Νέα προκήρυξη για τη στήριξη πολιτιστικών φορέων που προσφέρουν ευκαιρίες κινητικότητας σε καλλιτέχνες

Από σήμερα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη», η οποία θα στηρίξει φορείς που επιθυμούν να υποδεχτούν καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα από τις 40 χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα λάβουν επιχορηγήσεις για τη χρηματοδότηση της υποδοχής, της κινητικότητας και της στέγασης έως πέντε διεθνών καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα για μέγιστο διάστημα 180 ημερών.

Η προκήρυξη αυτή, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος πολιτιστικής κινητικότητας της ΕΕ, απευθύνεται σε όλους τους πιθανούς φορείς φιλοξενίας καλλιτεχνών, όπως μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ιδρύματα, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, εγκατεστημένους σε 40 χώρες και ενεργούς στους τομείς του πολιτισμού, της δημιουργίας, της ψυχαγωγίας, των εικαστικών, των τεχνών, της μουσικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχιτεκτονικής, της μόδας, του σχεδίου και της λογοτεχνίας.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα “Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη” έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την κινητικότητα του πολιτισμού και της δημιουργίας. Οι διασυνοριακές συνεργασίες τροφοδοτούν τους καλλιτέχνες μας, βελτιώνουν τη δημιουργική τους πρακτική και εμπλουτίζουν το ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι στο σύνολό του. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί θα μπορέσουν να υποδεχτούν και καλλιτέχνες με αναπηρία, ώστε όλα τα ταλέντα να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές τις ευκαιρίες. Ανυπομονώ να δω τα έργα τέχνης που θα παραχθούν στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων φιλοξενίας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ!» »

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή έως τις 15 Μαΐου 2024.

Το πρόγραμμα «Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη» διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 21 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο φέτος κλείνει τα 10 του χρόνια. Το πρόγραμμα κινητικότητας θα προσφέρει υποτροφίες σε περίπου 7.000 καλλιτέχνες, επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα και οργανισμούς υποδοχής από το 2022 ως το 2025. Το πρόγραμμα «Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη» υλοποιείται από το Ινστιτούτο Goethe.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη και την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.