«Οι σκέψεις της Νεφέλης» ταξίδεψαν στους 4 νομούς της Κρήτης με την πολύτιμη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του ΣΥ.Φ.Α.Κ

Η ταινία μικρού μήκους για τον σχολικό εκφοβισμό «Οι σκέψεις της Νεφέλης» που δημιούργησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών αναφορικά με το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο, ταξίδεψε μέσα σε τέσσερις ημέρες σε όλους τους νομούς της Κρήτης και παρουσιάστηκε σε 1000 μαθητές και μαθήτριες των ευρύτερων περιοχών.

Πρώτη στάση του ταξιδιού τα Χανιά, όπου στις 23 Απριλίου στην Αίθουσα MegaPlace. Στη συνέχεια, στις 24 Απριλίου, επισκέφτηκε τον επόμενο σταθμό στο Ρέθυμνο, στον κινηματογράφο Cineland Παντελής, ακολούθησε στις 25 Απριλίου η προβολή στο Ηράκλειο, στον Κινηματογράφο Αστόρια και τελευταία στάση στις 26 Απριλίου, στον τελευταίο σταθμό στη Νεάπολη Λασιθίου στον Κινηματογράφο Δρήρο.

Μέσα από αυτό το ταξίδι μας δόθηκε η ευκαιρία, όχι μόνο, να προβάλλουμε την ταινία σε 1000 παιδιά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά κυρίως να ακούσουμε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα βιώματά τους αναφορικά με τον σχολικό εκφοβισμό, όπως αυτός εκδηλώνεται στη σχολική τους καθημερινότητα.

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος Πρόεδρος του Οργανισμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», επεσήμανε τον στόχο της ταινίαςνα αναδείξει τα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί που δέχεται κατ΄ επανάληψη σχολικό εκφοβισμό·φόβο, θλίψη, ενοχές και άλλα πολλά δυσάρεστα συναισθήματα… Όπως ανέφερε, «Η σχολική κοινότητα πρέπει να γίνεται αγκαλιά για όλα εκείνα τα παιδιά που δέχονται Bullying αλλά και οι παρατηρητές, να μη μένουν αμέτοχοι. Τα παιδιά έχουν φωνή και πρέπει εμείς οι μεγάλοι να τα ακούμε και να αφουγκραζόμαστε τα συναισθήματα τους».

Ο πρόεδρος κ. Κετσιμπάσης Χαράλαμπος, Φαρμακοποιός, Πρόεδρος ΔΣ ΣΥΦΑΚ επισήμανε την έμπρακτη υποστήριξη του ΣΥ.Φ.Α.Κ στα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη στηρίζοντας διαχρονικά και έμπρακτα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το οποίο και εμπιστεύονται μέσα από το έργο του. Κανένα παιδί δεν πρέπει να φοβάται αντιθέτως θα πρέπει να μιλάει και να ζητάει βοήθεια όταν δέχεται Bullying.

Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφέρειαρχης Κρήτης, παραβρέθηκε στην εκδήλωση και επεσήμανε ότι, ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι ένα απλό θέμα και έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα εντοπίζει τις αδυναμίες του συστήματος και θα αναζητά περιθώρια βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, τόνισε την σημασία της συμμετοχής των μαθητών/τριών σε αυτή την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, προέτρεψε τα παιδιά να μιλούν και να ζητούν βοήθεια, υπενθυμίζοντας παράλληλα την λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τον σχολικό εκφοβισμό που λειτουργεί το Υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Μιχάλης Λεμονής, 5ος Παγκόσμιος & 3ος Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής Boccia ενέπνευσε με το παράδειγμά του, τονίζοντας ότι με την στήριξη των συμμαθητών/τριών του στο σχολείο μεγάλωσε με αποδοχή και φροντίδα, και έτσι κατάφερε να κατακτήσει όσα επιτύχει έως σήμερα. Προέτρεψε τα παιδιά να «αγκαλιάζουν» κάθε παιδί που για κάποιο λόγο μοιάζει να είναι διαφορετικό.

Στην εκδήλωση ανά νομό παρόντες/ουσες ήταν επίσης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Διευθυντές και Σύμβουλοι Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των ΚΕΔΑΣΥ, Εκπρόσωποι των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκπρόσωποι του ΣΥΦΑΚ, κ.ά.

Σε κάθε νομό, μετά την προβολή της Ταινίας ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με τα παιδιά, ο οποίος πλαισιώθηκε από Ψυχολόγους του Οργανισμού, που καθημερινά βρίσκονται δίπλα σε μαθητές και μαθήτριες σε σχολεία όλης της Ελλάδος πραγματοποιώντας παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, που υλοποιείται με την υποστήριξη του ΝΟΥΝΟΥ Gouda και στοχεύει το τρέχον έτος να συμμετέχουν 40.000 μαθητές και μαθήτριες από 450 σχολεία όλης της χώρας και εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΝΟΥΝΟΥ Gouda με τίτλο «Έχεις τη δύναμη μέσα σου».

Από τη συζήτηση που ακολούθησε αναδύθηκαν σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας που βιώνουν τα παιδιά μέσα στο σχολείο. Κάποια παιδιά αποκάλυψαν τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν είτε στο σχολείο, είτε στην οικογένειά τους, ενώ κάποια παιδιά απευθύνθηκαν αργότερα στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και στην εφαρμογή CHAT 1056 έχοντας λάβει αφόρμηση από την ταινία και την ενημέρωση για το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας, εν γένει, εναντίον των παιδιών. Εκφράστηκαν απορίες και προβληματισμοί για τις ρίζες της βίαιης συμπεριφοράς και τους τρόπους διαχείρισής της, όπου τα παιδιά πρότειναν διάφορες προσεγγίσεις για την διασφάλιση ενός σχολείου που προσφέρει αγάπη, φροντίδα, ενδιαφέρον και προστασία στα παιδιά. Το Γυμνάσιο Μοιρών και το Πρότυπο ΕΠΑΛ Νεαπόλεως αναφέρθηκαν στις ομάδες διαμεσολάβησης/φιλίας και πληροφόρησαν τους/ις παρευρισκόμενους/ες για τον τρόπο λειτουργία τους, την εμπειρία τους με αυτές και την αποτελεσματικότητα τους.

Στο τέλος κάθε συνάντησης, γινόταν αντιληπτό ότι υπάρχει βοήθεια! Δίπλα σε κάθε παιδί, είτε εκφοβίζει, είτε εκφοβίζεται, είτε απλά είναι μάρτυρας περιστατικών βρίσκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056, της εφαρμογής CHAT 1056 και του CyberTipline Hellas κάνοντας ηλεκτρονικά την αναφορά κάποιου περιστατικού.

Η Πανελλαδική Μαθητική Εκστρατεία «Μίλα Τώρα», που πραγματοποιείται από το 2014 και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, εστιάζει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση ενάντια στο φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού/Bullying. Η ταινία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Νάκη και το PSDM Athens για την ενδυνάμωση της μαθητικής εκστρατείας. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας που έχουν αναφερθεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού, από μαθητές και μαθήτριες που βίωσαν σχολικό εκφοβισμό και που προσπάθησαν να κάνουν κάτι για αυτό, να μιλήσουν, να απευθυνθούν σε κάποιον ενήλικα ώστε να πάψουν να νιώθουν μόνοι.

Αν ενωθούμε θα τα καταφέρουμε …. έγραψε ο μικρός ιδρυτής μας στο ημερολόγιο του… Το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί την συμμετοχή όλων μας, μικρών και μεγάλων, για την εξάλειψή του!

Αναλυτικά η έρευνα ΕΔΩ: https://hamogelo-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/danaekastani_hamogelo_gr/EtMHyIH-HU1Kse9CExrqGKQBuvvC8t0VeHFm-yfk1pT5ew?e=BX2U5E

Μίλα Τώρα, για αυτά που νιώθεις!

Ευχαριστούμε θερμά για την σταθερή υποστήριξη τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης που ήταν χορηγός στην εκδήλωση μας.

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης, που είναι κοντά μας ουσιαστικά και έμπρακτα, αλλά και τους υποστηρικτές που έκαναν το ταξίδι αυτό πραγματικότητα. Αναλυτικότερα τους ευχαριστούμε για:

  • Τις εκτυπώσεις στο Ηράκλειο, την εταιρία Γραφικές Τέχνες Πολύτροπο
  • Την προσφορά μπουκαλιών νερού για όλα τα παιδιά τα Νερά Ζαρός
  • Την προσφορά σε παστέλια για όλα τα παιδιά την Candia nuts
  • Τη δωρεάν φιλοξενία τον Κινηματογράφο Αστόρια
  • Τη διαμονή στο Ηράκλειο το ξενοδοχείο Galaxy Hotel
  • Τη φωτογραφική κάλυψη στο Ηράκλειο τον Γιάννη Βελεγράκη
  • Τις εκτυπώσεις στον Δήμο Αγίου Νικολάου την εταιρία Ιδεόγραμμα
  • Το φως και τον Ήχο στον Κινηματογράφο Δρήρος την εταιρία Φώς & Ήχος Pro
  • Τη φωτογραφική κάλυψη στη Νεάπολη την εταιρία Photo Pagalos
  • Την παραχώρηση της αίθουσας Δρήρος την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερσονήσου
  • Τη Διαμονή στο Ρέθυμνο την AVLI
  • Τις εκτυπώσεις στο Ρέθυμνο την εταιρία Λιανδής
  • Την παραχώρηση του κινηματογράφου Cineland Παντελής
  • Τη φωτογραφική κάλυψη στο Ρέθυμνο την εταιρία Quick photo
  • Τη διαμονή στα Χανιά το ξενοδοχείο ΚΥΔΩΝ
  • Την αίθουσα προβολής στα Χανιά Mega Place Cinema
  • Τον ήχο στα Χανιά την εταιρία Musical Recordings
  • Τη φωτογραφική κάλυψη στα Χανιά τον Γιώργο Χαιρέτη