Δήλωση της Αντιπροέδρου Γιούροβα και των Επιτρόπων Ντάλι και Βάρχεϊ για τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά

Ενόψει της 8ης Απριλίου, Διεθνούς Ημέρας των Ρομά, η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα, η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά είναι αφιερωμένη στη μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα της Ευρώπης. Τιμά την πολυμορφία, τον πολιτισμό και την τέχνη των Ρομά, καθώς και τη γλώσσα τους και τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή ιστορία και κοινωνία. Πριν από 53 χρόνια, στις 8 Απριλίου 1971, εκπρόσωποι των Ρομά από διάφορες χώρες και υπόβαθρα συναντήθηκαν στο πρώτο συνέδριο των Ρομά και μαζί συμφώνησαν τη σημαία και τον ύμνο των Ρομά, καθώς και την κοινή ονομασία «Ρομά».

Σήμερα, στην καθημερινή τους ζωή, οι Ρομά εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με αθιγγανοφοβία και διακρίσεις. Από τους Ρομά που ζουν σε 10 χώρες της ΕΕ, το 80% διατρέχει κίνδυνο φτώχειας, το 52% στερείται στέγη και το 22 % ζει σε κατοικίες χωρίς τρεχούμενο νερό. Οι Ρομά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την ισότιμη πρόσβασή τους σε δικαιώματα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, απασχόληση και υγειονομική περίθαλψη.

Το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τους Ρομά 2020-2030 έχει θέσει στόχους, τους οποίους τα κράτη μέλη οφείλουν να εκπληρώσουν έως το 2030. Ανάμεσά στους στόχους αυτούς, η μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ του χάσματος φτώχειας μεταξύ των Ρομά και των μη Ρομά και τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο του χάσματος στέρησης στέγης που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, καθώς και η μείωση του ποσοστού των παιδιών Ρομά που φοιτούν σε διαχωρισμένα δημοτικά σχολεία. Τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία έχουν εγκρίνει εθνικές στρατηγικές για την ευθυγράμμιση της πολιτικής τους με το πλαίσιο της ΕΕ.»