ΕΕ: Αποστέλλει επείγουσα βοήθεια στην Ουκρανία μετά από νέες επιθέσεις κατά των ενεργειακών της υποδομών

Κατόπιν σειράς στοχευμένων επιθέσεων ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ουκρανίας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Αντιδρώντας στην κρίση αυτή, η ΕΕ κινητοποίησε άμεσα επείγουσα ενεργειακή βοήθεια, η οποία βρίσκεται στον δρόμο για την Ουκρανία.

Ανταποκρινόμενες στην έκκληση της Ουκρανίας για βοήθεια, η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες προσέφεραν 157 ηλεκτρογεννήτριες διαφόρων μεγεθών μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Για την περαιτέρω ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, η ΕΕ έχει επίσης αποστείλει 10 γεννήτριες μεγάλης ισχύος (1 MW) από τα δικά της στρατηγικά αποθέματα rescEU, οικονομικής αξίας 3,57 εκατ. ευρώ. Καθεμία από αυτές τις ηλεκτρογεννήτριες ισχύος 1 MW μπορεί να ηλεκτροδοτεί ένα μεσαίο νοσοκομείο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Το σχέδιο της Ρωσίας να βομβαρδίσει την Ουκρανία για να την βυθίσει στο σκοτάδι δεν θα τελεσφορήσει. Η ΕΕ εργάζεται ασταμάτητα για να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση της Ουκρανίας. Στέλνουμε στην Ουκρανία μια νέα παρτίδα ηλεκτρογεννητριών από τα αποθέματα rescEU, τα οποία έχουν ήδη αποδειχθεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών στην πληττόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της ετοιμότητας στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης κρίσεων. Ευχαριστώ επίσης την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες για την άμεση προσφορά γεννητριών στην Ουκρανία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.»

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ουκρανικές αρχές στο πεδίο για την παροχή περαιτέρω βοήθειας, ανάλογα με τις ανάγκες.