ΣΒΕ: Εκδήλωση για την βιώσιμη ανάπτυξη μαζί με το UN Global Compact Network Greece

Με γνώμονα την πεποίθηση ότι η βιώσιμη ανάπτυξη ανοίγει το δρόμο για ένα ακμάζον και ανθεκτικό μέλλον, το UN Global Compact Network Greece και ο ΣΒΕ συνδιοργάνωσαν, χθες, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 με επιτυχία την εκδήλωση «Ενισχύοντας τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Από τη δέσμευση στην πράξη», η οποία υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του UN Global Compact Network Greece, κ. Ιουλία Τσέτη, τόνισε ότι: «Έχουμε την υποχρέωση να εμφυσήσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας την αναγκαιότητα κατεύθυνσης σε δράσεις ενίσχυσης της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής επαγρύπνησης. Πρόκειται για ένα χρέος συλλογικό και ατομικό και μία παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές».

Η Πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Λουκία Σαράντη, από την πλευρά της, δήλωσε ότι «Σήμερα, η βιομηχανία, η οποία οφείλει πάντα να δείχνει προσοχή στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, είναι έτοιμη να συμμετέχει σ’ αυτήν την πρωτοβουλία. Και εμείς ως ΣΒΕ χαιρετίζουμε αυτήν την προσπάθεια, έχοντας ψηλά στην ατζέντα μας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την συμπερίληψη. Οι στόχοι SDGs δεν είναι απρόσωπα δεδομένα χωρίς αντίκρισμα, ούτε προσανατολίζονται αποκλειστικά στην επαύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της βιομηχανίας. Αλλά κυρίως, μας δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε και ως κοινωνία, για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές, για τα παιδιά μας. Έναν κόσμο για τον οποίο πρέπει όλοι μαζί, ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας, να εργαστούμε από κοινού. Να ενώσουμε δυνάμεις».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία ως αναγκαίο στοιχείο, τόσο για την ευθυγράμμιση με το σύγχρονο πλαίσιο της αγοράς, όσο και για την επίτευξη των SDGs. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών της κ. Παναγιώτας Λαμπροπούλου, Executive Director του UN Global Compact Network Greece, της Δρ. Κατερίνας Τζιτζινού, Διευθύντριας Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και της κ. Κωνσταντίνας Μπάτσαρη, Sustainability and Climate Senior Manager της Deloitte, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της προσέγγισης της βιώσιμης ανάπτυξης βάσει των Δέκα Αρχών του UN Global Compact με ειδικότερη αναφορά στην πρωτοβουλία Forward Faster, στην ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και στην αξιοποίηση ευκαιριών και εργαλείων που υποστηρίζουν τη μετάβαση από τη δέσμευση σε θέματα ESG στην πρακτική εφαρμογή.

Τέλος, στο πλαίσιο της αξίας της ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων μεταξύ επιχειρήσεων, η κ. Ελένη Ανδρεάδη, Group Director of Sustainability and CSR του Sani Ikos Group, η κ. Κατερίνα Μακρίδου Ωραιοπούλου, ESG & Corporate Communication Director της Barba Stathis S.A. και η κ. Κωνσταντίνα Καιρίδη, ESG Associate της AKRITAS S.A. μοιράστηκαν τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν αναλάβει.