Κέντρο Αειφορίας (CSE): Ηγείται της ενημέρωσης για την ευρωπαϊκή νομοθεσία CSRD στη Θεσσαλονίκη

Το Κέντρο Αειφορίας (CSE), κορυφαίος φορέας σε θέματα ESG, Net-Zero & Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, διοργάνωσε με επιτυχία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, εσπερίδα στις 22 Μαϊου στο ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE στη Θεσσαλονίκη, με θέμα:

“CSRD: Πως επηρεάζει τη χρηματοδότηση και τις εξαγωγές; Τι απαιτείται για την εφαρμογή της;”.

Στελέχη επιχειρήσεων, φορείς  και δημοσιογράφοι από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στην εσπερίδα, κατά την οποία ενημερώθηκαν για τα κύρια στοιχεία της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD) και τις επιπτώσεις της στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Σημαντικές Ομιλίες και Γόνιμος Διάλογος

Ο Πρόεδρος του Συνδ. Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ κος Συμεών Διαμαντίδης ανέλυσε τα κριτήρια ESG και τις προκλήσεις που θέτουν στις επιχειρήσεις, τονίζοντας παράλληλα την σημασία ανάπτυξης της καινοτομίας σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο κύριος Ζαχαρίας Ραγκούσης, Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της PFIZER Hellaς, αναφέρθηκε στη σημασία της  στρατηγικής  Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας στις εταιρείες.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) Νίκος Αυλώνας ανέλυσε τις βασικές απαιτήσεις  της ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD), δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που θα επιφέρει στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και την επίδρασή της στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε πρακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι Μεσαίες Οικογενειακές Εταιρείες και στη σημασία των συνεργειών για την υλοποίηση της οδηγίας.

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με θέμα «Η σημασία των Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», όπου η κυρία Ειρήνη Διαμαντάρα, Υπευθ. Διασφάλισης Ποιότητας στην ΚΟΝ.Β.Α. και η δημοσιογράφος του ΒΕΡΓΙΝΑ TV κα Χριστίνα Τσόρμπα, μοιράστηκαν τις δικές τους οπτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βιώσιμη κερδοφορία. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος των Media στην ενημέρωση των στελεχών επιχειρήσεων, όπως και πρακτικές εφαρμογής και προκλήσεις από την εφαρμογή των κριτηρίων ΕSG που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα σε όλους τους ομιλητές και μέσα από έναν γόνιμο διάλογο συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι εκπρόσωποι διαφορετικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και χρηματοδότησης μέσα από τα κριτήρια ΕSG.

 

Κλιματικά Ουδέτερο Workshop

Πιστό στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Κέντρο Αειφορίας (CSE) φρόντισε για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τη διάρκεια του workshop, ενώ οι εναπομείνασες αναπόφευκτες εκπομπές αντισταθμίστηκαν με τη συνεργασία του έγκριτου Ευρωπαϊκού Οργανισμού First Climate.