Παιδικά Χωριά SOS: Δράσεις για τον μήνα ψυχικής υγείας

Με αφορμή τον μήνα Ψυχικής Υγείας, τα Παιδικά Χωριά SOS και η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Mental Health Hub”, πραγματοποίησαν δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα ασυνόδευτα παιδιά και έφηβους πρόσφυγες με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα ψυχικής υγείας και την παροχή ενός ασφαλούς χώρου έκφρασης και αλληλοϋποστήριξης.

Στην Αθήνα, η δράση φιλοξενήθηκε από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ενώ στη Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα στο Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Οργανισμού και περιελάμβαναν δημιουργικές δραστηριότητες, όπως κολλάζ και βιωματικές ασκήσεις που παρείχαν την ευκαιρία στα παιδιά να αλληλοεπιδράσουν και να συνεργαστούν, ενώ παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Το “Mental Health Hub”, το οποίο υλοποιείται από τα Παιδικά Χωριά SOS σε συνεργασία με Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και συνεχίζει, για τρίτη συνεχή χρονιά, να προσφέρει κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε επαγγελματίες και να προάγει την επιμόρφωση και ενημέρωση για θέματα ψυχικής υγείας σε ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους. Το 2024, το πρόγραμμα συνεχίζει με χρηματοδότηση των Παιδικών Χωριών SOS Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δέσμευση όλων των φορέων σε αυτή την πρωτοβουλία, που στόχο έχει την ψυχοκοινωνική ευημερία των νέων και την ενίσχυση του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου τους.

Σήμερα, το πρόγραμμα παρέχει οριζόντιες εκπαιδεύσεις σε επαγγελματίες που εργάζονται σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και σε Εποπτευόμενα Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης πανελλαδικά. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 300 επαγγελματίες έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εκπαιδεύσεις, σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές ενότητες, που στόχο έχουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών, όπως αυτές καταγράφηκαν. Παράλληλα, επικεντρώθηκε στην παροχή ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων σε ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους, οι οποίες λειτουργούν στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αθήνας και Θεσσαλονίκης των Παιδικών Χωριών SOS.