iFightDepression: Ένα πρόγραμμα της EΕ με δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

O συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έφερε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες αντιμέτωπους με μια κρυφή κρίση – την κατάθλιψη. Ένα δωρεάν ψηφιακό πρόγραμμα θεραπείας με την ονομασία iFightDepression® (που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Έργου Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας για Ουκρανούς Πρόσφυγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – MESUR) ήρθε για να γεφυρώσει το χάσμα προς την κρίσιμη ψυχική υποστήριξη. Υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων από έξι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το πρόγραμμα προσφέρει επεμβάσεις βασισμένες στην Γνωστική Συμπεριφοριστική Θεραπεία στα ουκρανικά και ρωσικά, καθιστώντας το προσβάσιμο για έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, άγχος και τραύματα.

Η Τατιάνα Νίζοβα – Αντιπρόσωπος Ομάδας Συμβουλευτικής Προσφύγων MESUR που διαμένει στην Ελλάδα ανέφερε σχετικά με το πρόγραμμα: “Βρήκα το online εργαλείο iFightDepression πολύ φιλικό προς τον χρήστη και χρήσιμο. Εκτός από το γεγονός ότι διαθέτει μια έκδοση στα ουκρανικά, παρέχει αποτελεσματικές συστάσεις για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν ορισμένα ελαφρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Είναι πολύ καλά οργανωμένο, προσφέροντας μια ποικιλία θεμάτων και αυτό-αξιολογήσεων που είναι κρίσιμα. Και είναι δωρεάν, το οποίο είναι επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα για ευάλωτα άτομα από την Ουκρανία”.

Η ΜΕSUR με το εργαλείο iFightDepression, γεφυρώνει  το χάσμα της γλωσσικής διαφοράς και προσφέρει μία  δωρεάν, αποτελεσματική και πολιτισμικά ευαίσθητη θεραπεία στη μητρική τους γλώσσα, ουσιαστικά ένα σύστημα υποστήριξης για ασθενείς μεταξύ των συνεδριών θεραπείας σε συνεργασία με έναν θεραπευτή.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • Είναι δωρεάν διαθέσιμο: Σε αντίθεση με την παραδοσιακή θεραπεία, η ΜΕSUR με το iFightDepression® απαλλάσσει από το οικονομικό βάρος και το φραγμό της γλώσσας, καθιστώντας το προσβάσιμο για όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Αυτό απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο και επιτρέπει στα άτομα να ζητήσουν βοήθεια αμέσως, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους.
  • Έχει επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα: Το πρόγραμμα διαθέτει επιστημονική υποστήριξη, με κλινικές δοκιμές που δείχνουν την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους και των τραυμάτων. Αυτό προσφέρει στους χρήστες ηρεμία ψυχής γνωρίζοντας ότι χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη και αξιόπιστη προσέγγιση για τη διαχείριση της ψυχικής τους υγείας.
  • Διαθέτει πολυγλωσσική υποστήριξη: Αναγνωρίζοντας τις ποικίλες ανάγκες των προσφύγων, το iFightDepression® προσφέρει υποστήριξη στα ουκρανικά και ρωσικά, παράλληλα με 15 επιπλέον γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, ενθαρρύνοντας έτσι μια βαθύτερη κατανόηση και σύνδεση με τα θεραπευτικά υλικά.
  • Έχει επιλογές αυτοβοήθειας και επαγγελματικής υποστήριξης: Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε άτομα όσο και σε επαγγελματίες ή κέντρα βοήθειας. Όσοι αναζητούν άμεση υποστήριξη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτοβοήθειας, ενώ όσοι επιθυμούν πρόσθετη καθοδήγηση μπορούν να συνδεθούν με εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επεκτείνοντας περαιτέρω την επιρροή και την επίδραση του προγράμματος.

‘’Η βασική  ιδέα είναι να μάθουμε ο ένας από τον άλλο με ψηφιακά εργαλεία ψυχικής υγείας για την αυτοδιαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης’’ ανέφερε ο  Δρ. Piotr Toczyski, PhD  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Maria Grzegorzewska και μέλος του έργου MESUR, ενώ πρόσθεσε: ‘’Εστιαζόμαστε σε πρόσφυγες, αλλά τα εργαλεία είναι διαθέσιμα και για ανθρώπους που μιλούν την τοπική μητρική τους γλώσσα‘’

 

Το ψηφιακό εργαλείο της MESUR,  iFightDepression® είναι δωρεάν και η αποτελεσματικότητά του έχει επιστημονικά αποδειχθεί σε μια μελέτη έρευνας (Oehler et al., 2020).

Το έργο Υποστήριξη Ψυχικής Υγείας για Ουκρανούς πρόσφυγες (MESUR) συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EU4Health (EU4H) και παρέχει δωρεάν υποστήριξη ψυχικής υγείας για Ουκρανούς πρόσφυγες. Το εργαλείο χρησιμοποιείται υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών υγείας. Εάν είστε επαγγελματίας υγείας ή επαγγελματίας που βοηθά πρόσφυγες από την Ουκρανία και επιθυμείτε να παρέχετε το εργαλείο iFightDepression στους ασθενείς ή τους πελάτες σας, παρακαλούμε δείτε περισσότερες πληροφορίες για το εργαλείο και ανακαλύψτε τη διαδικασία εδώ