EOKE: Σε πέντε οργανισμούς το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) θα βραβεύσει, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο της Εβδομάδας της Κοινωνίας των Πολιτών, στις Βρυξέλλες, πέντε οργανισμούς για τις πρωτοβουλίες τους που αποσκοπούν στην υποστήριξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που θα προάγει την ψυχική ευημερία σε ατομική ή συλλογική βάση.

Οι πρωτοβουλίες που επιβραβεύονται πρέπει να έχουν καινοτόμο χαρακτήρα και μακροχρόνια θετική επίδραση στην αντίληψη της κοινής γνώμης για την ΕΕ και στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι οργανισμοί «AgeWell», «Crazy? So what!», «Lapinlhahden Lahde», «Telling Stories», καθώς και η «World of Recovery» είναι οι νικητές του φετινού διαγωνισμού που θα μοιραστούν το βραβείο των 50.000 ευρώ.

H ιρλανδική οργάνωση «AgeWell», που εργάζεται για την ευημερία των ηλικιωμένων, αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι είναι μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές ανάγκες, ικανότητες, υπόβαθρο και εμπειρίες και μέσω μιας μεγάλης γκάμας εθνικών προγραμμάτων καταδεικνύει την αξία των ηλικιωμένων να παραμένουν αφοσιωμένοι και να συνεισφέρουν στη δική τους κοινότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μέσω επισκέψεων και μιας εφαρμογή smartphone, η οργάνωση προσφέρει συντροφικότητα και συναισθηματική υποστήριξη, ενώ παράληλλα συμβάλλει στον εντοπισμό των κινδύνων για την υγεία σε πρώιμο στάδιο.

Η πρωτοβουλία «Crazy? So what!» είναι μια σλοβακική οργάνωση που βραβεύτηκε για την κατάρριψη των στερεοτύπων προωθώντας μια διαφορετική προσέγγιση για την κατανόηση της ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων. Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα επαγγελματιών επισκέπτεται σχολεία για να μιλήσει με μαθητές ηλικίας 15 έως 20 ετών και να παράσχει πληροφορίες για προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και λύσεις στα προβλήματά τους. Οι μαθητές καλωσόρισαν το πρόγραμμα που τους ενθαρρύνει να μιλήσουν ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας που αποτελούσαν ταμπού.

Επιπλέον, βραβεύτηκε το «Lapinlahden Lähde», ένα κοινοτικό κέντρο με τη συμμετοχή των πολιτών που προσφέρει σε όλους, και ιδιαίτερα σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, ένα περιβάλλον συντροφικότητας και χωρίς αποκλεισμούς.

Το «Telling Stories for Good» διακρίθηκε για την ανατροπή των στερεότυπων γύρω από τις διατροφικές διαταραχές, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων δύο εκατομμυρίων εφήβων. Τα προγράμματα της πρόληψης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται από εθελοντές επαγγελματίες στο διαδίκτυο και σε σχολεία σε όλη την Ιταλία. Το έργο παρέχει επίσης βοήθεια σε όσους υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους.

«The World of Recovery» συμπληρώνει την πεντάδα των διακριθέντων, υποστηρίζοντας την ψυχική υγεία μέσω δύο παιχνιδιών που έχουν σχεδιάσει. Τα παιχνίδια διαδραματίζονται σε έναν φουτουριστικό κόσμο και προωθούν το ταξίδι ενός παίκτη προς την ανάκαμψη μέσω στόχων που εμπνέουν μια υγιή εικόνα για τον εαυτό του, προσωπική αυτονομία και μια ενεργή και ουσιαστική ζωή.

Σχολιάζοντας το βραβείο, ο αντιπρόεδρος Επικοινωνίας της ΕΟΚΕ, Aurel Laurențiu Plosceanu, δήλωσε: «Ένα αίσθημα συλλογικής δυσαρέσκειας ήταν εμφανές σε πολλές από τις αιτήσεις που λάβαμε, υποδεικνύοντας τη σύνδεση μεταξύ των πρόσφατων πολλαπλών κρίσεων – ενός σκληρού πολέμου στη γειτονιά μας, την πανδημία, τον υψηλό πληθωρισμό, τις φυσικές καταστροφές – με την ψυχική υγεία. Οι υποψήφιοί μας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με διαφορετικές καταστάσεις και χρησιμοποιούν ποικίλλα εργαλεία για να παρέχουν βοήθεια σε άτομα που μάχονται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών παρέχει υπηρεσίες που επί του παρόντος δεν στηρίζονται επαρκώς από τα δημόσια συστήματα υγείας και αντιμετωπίζει τις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ομάδων. Χάρη στη στενή σύνδεσή της με τις τοπικές κοινότητες, η κοινωνία των πολιτών παρέχει βοήθεια τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα ακόμη και σε δυσπρόσιτους πληθυσμούς».

Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από δέκα ειδικούς που επέλεξαν τους νικητές ανάμεσα σε εκατό συμμετοχές από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.