και στη χώρα μας. Μέσω των δράσεων της ΕΕΠΑΟ συμμετέχουμε σε συνεργατικές ερευνητικές μελέτες, διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς επιστημονικούς φορείς και πρωτοβουλίες οι οποίες συχνά ξεκινούν ή συντονίζονται από τη χώρα μας.

Στην θεραπευτική μας φαρέτρα περιλαμβάνονται νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές, εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell θεραπείες και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας, χωρίς να είναι αναγκαία η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους σε κέντρα του εξωτερικού.

Την 15η Φεβρουαρίου, όλοι εμείς οι αφοσιωμένοι  σε αυτή τη μάχη γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι KAI οι μικροί ασθενείς μας και οι οικογένειές τους,  δίνουμε  το αισιόδοξο μήνυμα προς την κοινωνία μας, που βιώνουμε καθημερινά  : το παιδί και ο έφηβος με καρκίνο λαμβάνει τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης μέσω της ολιστικής αντιμετώπισής του.

Με την ευκαιρία μάλιστα της τρέχουσας προσπάθειας της Πολιτείας για εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Κατά του Καρκίνου, έχουμε δηλώσει προς την Πολιτεία και τον Υπουργό Υγείας , τις προτάσεις μας και την ανάγκη , για ενεργό συμμετοχή της Εταιρείας μας στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου, ειδικά για τις δράσεις που αφορούν το παιδί και τον Έφηβο με καρκίνο.

Η συνεργασία και ο γόνιμος, διαρκής διάλογος με την Πολιτεία είναι προτεραιότητα της Εταιρείας μας καθώς η συνδρομή της είναι απαραίτητη και η ευαισθησία απέναντι στους μικρούς ασθενείς θα πρέπει να είναι αυξημένη.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας, όπως ήδη έχει γίνει για την πλειοψηφία των Χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης, στοχεύοντας στη βέλτιστη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών και εφήβων μας,  που πάσχουν ή νόσησαν από καρκίνο και των οικογενειών τους.

Η εναρμόνιση της Εθνικής Πολιτικής Υγείας με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή και ο σχεδιασμός και εκπόνηση του σχετικού Σχεδίου απαιτεί , αυτονόητα, τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Υπουργείου Υγείας και Παιδείας, Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), Παιδιάτρων, Παιδοχειρουργών, Νευροχειρουργών, Ορθοπαιδικών με εμπειρία στην Ογκολογία,  Ακτινοθεραπευτών, Παθολογοανατόμων, Παιδοψυχιάτρων, Λοιμωξιολόγων, Ιατρών άλλων ειδικοτήτων αλλά ΚΑΙ Συλλόγων ασθενών, αποθεραπευμένων καθώς και γονέων παιδιών με νεοπλασματική νόσο.

Η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζομένων Τμημάτων με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή αποτελεί μείζονα προϋπόθεση.

Καθώς όμως οι πόροι, υλικοί και ανθρώπινοι, της πολιτείας είναι πεπερασμένοι, ο καθένας μπορεί να στηρίξει παντοιοτρόπως τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, που είναι καθημερινοί αρωγοί στο κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό μας έργο καθώς και με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Καλούμε λοιπόν όλους να συνδράμουν και να γίνουν συνοδοιπόροι μας σ’ αυτή τη μάχη. Εμείς, τα μέλη της Εταιρείας μας θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε καθημερινά τους μικρούς ασθενείς μας χωρίς να  λησμονούμε ποτέ τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν σε αυτόν τον αγώνα και στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα εκατοντάδες παιδιά που συνεχίζουν τη ζωή τους ως υγιείς ψυχικά και σωματικά νεαροί ενήλικες.

Η σημερινή ημέρα, είναι μία πολύτιμη ευκαιρία ενημέρωσης, εγρήγορσης και εθελοντικής δραστηριοποίησης στον καθημερινό μας αγώνα, ΚΑΤΑ του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο.

H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) είναι μία επιστημονική, μη-κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1986 και μετά από πολλά χρόνια δραστηριοποίησης στο χώρο της υγείας, αποτελεί σήμερα έναν υγιή και σημαντικό για την επιστημονική του γνώση και διεθνείς του δραστηριότητες οργανισμό, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 100 ενεργά μέλη.

Οι δραστηριότητες της ΕΕΠΑΟ επικεντρώνονται τόσο στο αμιγώς επιστημονικό πεδίο της ειδικότητας της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, όσο και στην κοινωνική και ψυχολογική διάσταση και στήριξη των νοσούντων και των οικογενειών τους.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) εκπροσωπεί τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών με κακοήθειες και αιματολογικά νοσήματα στην Ελλάδα.

Η συνεργασία της ΕΕΠΑΟ με τους αντίστοιχους Διεθνείς Οργανισμούς είναι στενή. Συμμετέχουμε ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Eταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (SIOPE – European Society of Pediatric Oncology) αλλά και στη Διεθνή Διηπειρωτική (SIOP), καθώς επίσης και στα περισσότερα τρέχοντα Διεθνή Θεραπευτικά Πρωτόκολλα όπου σε πολλά πεδία συνάδελφοι μέλη της ΕΕΠΑΟ ηγούνται των προσπαθειών διεθνώς. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών κοινών, βασικών κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση των νοσημάτων (Εuropean Standard Clinical Practice Recommendations, ESCP), με σημαντική συγγραφική συνεισφορά επίσης από Έλληνες συναδέλφους.

Συγχρόνως με τα παραπάνω, η ΕΕΠΑΟ προσπαθεί διαρκώς να συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση-πληροφόρηση του κοινού αλλά και της Πολιτείας, γύρω από θέματα πρόληψης και θεραπείας, με κάθε τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Σημαντική θα πρέπει να είναι η συμβολή της στην εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου δράσης έναντι του καρκίνου της Παιδικής ηλικίας.

Στους στόχους της Εταιρείας περιλαμβάνονται:
• Η συμμετοχή, σχεδιασμός και η διενέργεια εθνικών ή διεθνών συνεργατικών / πολυκεντρικών κλινικών μελετών και εκπαιδευτικών συνεργασιών, για τα κακοήθη νοσήματα και τις χρόνιες ασθένειες του αίματος στα παιδιά.
• Η δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής (registry) των παιδικών νεοπλασματικών νόσων πανελλαδικά μέσω του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών που ήδη λειτουργεί και βελτιώνεται.
• Η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιστημονικών ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με στόχο την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
• Η έκδοση οδηγιών για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, που αφορούν τις οικογένειες παιδιών που πάσχουν από κακοήθη ή άλλη χρόνια αιματολογική νόσο.
• Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας σε ετήσια βάση, ώστε να παρουσιάζονται τα νέα δεδομένα και οι επιστημονικές εξελίξεις.
• Η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιστημονικών ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με στόχο την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
• Η έκδοση οδηγιών για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, που αφορούν τις οικογένειες παιδιών που πάσχουν από κακοήθη ή άλλη χρόνια αιματολογική νόσο.
• Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας σε ετήσια βάση, ώστε να παρουσιάζονται τα νέα δεδομένα και οι επιστημονικές εξελίξεις.