Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία: Οι νικητές του 2024

Το Sisterhood Pathways, ένα λιθουανικό έργο που στοχεύει στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2024.

Κάθε χρόνο, οι εθνικές επιτροπές επιλέγουν από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, έργα νέων που προσπαθούν να προωθήσουν τη συνεργασία και την κατανόηση σε ολόκληρη την ΕΕ. Στη συνέχεια, επιλέγονται τα τρία πρώτα σε επίπεδο ΕΕ.

Και οι 27 εθνικοί νικητές προσκλήθηκαν στην τελετή απονομής στο Άαχεν στις 7 Μαΐου, όπου ανακοινώθηκαν οι τρεις νικητές της ΕΕ.

Πρώτο βραβείο – “Sisterhood Pathways” (Λιθουανία)

Το πρώτο βραβείο, ύψους 7.500 ευρώ, απονεμήθηκε στο πρόγραμμα Sisterhood Pathways από τη Λιθουανία. Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών στα κράτη της Βαλτικής μέσα από την τέχνη, ενώ στο πλαίσιό του διοργανώνονται συνεντεύξεις, τοπικά εργαστήρια, διεθνείς εκδηλώσεις και εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη βία κατά των γυναικών, παρουσιάζοντας μαρτυρίες θυμάτων, αλλά και τη γνώμη ειδικών για το θέμα, να διευκολύνει την κοινωνική ένταξη και τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και να διαδώσει γνώσεις και στρατηγικές για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεύτερο βραβείο – “Penser, agir et plaider ensemble pour ne laisser aucun.e jeune de côté” (Γαλλία)

Το δεύτερο βραβείο των 5.000 ευρώ πήγε σε μια γαλλική πρωτοβουλία που ονομάζεται Penser, agir et plaider ensemble pour ne laisser aucun.e jeune de côté. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους νέους σε όλη την Ευρώπη που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να υποστηρίξουν την αλλαγή. Υπερβαίνει τους γλωσσικούς και γεωγραφικούς φραγμούς, αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η παρενόχληση, οι διακρίσεις, η απομόνωση, η ανεργία και τα εκπαιδευτικά εμπόδια και βασίζεται στις εμπειρίες των νέων για τον εντοπισμό κοινών προκλήσεων.

Τρίτο βραβείο – περιοδικό Europe Magazine (Γερμανία)

Το τρίτο βραβείο των 2.500 ευρώ πήγε στο περιοδικό Europe Magazine από τη Γερμανία, έναν λογαριασμό στο Instagram που απεικονίζει τα περίπλοκα κοινωνικά ζητήματα της Ευρώπης μέσω χαρτών, γραφημάτων και στατιστικών. Το περιοδικό Europe χρησιμοποιεί την οπτική δημοσιογραφία για να μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με την πολιτική, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την κοινωνία με απλό και προσιτό τρόπο.

Εθνικός νικητής για την Ελλάδα

Το πρόγραμμα EUth Voices for Social Change είναι ο εθνικός νικητής για το 2024!

 

Το EUth Voices for Social Change είναι ένα έργο Erasmus+ KA2 που στοχεύει να ενδυναμώσει τη νεολαία μέσω ψηφιακών, κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Στοχεύει να ενσταλάξει στους συμμετέχοντες μια αίσθηση δύναμης ώστε να είναι ορατή και να ακούγεται όχι μόνο σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως ενεργά μέλη μιας ευρύτερης και παγκόσμιας κοινότητας.

Μάθετε περισσότερα για τους εθνικούς νικητές του 2024.