Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν.Μηλαπίδης: Η πιστοποίηση της αναπηρίας πρέπει να επιτελεί το σκοπό της, χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπειά των ασθενών με καρκίνο του μαστού

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Ο κ. Μηλαπίδης κατά την εισηγητική του τοποθέτηση υπογράμμισε ότι στο παρελθόν ακόμη και το άκουσμα του καρκίνου προκαλούσε φόβο. Σήμερα μια γυναίκα που μόλις έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού πρέπει να μη φοβάται γιατί έχει μια από τις πιο θεραπεύσιμες μορφές της νόσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος κίνδυνος θανάτου, μέσα στα πέντε χρόνια που ακολουθούν τη διάγνωση, έχει μειωθεί από 14% τη δεκαετία του 1990 σε 5% σήμερα. Το μεγαλύτερο όπλο που σώζει ζωές είναι αυτό της πρόληψης και η μαστογραφία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο πρώιμης διάγνωσης.  Σε αυτήν την κατεύθυνση το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» εφαρμόζεται  στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Το Υπουργείο Εργασίας και η ΓΓΚΑ, ως αρμόδια για τα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας, προωθεί σημαντικές αλλαγές που στοχεύουν στην απλοποίηση και επιτάχυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας για λήψη παροχών μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Η πιστοποίηση της αναπηρίας από το ΚΕΠΑ γίνεται πλέον ψηφιακά με μια αίτηση και καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας γνωμάτευσης που δίνει πρόσβαση σε όλες τις παροχές, συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, οικονομικές, κοινωνικές και διευκολύνσεις των ατόμων με αναπηρία.

Παρά τη δεδομένη πρόοδο και στη διαδικασία και στους χρόνους, υπάρχουν  ζητήματα που αφορούν στις καθυστερήσεις στα ραντεβού και στις κατ΄οίκον αξιολογήσεις καθώς και μεμονωμένα περιστατικά αδιάκριτης συμπεριφοράς του ιατρικού προσωπικού κατά την εξέταση των ασθενών.

Για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω και να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών έχουμε αναλάβει στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις:

 

  • την ενδυνάμωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών των ΚΕΠΑ
  • την διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού.

 

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο ΓΓΚΑ κ. Μηλαπίδης, το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες:

 

  • Συγκροτείται και εκσυγχρονίζεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών με υπερδιπλασιασμό του αριθμού των γιατρών από 500 σε 1.200, με νέες ειδικότητες και εξειδικεύσεις ιατρών που θα υποστηρίζεται από ένα σύγχρονο ψηφιακό μητρώο που θα μειώσει τους χρόνους αναμονής.

 

  • Αυξάνονται οι αμοιβές των γιατρών και παρέχουμε οικονομικά κίνητρα που θα αυξήσει την παραγωγικότητα συνολικά του ΕΣΙ, προκειμένου να υπάρχει επιτάχυνση στις διαδικασίες πιστοποίησης και να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι ανταπόκρισης στα αιτήματα πιστοποίησης και στις κατ΄οίκον αξιολογήσεις.

 

  • Τέλος, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια για το διοικητικό και ιατρικό προσωπικό των ΚΕΠΑ, με αντικείμενα το νομοθετικό πλαίσιο, τον κώδικα συμπεριφοράς και τις απαραίτητες γνώσεις ψυχολογίας κατά τη διεπαφή με άτομα που αντιμετωπίζουν καρκίνο του μαστού.

Οι νέες δράσεις που υλοποιούνται έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων κάθε ασθενούς αποτελεί την πυξίδα των πολιτικών μας. Γι΄ αυτό ακριβώς είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με την κοινωνία πολιτών και με συλλόγους όπως το «Άλμα ζωής» που παράγουν σημαντικό έργο. Στόχος μας είναι η διαδικασία της πιστοποίησης αναπηρίας να μπορεί να επιτελεί το σκοπό της, χωρίς να προκαλεί περιττό πόνο και ταλαιπωρία στους ασθενείς και κυρίως χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπειά τους.

Ο κ. Μηλαπίδης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την διόρθωση τυχόν συστημικών αβελτηριών, τονίζοντας ότι η εποχή μας επιτάσσει την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων, είτε λόγω φύλου, είτε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω αναπηρίας. Η εξυπηρέτηση των ασθενών με καρκίνο του μαστού και γενικά των ασθενών με χρόνιες παθήσεις αποτελεί προτεραιότητα στον κοινό προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Υγείας.