GLAMI: Η ποιότητα της fast fashion μόδας προβληματίζει το 40% των Ελλήνων καταναλωτών

Fast fashion και βιωσιμότητα – δύο από τις πιο επίκαιρες τάσεις στον τομέα του εμπορίου μόδας που, τελικά, μοιάζουν να συνδέονται και να αλληλοεπηρεάζονται. Μέσα από την έρευνα Fashion (Re)search του GLAMI, μίας κορυφαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας αναζήτησης μόδας, φαίνεται πως η ποιότητα των fast fashion προϊόντων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το 40% των Ελλήνων e-shoppers – στην πλειοψηφία τους δεν είναι αντίθετοι προς αυτά. Παράλληλα, το 39% των ερωτηθέντων θα ήθελε να έχει περισσότερο βιώσιμες αγοραστικές συνήθειες, επηρεάζεται όμως από τις χαμηλότερες τιμές της «γρήγορης μόδας» με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα να αποτελεί για εκείνους ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας.

Η άποψη των Ελλήνων e-shoppers για το fast-fashion

40% των Ελλήνων καταναλωτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα Fashion (Re)search του GLAMI προβληματίζεται για την ποιότητα των fast fashion προϊόντων ενώ το 21% δεν εστιάζει σε αυτήν – τους αρκεί που είναι πιο οικονομικά. Ο αντίκτυπος της «γρήγορης μόδας» στο περιβάλλον παρουσιάζεται ως τρίτη, κατά σειρά, ανησυχία για το 13% των συμμετεχόντων ενώ σε  ποσοστό 12%, οι Έλληνες κατανaλωτές απαντούν πως παρότι γνωρίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που επιφέρει η πολιτική του fast fashion, σε ποσοστό 12% δεν έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν από αλλού.

Επιλέγουν πλέον οι Έλληνες μία πιο βιώσιμη αγοραστική συμπεριφορά όσον αφορά τη μόδα;

Μια μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων – σε ποσοστό 39% – ενώ θα ήθελε να προσεγγίζει με έναν πιο βιώσιμο τρόπο τις αγορές προϊόντων μόδας, θεωρεί το χαμηλότερο κόστος των fast-fashion προϊόντων σημαντικό παράγοντα που οδηγεί σε αγορά. Ωστόσο, το μέλλον της βιωσιμότητας στον τομέα των αγορών μόδας στην Ελλάδα φαίνεται να έχει τεθεί σε θετική τροχιά, με το 24% των συμμετεχόντων στην έρευνα να απαντά πως πλέον θέτει σε προτεραιότητα τις βιώσιμες μάρκες ενώ το 23% επιλέγει να κάνει λιγότερες αγορές προκειμένου να θεωρείται πιο sustainable και eco-friendly.