Next BlueGeneration: Ενδυναμώνοντας τους νέους να ακολουθήσουν σταδιοδρομίες που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία

Η γαλάζια οικονομία, γνωστή για τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές και η οποία απασχολεί σχεδόν 4,45 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2022), βρίσκεται σε μια θεμελιώδη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα. Η μετάβαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης στους αναδυόμενους υποτομείς και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στους καθιερωμένους. Παρ’ όλα αυτά, έρχεται αντιμέτωπη με μια σημαντική πρόκληση: ενώ το υπάρχον εργατικό δυναμικό γερνάει, δεν γνωρίζουν και δεν ενδιαφέρονται αρκετοί νέοι για την ενασχόληση με τη γαλάζια οικονομία.

Ως απάντηση στην πρόκληση αυτή, και στο πλαίσιο ενός ποσοστού ανεργίας των νέων στην ΕΕ που εξακολουθεί να ανέρχεται στο 14,5% (Eurostat, 2023), το έργο Next BlueGeneration στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της επόμενης γαλάζιας γενιάς για να ακολουθήσει καριέρα σε βασικούς τομείς της γαλάζιας οικονομίας (ναυτικός τουρισμός, θαλάσσιες μεταφορές, ναυτιλία, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσια βιοτεχνολογία και θαλάσσια διατήρηση). Παράλληλα, στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια, επαγγελματική και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές προς ένα μέλλον στη Γαλάζια Οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια κοινοπραξία δέκα εταίρων έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν:

  • ένα διαδικτυακό παιχνίδι αυτοαξιολόγησης δεξιοτήτων (BlueGeneration Game) και ένα διαδραστικό εργαλείο (Blue Careers Pathway) για την υποστήριξη των μαθητών και των εκπαιδευτικών ώστε να ανακαλύψουν εξατομικευμένες διαδρομές σταδιοδρομίας στη γαλάζια οικονομία,
  • ένα MOOC (Massive Open Online Course) για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές με στόχο την κατανόηση των σταδιοδρομιών στη Γαλάζια Οικονομία, το οποίο θα τους επιτρέψει να παρέχουν συμβουλευτική σταδιοδρομίας στους νέους.