Tetra Pak: Νέες επενδύσεις για ενίσχυση της ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη

Η Tetra Pak® προχωρά σε νέες στρατηγικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά την ανακύκλωση στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας τους στόχους του προτεινόμενου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασιών (PPWR). Στόχος είναι η διασφάλιση ότι όλα τα υλικά που αξιοποιούνται για τη δημιουργία συσκευασιών μπορούν να ανακυκλώνονται και ότι οι πολύτιμες πρώτες ύλες που προκύπτουν θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή άλλων προϊόντων.

Το 2023, η Tetra Pak επένδυσε σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ[1] για να επιταχύνει την ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων παγκοσμίως. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια για να ενισχυθεί η κυκλική χρήση υλικών. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες και επενδύσεις πρόκειται να ενισχύσουν την δυνατότητα της ΕΕ να ανακυκλώνει χάρτινες συσκευασιών υγρών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προστατευτικών στρωμάτων πολυαιθυλενίου και αλουμινίου χωρίς ίνες, γνωστών ως «polyAI». Αυτό θα επιτευχθεί με νέες συνεργασίες και την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, με στόχο τη μεγαλύτερη μετατροπή των ανακυκλωμένων υλικών συσκευασίας σε νέους πόρους και αγαθά υψηλής ποιότητας. Οι προαναφερθείσες επενδύσεις συμπληρώνουν την υπάρχουσα υποδομή ανακύκλωσης στην ΕΕ, όπου οι χάρτινες συσκευασίες υγρών τροφίμων ανακυκλώνονται σε 20 εξειδικευμένα εργοστάσια χαρτιού, με επτά εγκαταστάσεις να επεξεργάζονται PolyAl και άλλες έξι να βρίσκονται υπό ανάπτυξη. [2]

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις της εταιρείας για το 2023 περιλαμβάνουν:

  • Συνέχιση συνεργασίας με την LM ECO στην Ελλάδα, την πρώτη εξειδικευμένη μονάδα ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων στη χώρα, με έδρα την Καρδίτσα, που κατά την περίοδο 2021-2023, έχει δώσει νέα «ζωή» σε 3.364 τόνους χάρτινων συσκευασιών μετατρέποντάς τους σε νέα υλικά και προϊόντα.

 

  • Συνεργασία με την Axio Group στην Σουηδία για διερεύνηση κατασκευής νέας γραμμής ανακύκλωσης για το PolyAl, που θα φιλοξενεί απορρίμματα από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία. Με κοινή επένδυση ύψους έως 24 εκατομμυρίων ευρώ και με δυνατότητα ανακύκλωσης 10.000 τόνων σε ετήσια βάση, αυτή η υπερσύγχρονη εγκατάσταση θα ανακυκλώνει και θα ενσωματώνει το polyAl σε πλαστικά προϊόντα χύτευσης με έγχυση της Axio.

 

  • Επέκταση συμφωνίας με την Trans Sabater στην Ισπανία, με κοινή επένδυση 2 εκατ. ευρώ για αύξηση του ορίου ανακύκλωσης PolyAl από 3.000 σε 10.000 τόνους ετησίως. Το PolyAl, είναι ένα 100% ανακυκλώσιμο, πολύτιμο υλικό, με μοναδικές θερμικές ιδιότητες για αυξημένη παραγωγικότητα στις διαδικασίες μετασχηματισμού πλαστικών.

 

 

  • Νέα συνεργασία με την Alier στην Ισπανία, προκειμένου να ενισχυθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ανακυκλωτές χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων στην Ευρώπη[3]. Μέσω της μηχανικής ανακύκλωσης, στοχεύει στη μετατροπή των 15.000+ τόνων PolyAl σε υψηλής ποιότητας πέλλετ έως το 2025.

 

  • Επένδυση 1 εκατομμυρίου ευρώ στο εργοστάσιο ανακύκλωσης polyAl της Recon Polymer στην Ολλανδία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον όγκο επεξεργασίας σε τουλάχιστον 8.000 τόνους ετησίως[4]. Έτσι, η διαδικασία θα γίνει πιο αποτελεσματική, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η κυκλικότητα των υλικών σε όλη τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία[5]. Η ευελιξία του υλικού επιτρέπει τη μετατροπή του σε μια σειρά χρήσιμων αντικειμένων, όπως παλέτες και τρισδιάστατες εκτυπώσεις σε μεγάλο μέγεθος.

«Οι συγκεκριμένες επενδύσεις συμβάλλουν σημαντικά στη  μετάβαση στην κυκλική οικονομία και στο βιώσιμο μέλλον του πλανήτη. Πρόκειται για καινοτόμες συνεργασίες, που συνδυάζουν ανθρώπινη εφευρετικότητα, τεχνολογία και χρηματοδότηση, κι αποδεικνύουν την αξία των χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων[6] στο πλαίσιο βιώσιμων συστημάτων τροφίμων. Οι χάρτινες συσκευασίες, είναι ανακυκλώσιμες όταν υπάρχουν αποτελεσματικά συστήματα συλλογής και ανακύκλωσης, οπότε, όπως είναι φυσικό η διεύρυνση αυτών των υποδομών αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Τέτοια έργα εξασφαλίζουν τη διατήρηση της πρόσβασης των καταναλωτών σε ασφαλή τρόφιμα και την ανακύκλωση των συσκευασιών, ενισχύοντας την κυκλική ροή των υλικών» δήλωσε ο Markus Pfanner, Vice President Sustainability Operations στην Tetra Pak.

[1] Both OPEX and CAPEX investments

[2] https://www.beveragecarton.eu/wp-content/uploads/2022/10/ACE-DesignForRecyclabilityGUIDELINES-25102022-2.pdf

[3] https://www.tetrapak.com/insights/cases-articles/spain-polyal-recycling

[4] https://www.tetrapak.com/en-gb/insights/cases-articles/caps-and-polyal-recycling-recon

[5] The PolyAl processed in Roosendaal (NL) comes from a paper mill that recovers paper from beverage cartons mainly from France, Belgium and the Netherlands.

[6] A food system is a system that embraces all the elements (environment, people, inputs, processes, infrastructure, institutions, markets and trade) and activities that relate to the production, processing, distribution and marketing, preparation and consumption of food and the outputs of these activities, including socio-economic and environmental outcomes. Source: High Level Task Force on Global Food and Nutrition Security (HLTF) (un.org)