Tosyalı: Νικήτρια στον διαγωνισμό “Αγωγός νερού του Ρήνου (RWTL)”, ένα από τα σημαντικότερα έργα περιβαλλοντικού μετασχηματισμού της Γερμανίας

Ο αγωγός νερού του Ρήνου (RWTL) είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα περιβαλλοντικού μετασχηματισμού της Γερμανίας, το οποίο αποσκοπεί στη μεταφορά νερού από τον ποταμό Ρήνο για την πλήρωση εγκαταλελειμμένων υπαίθριων ορυχείων. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί από την RWE, μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Γερμανίας, η Tosçelik Spiral Boru θα προμηθεύσει 130.000 τόνους και 105.600 μέτρα σωλήνων μεγάλης διαμέτρου μεγέθους 2235 mm. Η Tosyalı και η RWE Power υπέγραψαν σύμβαση στο συνεδριακό κέντρο της RWE, στο Κάστρο Paffendorf, κοντά στην Κολωνία.

Σχετικά με το έργο αυτό, ο Fuat Tosyalı, πρόεδρος της Tosyalı, δήλωσε: “Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλυβδοσωλήνων στην Ευρώπη, το έργο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, καθώς η ιδέα είναι μοναδική.  Στην Tosyalı, δίνουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις βιωσιμότητας σε κάθε σημείο της παραγωγής μας και επενδύουμε συνειδητά σε πράσινες τεχνολογίες μετασχηματισμού. Έτσι, όταν ανακοινώνεται ένα έργο με την υψηλότερη περιβαλλοντική ευαισθησία, όπως ο αγωγός Rhine Water Pipeline, έχουμε ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να συμμετάσχουμε με τους χαλύβδινους σωλήνες μας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα”.

Ο Dr Lars Kulik, CTO της RWE Power, δήλωσε: “Για το έργο μας, χρειαζόμαστε μεγάλους, υψηλής ποιότητας σωλήνες που θα μεταφέρουν νερό από τον ποταμό Ρήνο στις λίμνες των ορυχείων για δεκαετίες. Μια άλλη εστίαση του διαγωνισμού μας ήταν η στάση του κατασκευαστή απέναντι στο περιβάλλον. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στο πλευρό μας την Tosyalı με την καθετοποιημένη παραγωγή της από την πρώτη ύλη έως τα τελικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την υψηλότερη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή. Με την υποστήριξή αυτή, θα μετατρέψουμε με βιώσιμο τρόπο τα υπαίθρια ορυχεία σε ελκυστικές λίμνες – προς όφελος των επόμενων γενεών”.

Η Tosçelik Spiral Boru, μία από τις επιτυχημένες εταιρείες της Tosyalı, του παγκόσμιου παραγωγού χάλυβα της Türkiye και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σπιράλ σωλήνων στην Ευρώπη, συνεχίζει να αναπτύσσεται συμμετέχοντας σε νέα έργα με τις συμφωνίες που έχει συνάψει, ενώ συνεχίζει να συμβάλλει στον πράσινο μετασχηματισμό που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Γέφυρα πράσινου μετασχηματισμού από την Τουρκία στη Γερμανία

Μέχρι το 2030, η γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας RWE θα σταματήσει τη λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και υπαίθριων ορυχείων. Με το έργο αυτό, η εταιρεία θα ανακαλλιεργήσει τα εγκαταλελειμμένα υπαίθρια ορυχεία στο Garzweiler και στο Hambach και θα τα μετατρέψει σε λίμνες. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία θα αντλήσει νερό από τον ποταμό Ρήνο κοντά στο Ντίσελντορφ και την Κολωνία κατά μήκος μιας διαδρομής μήκους 45 χιλιομέτρων μέσω υπόγειων σωλήνων υπό πίεση. Αυτό όχι μόνο θα επαναφέρει τα πρώην υπαίθρια ορυχεία στη φύση, αλλά θα παρέχει επίσης καθαρό νερό σε προστατευόμενους υγροτόπους και θα σταθεροποιήσει τον περιφερειακό υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Οι σωλήνες της Tosçelik από χάλυβα θα χρησιμοπιηθούν στο έργο

Η Tosyalı, με την οποία η RWE έχει συνάψει σύμβαση ως προμηθευτής σε αυτή την επένδυση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού, υλοποιεί την παραγωγή χάλυβα με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Η Tosyalı, η οποία πραγματοποιεί επενδύσεις προσανατολισμένες στη βιωσιμότητα στις εγκαταστάσεις της στην Τουρκία και την Αλγερία, είναι ένας από τους πρωτοπόρους του κλάδου στην πράσινη παραγωγή χάλυβα στον κόσμο με τις επενδύσεις της σε καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια και το υδρογόνο. Στην Τουρκική, η εταιρεία έχει φτάσει τα 235 MW εγκατεστημένης ισχύος με το έργο SPP που υλοποιήθηκε με την επένδυση που έγινε σε όλες τις εγκαταστάσεις της ταυτόχρονα, καθιστώντας την εταιρεία με το μεγαλύτερο SPP σε στέγη στον κόσμο. Με το έργο αυτό, είναι επίσης ένας από τους πιο πράσινους παραγωγούς χάλυβα στον κόσμο, καθώς αποτρέπει περίπου 171 εκατομμύρια κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Tosyalı επενδύει επίσης στο υδρογόνο, την ενέργεια του μέλλοντος, με τεχνολογίες νέας γενιάς. Η δεύτερη μονάδα παραγωγής DRI στην Αλγερία, η οποία υλοποιήθηκε με την τεχνολογία MIDREX, θα μπορεί να λειτουργεί με 100% υδρογόνο. Με αυτές τις επενδύσεις με γνώμονα τη βιωσιμότητα, η Tosyalı παράγει τον πιο πράσινο και φιλικό προς το περιβάλλον χάλυβα στον κόσμο και έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στον κόσμο.

Η σημαντική επένδυση της RWE στον πράσινο μετασχηματισμό θα χρησιμοποιήσει τους φιλικούς προς το περιβάλλον χαλύβδινους σωλήνες της Tosyalı με επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός χαλύβδινου αγωγού τριών σκελών σε μια διαδρομή περίπου 45 χιλιομέτρων, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2029.