Special Olympics “Λουτράκι 2024”: Πέντε ημέρες Αθλητισμού και Ένταξης (24-29/5)

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν από τις 24 έως τις 29 Μαΐου στο Λουτράκι Κορινθίας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Για πέντε ημέρες, οι εγκαταστάσεις του SportCamp στο Λουτράκι θα φιλοξενήσουν πάνω από 400 αθλητές με νοητική αναπηρία, μαζί με τους συνοδούς, προπονητές, εθελοντές, και συνεργάτες των Special Olympics όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, οι αθλητές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αγωνιστούν σε 4 επίσημα αθλήματα των Special Olympics (Κολύμβηση, Bocce, Στίβος και Powerlifting), και να αναδείξουν την προσπάθεια και τα ταλέντα τους στον αθλητισμό στέλνοντας ταυτόχρονα το πιο ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, ευγενούς άμιλλας και ένταξης! Την προσπάθειά τους θα αγκαλιάσουν και θα χειροκροτήσουν οι οικογένειες και οι συνοδοί τους, οι προπονητές, οι εθελοντές, οι συνεργάτες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, καθώς και η τοπική κοινωνία του Δήμου Λουτρακίου.

Την Τελετή Έναρξης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, κ. Διονύσιος Κοδέλλας, Πρέσβυς ε.τ., το Σάββατο 25 Μαΐου στις 12:00 στο Ypanema, στη Λίμνη Ηραίου στο Λουτράκι. Οι αθλητές θα έχουν ενεργό ρόλο στο Τελετουργικό μέρος, στο οποίο θα λάβει μέρος και η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Η Τελετή Λήξης θα διεξαχθεί στο Ανοιχτό Θέατρο SportCamp, την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρα 21:00.

Στους φετινούς Πανελλήνιους Αγώνες, οι αγωνιστικές δραστηριότητες στα 4 αθλήματα θα πραγματοποιηθούν στις 26-28 Μαΐου και ώρες 09:30 – 14:00, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του SportCamp (Κολύμβηση, Bocce, Powerlifting), και στο ‘’Θώδειο” Δημοτικό Στάδιο Λουτρακίου (Στίβος).

Οι Αγώνες θα είναι ανοιχτοί προς το κοινό, όπως και οι παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώσουν τη διοργάνωση:

  • Εορτασμός Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποδοσφαίρου Special Olympics 2024: Την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρες 10:00 – 12:30 και 17:00 – 19:00 θα πραγματοποιηθούν μεικτές δράσεις, αθλητών με και χωρίς αναπηρία, στο άθλημα του Ποδοσφαίρου με την μορφή εκμάθησης, επίδειξης αλλά και φιλικού αγώνα. Στις δράσεις θα συμμετέχουν μαθητές σχολείων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης και αθλητικών συλλόγων της περιοχής.
  • Σεμινάριο προπονητών Αντισφαίρισης και προπονητικό Camp Αντισφαίρισης: Την Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μαΐου και ώρες 9:30 – 14:00, αθλητές από τα προπονητικά προγράμματα Αντισφαίρισης των Special Olympics, αλλά και από Σχολεία Ειδικής Αγωγής της χώρας θα συμμετάσχουν σε τριήμερο αθλητικό Camp με σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος και την προώθησή του. Την Κυριακή 26 Μαΐου και ώρες 10:00 – 12:00 θα διεξαχθεί Σεμινάριο Προπονητών Αντισφαίρισης από ομάδα εξειδικευμένων και διαπιστευμένων προπονητών.
  • Επίδειξη Προγράμματος Εξάσκησης Κινητικών Δεξιοτήτων – Motor Activity Training Program (M.A.T.P.): Την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 και ώρα 10:00 – 12:00, μαθητές σχολείων ειδικής αγωγής του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων θα συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες του προγράμματος Εξάσκησης Κινητικών Δεξιοτήτων (M.A.T.P.). Το Μ.Α.Τ.Ρ. είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε άτομα που συνδυάζουν νοητική αναπηρία με κινητική και αδυνατούν, λόγω του επιπέδου των δεξιοτήτων τους και / ή της λειτουργικότητάς τους, να συμμετέχουν στα επίσημα αγωνίσματα των Special Olympics.
  • Πρόγραμμα «Υγιείς Αθλητές» (Healthy Athletes Program): Από την Κυριακή 26 έως και την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρες 09:30 – 13:00 και 16:00 – 20:00, πέντε ειδικότητες Ιατρών και επαγγελματιών του χώρου της υγείας (Οδοντίατροι, Οφθαλμίατροι, Φυσιοθεραπευτές, Ορθοπεδικοί, Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι), θα δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες αθλητές να επωφεληθούν εντελώς δωρεάν από µία σειρά ιατρικών εξετάσεων και υπηρεσιών, καθώς και συμβουλευτικής.
  • 8ο Family Health Forum από το Πρόγραμμα Οικογενειών: Την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρες 17:30- 20:00, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή διαδραστική συνάντηση των μελών των οικογενειών των αθλητών και αθλητριών με νοητική αναπηρία, με εισηγήσεις από επιστήμονες και ειδικούς του χώρου της υγείας και της αναπηρίας.
  • Special Festival: Κινηματογράφος, αναρρίχηση, κατασκευές, χορός Zumba και κατασκευές είναι οι δραστηριότητες με τις οποίες οι αθλητές των Special Olympics θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Sportcamp την Παρασκευή 24, Κυριακή 26 και Δευτέρα 27 Μαΐου, ξεκινώντας από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι το βράδυ!

 

Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, κ. Διονύσιος Κοδέλλας, Πρέσβυς ε.τ., δήλωσε σχετικά:

Με χαρά, ενθουσιασμό, και ανυπομονησία αναμένουμε την ανά διετία σταθερή μας συνάντηση, στο αγαπημένο μας Λουτράκι. Ας κάνουμε και αυτούς τους Αγώνες μία ακόμη πολύτιμη διαδρομή προς την ένταξη και την αποδοχή με επίκεντρο τους αθλητές και τις αθλήτριες μας που με σταθερά βήματα διεκδικούν το αυτονόητο: να ενταχθούν μέσω του αθλητισμού, ως ισότιμα μέλη στους κόλπους της κοινωνίας σε συνθήκες σεβασμού και αλληλεγγύης”.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Πανελλήνιων Αγώνων, οι αθλητές και οι οικογένειές τους ευχαριστούν θερμά τους Χορηγούς και Φίλους της Διοργάνωσης, καθώς, χάρη στην ευαισθησία και στην ενεργή υποστήριξή τους, οι Πανελλήνιοι Αγώνες θα επιτύχουν τον μέγιστο θετικό αντίκτυπο: Μέγας Δωρητής το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Χρυσός Χορηγός η Attica Group, Αργυρός Χορηγός η ΔΕΣΦΑ, Χορηγός η ΚΑΟΥΣΗΣ Α.Ε., Χορηγός εμφανίσεων η Admiral, Χορηγός Μετακινήσεων Toyota Ελλάς, Υποστηρικτής η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Υποστηρικτής επισιτιστικών ο Όμιλος Σκλαβενίτης και Χορηγός Επικοινωνίας το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Socialdoo.

Καθοριστική είναι επίσης και η συμβολή των συνεργατών των Special Olympics Hellas με την ουσιαστική υποστήριξή τους: Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ελληνική Αστυνομία, ΣΕΓΑΣ – Ελληνική Ομοσπονδία Στίβου, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Σχολή Μηχανικών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.