Coca-Cola στην Ελλάδα: Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας

Oι επιχειρήσεις του κλάδου HoReCa, δηλαδή εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας και της καφεστίασης, έχουν την προοπτική να συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη των εθνικών στόχων βιωσιμότητας μέσα από την υλοποίηση καλών πρακτικών σε όλο το εύρος της λειτουργίας τους και να αποτελέσουν παράδειγμα για περισσότερους κλάδους. Και όχι μόνο, καθώς κατά τους τουριστικούς μήνες αποτελούν και το πιο δυνατό διαφημιστικό προϊόν της χώρας μας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και με γνώμονα τη δημιουργία θετικού αντικτύπου στη χώρα, η Coca-Cola στην Ελλάδα επενδύει σταθερά στο κοινωνικό πρόγραμμα Zero Waste HoReCa, το οποίο τελεί από την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να τις βοηθήσει να υιοθετήσουν σταδιακά ένα πιο βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2023, όταν το πρόγραμμα απέκτησε τη δική του ιστοσελίδα στη διεύθυνση zerowastefuture.gr, η εταιρεία προσκαλεί τις επιχειρήσεις να εγγραφούν ως μέλη και να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλικής οικονομίας, με στόχο να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εργαλεία και να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

COLA1

Σε λιγότερο από 12 μήνες, το πρόγραμμα μετρά ήδη περισσότερες από 1.750 επιχειρήσεις-μέλη, οι οποίες μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα μέσα από την:

1.
πρόληψη και μείωση των απορριμμάτων

2.
εξοικονόμηση ενέργειας

3.
εξοικονόμηση νερού αλλά και την

4.
προώθηση βιώσιμων προμηθειών

Έτσι, πλέον μπορούν να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις προκλήσεις που φέρουν οι νέες νομοθεσίες για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, αλλά και να προσελκύουν το ολοένα αυξανόμενο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, επενδύοντας ταυτόχρονα στη φήμη τους. Η πρόσβαση στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, αρκεί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα zerowastefuture.gr.

Ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, που υλοποιεί το πρόγραμμα, ανέφερε σχετικά: «Το πρόγραμμά μας κτίζει σιγά-σιγά την κουλτούρα των Zero Waste Horeca στην χώρα, τόσο στη Μείωση Απορριμμάτων, όσο και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας & Νερού και στις Βιώσιμες Προμήθειες, σε όλες δηλαδή τις περιβαλλοντικές κατηγορίες που μπορεί να παρέμβει ο κλάδος της Φιλοξενίας & Καφεστίασης. Θα συνεχίζουμε και τα επόμενα έτη στον ίδιο δρόμο, ώστε ο κλάδος να συμβάλλει ορατά πλέον στους εθνικούς στόχους της Κυκλικής Οικονομίας».

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις HoReCa που συμμετέχουν στην πλατφόρμα, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χρηματικά έπαθλα για τις καινοτόμες πρακτικές τους, καθώς και «Zero Waste Διάκριση» (Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη), ανάλογα με τους στόχους που έχουν πετύχει στους τομείς της ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων που παράγουν, της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και στις βιώσιμες προμήθειες.

Μέσα στο 2023, 165 επιχειρήσεις- μέλη του δικτύου, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή και βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, έχουν λάβει Zero Waste Διάκριση, για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουν στο πλαίσιο της λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, σε πρόσφατη ειδική τελετή βράβευσης, 5 επιχειρήσεις ξεχώρισαν για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους, με επιπλέον ειδικά χρηματικά έπαθλα.

COLA2

Πιο συγκεκριμένα, με χρηματικό έπαθλο επιβραβεύτηκαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΜΙΛΟΙ Horeca: Ella Resorts (Ρόδος & Κέρκυρα)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 5*: Knossos Beach Bungalows Suites Resort & Spa (Χερσόνησος- Κρήτη)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ: Αρχοντικό Βίραγγας (Πολύγυρος Χαλκιδικής)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ: Plumeria (Θέρμα- Ικαρία)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗ: Sterja Gastro Bar (Χανιά- Κρήτη)

Μεταξύ των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν πρόσφατα με χρηματικό έπαθλο, βρέθηκε και το «Knossos Beach Bungalows Suites Resort & Spa». Ο κ. Ιωάννης Σαμιώτης, Human Resources & Quality Systems Officer αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο τον βοήθησε η συμμετοχή της επιχείρησης στο ZERO WASTE HORECA, σημείωσε: «Μέσω των webinars και των δωρεάν εργαλείων που παρέχονται με τη συμμετοχή μας σε αυτά. Οι άνθρωποι μας στην επιχείρηση κατανόησαν πώς να κάνουν τη βιωσιμότητα μέρος της δουλειάς τους, διότι ήταν καλύτερα ενημερωμένοι γι’ αυτήν».

Ένα ακόμα πετυχημένο παράδειγμα αποτελεί η διάκριση του Sterja Gastro Bar στην Κρήτη, όπου ο κ. Γιάννης Παπαζαφείρης ανέφερε: «H συμμετοχή μας στο πρόγραμμα μας βοήθησε να γνωρίσουμε και άλλους ανθρώπους που μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία, να μάθουμε πράγματα σχετικά με την νομοθεσία και να δούμε πως όλα αυτά που κάνουμε μπορούν να μεταφερθούν σε ένα μεθοδικό και οργανωμένο σύστημα, έχοντας ακόμη ένα κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη».

Η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία επενδύσεων στη χώρα, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική κοινωνία. Η εταιρεία αποσκοπεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο, κοινό μέλλον για όλους, από τους συνεργάτες και εργαζομένους, ως όλους τους Έλληνες πολίτες.

H Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Coca-Cola Hellas, σημείωσε: «Από το 2019, επενδύουμε σταθερά στο κοινωνικό πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA, με στόχο να στηρίξουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις ενός τόσου σημαντικού κλάδου για την ελληνική οικονομία. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον κλάδο Καφεστίασης και Φιλοξενίας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας, και θέτουμε ως στόχο να στηρίξουμε κάθε επιχειρηματία στην προσπάθειά του για μετάβαση σε μια πιο ‘πράσινη’ εποχή, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο».

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA ιδρύθηκε το 2019 στο πλαίσιο της πολυετούς, κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future και υλοποιείται σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).

Στιγμιότυπο από την τελετή βράβευσης των επιχειρήσεων – μελών που ξεχώρισαν, στο πλαίσιο της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Horeca.

Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής Coca-Cola Hellas, Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Coca-Cola Hellas, Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία  Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

COLA3