Αλκιβιάδης Σιαράβας (KPMG): Η AdvantAge στοχεύει στην πάταξη της ηλικιακής διάκρισης στην αγορά εργασίας

Συνέντευξη του Αλκιβιάδη Σιαράβα, Marketing, Communications & Corporate Citizenship Manager, KPMG στην Ελλάδα

 

Ο ηλικιακός ρατσισμός αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο με έντονη παρουσία στη σύγχρονη εποχή και με διαφορετικές εκφάνσεις στις συμπεριφορές των ανθρώπων, που τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτές από τους ίδιους. Οι ηλικιακές διακρίσεις υπάρχουν ανάμεσα μας και μπορούμε να τις συναντήσουμε τόσο στον τρόπο που εμείς οι ίδιοι επικοινωνούμε και πράττουμε, όσο και στις λειτουργίες της ίδιας της κοινωνίας, στις πολιτικές που την πρεσβεύουν και στους οργανισμούς που την κρατούν ζωντανή και βιώσιμη.

Σε πρώτο επίπεδο, με στόχο την έμπρακτη αντιμετώπισή του φαινομένου, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του συνόλου της κοινωνίας χρήζουν σημασίας προκειμένου να αναγνωριστεί το πρόβλημα. Σε δεύτερο επίπεδο, απαιτείται τόσο η ατομική όσο και η συλλογική δράση. Μέσω αυτών θα υπάρξει μια συνολική προσπάθεια ενίσχυσης του διαλόγου, κατάρριψης στερεοτυπικών αντιλήψεων και εφαρμογής πρακτικών ώστε οι ώριμοι ηλικιακά εργαζόμενοι να καταφέρουν να ενσωματωθούν στο εργασιακό περιβάλλον, χωρίς να δέχονται ρατσιστικές συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία Κοινωνικής Υπευθυνότητας πραγματοποιείται τον τελευταίο 1,5 χρόνο από την KPMG στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) και με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Ο Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing, Communications and Corporate Citizenship Manager της KPMG μίλησε μαζί μας στο csrnews.gr για το θέμα της ηλικιακής διάκρισης και πως αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω δράσεων, όπως τα σεμινάρια AdvantAge Days που διεξάγονται 1η Μαρτίου.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους στόχους της πρωτοβουλίας AdvantAge;

Η KPMG στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) και με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ηγείται μίας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας με τίτλο “AdvantAge”. Στόχος της πρωτοβουλίας Κοινωνικής Υπευθυνότητας AdvantAge είναι η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας στο φαινόμενο της ηλικιακής διάκρισης (ageism) στον χώρο εργασίας.

Η επανένταξη στην αγορά εργασίας αποτελεί συχνά πρόκληση για τους ώριμους εργαζόμενους (άνω των 50). Η ηλικιακή διάκριση στερώντας τους ευκαιρίες ανέλιξης και απασχόλησης, δημιουργεί εμπόδια στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις βιώνουν έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού.

Μας είχατε παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2023 μια μεγάλη έρευνα που κάνατε γύρω από το φαινόμενο της ηλικιακής διάκρισης. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;

Για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, διεξήχθησαν δύο διακριτές έρευνες στην Ελλάδα, με συμπληρωματικές και συγκρίσιμες ερωτήσεις. Η πρώτη έρευνα εστιάζει στους εργοδότες, ενώ η δεύτερη στους εργαζόμενους. Η έρευνα έφερε στο φως αντιφατικά αποτελέσματα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ενώ το 77% των εργοδοτών αρνείται την ύπαρξη περιστατικών ηλικιακής διάκρισης, το 62% των εργαζομένων έχει βιώσει τέτοιες καταστάσεις. Επιγραμματικά σημειώνω κάποια ευρήματα που θεωρούμε σημαντικά:

  • Το 41% των εργοδοτών έχει απορρίψει εργαζόμενους άνω των 50 στο πρώτο στάδιο επιλογής.
  • Το 41% των εργαζομένων άνω των 50 δεν αποδέχεται τις εκπαιδεύσεις που προσφέρονται στον χώρο εργασίας.
  • Το 86% των εργοδοτών δεν παρέχει ενισχυτική εκπαίδευση στους ώριμους εργαζόμενους.
  • Το 89% των εργαζομένων δεν λαμβάνει βοήθεια για την προετοιμασία τους για τη συνταξιοδότηση.

Παρόλο που οι εργοδότες διατείνονται ότι δεν υιοθετούν ηλικιακά κριτήρια, τα ευρήματα μαρτυρούν μια διαφορετική πραγματικότητα. Η έλλειψη εκπαίδευσης και υποστήριξης προς τους εργαζόμενους άνω των 50 οξύνει το πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων για να προσπαθήσουμε να πατάξουμε την ηλικιακή διάκριση στην αγορά εργασίας με όλες μας τις δυνάμεις.

Τι είναι λοιπόν το “AdvantAgeDays;

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Κοινωνικής Υπευθυνότητας “AdvantAge” για την καταπολέμηση της ηλικιακής διάκρισης στην αγορά εργασίας διοργανώνουμε τα επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο “AdvantAge Days”. Τα “AdvantAge Days” απευθύνονται σε έμπειρους επαγγελματίες, γυναίκες και άντρες άνω των 50 ετών, που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, είτε βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας ή αλλαγής καριέρας. Συγκεκριμένα μπορούν να λάβουν γνώσεις από έμπειρους εκπαιδευτές σε διάφορα πεδία, όπως:

    • Σωστή χρήση της επαγγελματικής πλατφόρμας LinkedIn.
    • Σπουδαιότητα της αυτοπροβολής στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, και τρόπους ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης.
    • Συμβουλευτική σταδιοδρομίας (Career Counseling) και στρατηγική αναζήτησης εργασίας.
    • Διαδικασία προετοιμασίας για συνέντευξη.
    • Εισαγωγή στις ψηφιακές δεξιότητες και στην ψηφιακή επικοινωνία.
    • Δημιουργία βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής.
    • Τεχνικές δικτύωσης (networking).

Έτσι, με τον τρόπο αυτό βάζουμε το λιθαράκι μας για τον εξής στόχο: την ενίσχυση των εργαζομένων άνω των 50 ετών, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του ageism.

Πως μπορεί κάποιος/α να συμμετάσχει;

Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kpmg.com/gr/AdvantAgeDays

Τα “AdvantAge Days” αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για τους έμπειρους επαγγελματίες άνω των 50 ετών να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να διεκδικήσουν δυναμικά μια θέση στην αγορά εργασίας.