Η Novartis Hellas ανακοίνωσε τη νέα πρωτοβουλία «Κανένας Μόνος»

Η Novartis Hellas ανακοινώνει τη νέα πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας «Κανένας Μόνος» για την ενδυνάμωση ατόμων της Τρίτης Ηλικίας στην χώρα μας. Η πρωτοβουλία ξεκινά με την υποστήριξη δράσεων της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Humanity Greece, στο πλαίσιο καθιερωμένων προγραμμάτων πανελλήνιας εμβέλειας της οργάνωσης για την ενδυνάμωση ευάλωτων πολιτών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μοναξιά κ­­­αι η κοινωνική απομόνωση αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο ως ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους1. Με πολλές έρευνες μάλιστα να καταδεικνύουν πως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία, την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία1, η αποστολή της Novartis να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η πρωτοβουλία «Κανένας Μόνος» στοχεύει στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ανθρώπων, που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μέσα από τέσσερις ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις, άτομα Τρίτης Ηλικίας που ζουν είτε μόνα τους, είτε σε Μονάδες Φροντίδας, θα έχουν την δυνατότητα διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης με τον κοινωνικό ιστό, αλλά και επαφής με νεότερες γενιές. Ηλικιωμένοι που ζουν σε Μονάδες Φροντίδας θα δίνουν «Ραντεβού με τους ανθρώπους» και εθελοντές του Humanity Greece, δημιουργώντας ένα δίκτυο συντροφιάς και ψυχαγωγίας με δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, όπως παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων και προβολές ταινιών. Η παρέμβαση «Ραντεβού με την ζωή», θα περιέχει δραστηριότητες κοινωνικοποίησης που δρουν θετικά στην πνευματική και σωματική ευεξία τους, όπως η διοργάνωση εκδρομών και επισκέψεων σε μουσεία. Μέσα από την συμμετοχή τους στην Κοινωνική Κουζίνα του Humanity Greece, οι ηλικιωμένοι θα αποκτούν πολλαπλά οφέλη για τη καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους, δίνοντας «Ραντεβού με τη γεύση». Τέλος το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την μηνιαία αποστολή εξατομικευμένων πακέτων στήριξης με βασικά αγαθά σε δομές και σε ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά ηλικιωμένους ανθρώπους, σε όλη την Ελλάδα.

Η κα Γεωργία Παράσχου, ιδρύτρια του Humanity Greece, δήλωσε με αφορμή την συνεργασία: «Φιλοδοξία της εθελοντικής μας ομάδας, είναι να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν ολιστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Μέσα από το πρόγραμμα «Κανένας Μόνος» σε συνεργασία με τη Novartis Hellas, διαμορφώνεται μια ουσιαστική πρωτοβουλία που φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα της μοναξιάς υποστηρίζοντας έμπρακτα τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, ενισχύοντας τη σωματική και ψυχολογική τους ευημερία»

Ο κος Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas δήλωσε σχετικά: «Προτεραιότητά μας είναι να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε. Με την Ελλάδα να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού ηλικίας 65+ στα κράτη-μέλη της ΕΕ, και με την μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία να θεωρείται μείζον πρόβλημα, ξεκινάμε την πρωτοβουλία «Κανένας Μόνος» με στόχο να ανοίξουμε την δημόσια συζήτηση και να παρακινήσουμε όλους τους συμμετόχους για ουσιαστικές παρεμβάσεις αλληλεγγύης προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας».